Η απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής & Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Απάντηση σε Επιστολή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (<-LINK) έδωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφορικά με τις πρόσφατες συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την επακόλουθη στρατιωτική κλιμάκωση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην επιστολή τους οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά καλούσαν την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να μην παραμείνουν αδιάφορες αλλά να στείλουν ένα σαφές μήνυμα για άμεση παύση κάθε μορφής βίας. Επιπλέον, ζητούσαν από την ΕΕ να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για άμεση έναρξη συνομιλιών για εξεύρεση λύσης δύο κρατών, που είναι η μόνη βιώσιμη λύση, όπως τονίζει ο ΟΗΕ στα ψηφίσματά του.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπόρελ, στην απάντησή του, εκφράζει «την ικανοποίηση της ΕΕ για την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 21 Μαΐου» και ανατρέχει στη «μακροχρόνια θέση της ΕΕ σχετικά με τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις, μεταξύ άλλων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Όπως επισημαίνει είναι «είναι σταθερή η δέσμευση της ΕΕ στη λύση των δύο κρατών» και καταλήγει: «Μόνο μια λύση δύο κρατών, κατόπιν διαπραγμάτευσης και βασισμένη στις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους, θα δώσει τόσο στους Παλαιστίνιους όσο και στους Ισραηλινούς την ασφάλεια και την ειρήνη που τους αξίζει».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής μεταφρασμένο στα ελληνικά:
Αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 13ης Μαΐου σχετικά με την πρόσφατη κλιμάκωση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ.
Η ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 21 Μαΐου. Η απόλυτη προτεραιότητα τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί και ότι θα χορηγηθεί πλήρης πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Κοιτάζοντας μπροστά, ωστόσο, πρέπει να αποφύγουμε να επαναληφθεί αυτός ο κύκλος βίας μέσω της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων που θα αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε έναν πολιτικό ορίζοντα, να διερευνήσουμε τον χώρο για επαναπροσέγγιση μεταξύ των μερών και να ανοίξουμε το δρόμο προς την πιθανή επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, ήρθα σε επαφή με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών και αρκετούς Υπουργούς Εξωτερικών στην περιοχή, προκειμένου να υποστηρίξω τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης. Σε όλες τις επαφές μου και τις δημόσιες δηλώσεις μου, εκτός από την έκκληση για την ανάγκη προστασίας των αμάχων από όλες τις πλευρές, ζήτησα επίσης το σεβασμό του status quo των ιερών τόπων και την ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε πράξεων υποκίνησης διένεξης γύρω από αυτούς. Ζήτησα τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και υπενθύμισα τη μακροχρόνια θέση της ΕΕ σχετικά με τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις, μεταξύ άλλων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν επίσης όλες αυτές τις πτυχές στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη της 18ης Μαΐου, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε στις 24 Μαΐου τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ στη λύση των δύο κρατών.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της και επιθυμεί να δει τη διεθνή κοινότητα να συνεργάζεται στενά, μεταξύ άλλων μέσω μιας ανανεωμένης δέσμευσης με τους βασικούς εταίρους μας, στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης τετραμερούς για τη Μέση Ανατολή. Μόνο μια λύση δύο κρατών,κατόπιν διαπραγμάτευσης και βασισμένη στις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους, θα δώσει τόσο στους Παλαιστίνιους όσο και στους Ισραηλινούς την ασφάλεια και την ειρήνη που τους αξίζει.
Με εκτίμηση,
Josep Borrell Fontelles
Ισπανία: Αποφυλακίστηκαν οι εννέα Καταλανοί ηγέτες
Οι εννέα Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής το 2017, αποφυλακίστηκαν σήμερα αφού τους απένειμε χάρη η κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Η πρώην πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ είναι η πρώτη που απελευθερώθηκε από την φυλακή της πόλης της Βαρκελώνης ακολουθούμενη από άλλους, οι οποίοι απελευθερώθηκαν από την φυλακή Λεδόνερς, που βρίσκεται κοντά στην περιφερειακή πρωτεύουσα, όπως έδειξαν πλάνα του Ρόιτερς.
Η κυβέρνηση έδωσε χάρη στους εννέα πολιτικούς και ακτιβιστές, οι οποίοι το 2019 είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, σε μια ένδειξη καλής θέλησης με στόχο να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της πολιτικής διαμάχης μεταξύ της Μαδρίτης και της ισπανικής αυτής περιφέρειας, αλλά έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε χθες τις απονομές χάριτος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Υπόκεινται σε όρους ενώ συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση να έχουν οι ηγέτες δημόσια αξιώματα.
Οι ηγέτες καταδικάστηκαν το 2019 σε ποινές κάθειρξης μεταξύ 9 και 13 ετών για τα αδικήματα της εξέγερσης και της κατάχρησης κρατικών πόρων, με στόχο να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ισπανία, που οι αρχές στη Μαδρίτη απαγόρευσαν, αλλά το οποίο οδήγησε σε μια μονομερή και πρόσκαιρη κήρυξη ανεξαρτησίας.
Ο Σάντσεθ είχε περιγράψει τις απονομές χάριτος, στις οποίες όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις αντιτίθεται η πλειονότητα των Ισπανών, ως κίνηση καλής θέλησης και το πρώτο βήμα προς την επίλυση μιας πικρής πολιτικής διαμάχης με την πλούσια βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας, της οποίας η κυβέρνηση επιδιώκει τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία υπό την αιγίδα της Μαδρίτης.
Συντηρητικά αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Μαδρίτη έχουν πει ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των απονομών χάριτος, ενώ εκατοντάδες αυτονομιστές διαδήλωσαν πριν από δύο ημέρες στη Βαρκελώνη, θεωρώντας ότι το σχέδιο του Σάντσεθ είναι ανεπαρκές και ζητώντας νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.