Λουκέτο στο ξενοδοχείο της Coco Mat που κρύβει την Ακρόπολη — Έκρηξη στην Αχαρνών έξω από τη Μεγάλη Στοά. Εντοπίστηκε και δεύτερο ύποπτο κουτί

Σε άμεση παύση της λειτουργίας του ξενοδοχείου COCO MAT ATHENS BC, του ξενοδοχείου με τους αυθαίρετους πάνω ορόφους που κρύβουν τη θέα της Ακρόπολης κατά παράβαση των πολεοδομικών κανονισμών του Δήμου για τις περιοχές ιστορικής αξίας, προχωρά η υπηρεσία ελέγχου των τουριστικών καταλυμάτων της Αττικής (Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής).

Η απόφαση της υπηρεσίας, ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης από τον πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το υπ. αριθ. 15/2023 πρακτικό του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης, λόγω μερικής ανάκλησης της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου (σκέψη 8 του ανωτέρω πρακτικού του ΣτΕ).

«Σημειώνεται ότι για την εν λόγω υπόθεση, το υπουργείο Τουρισμού είχε και στο παρελθόν δράσει εγκαίρως, διερευνώντας με σχετικό έγγραφο προς την ΥΔΟΜ του δήμου Αθηναίων, εάν είχε γίνει ανάκληση της οικοδομικής άδειας του εν λόγω καταλύματος, ως απόρροιας συμμόρφωσης του με το υπ. αριθμ. 11/2022 πρακτικό συνεδρίασης του ΣτΕ, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση» αναφέρει το υπουργείο Τουρισμού σε ανακοίνωσή του.

Όπως επιπροσθέτως σημειώνεται στην ανακοίνωση, με το από 21/4/2023 έγγραφό της, η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής, είχε αποστείλει προς το ξενοδοχείο κλήση σε παροχή εξηγήσεων, προκειμένου να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους δεν είχε επέλθει μεταβολή των στοιχείων γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος στο πληροφοριακό σύστημα notify business, κατόπιν της μεταβολής στην υπ. αριθμ 15/2017 άδεια δόμησης του, και δόθηκαν οι σχετικές εξηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία του.

«Είναι σαφές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, είχαν από την πρώτη στιγμή άμεσα κινηθεί ως προς τη διερεύνηση της νόμιμης λειτουργίας του ξενοδοχείου, όπως υποχρεούνται βάση της κείμενης νομοθεσίας» καταλήγει το υπουργείο Τουρισμού στην ανακοίνωσή του.

Το θέμα έχει προκαλέσει ανταλλαγές «καρφιών» με τον δήμαρχο Αθηναίων, που νωρίτερα σήμερα με δελτίο Τύπου τόνισε ότι ο δήμος Αθηναίων έχει συμμορφωθεί πλήρως με την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ για την κατεδάφιση του ξενοδοχείου. Ο δήμος Αθηναίων αναφέρει ότι η υποχρέωση κατεδάφισης των αυθαιρέτων ορόφων ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία οφείλει να υλοποιήσει την απόφαση εντός τριών μηνών, ενώ το υπουργείο Τουρισμού οφείλει να προβεί στη σφράγιση της επιχείρησης ως λειτουργούσα χωρίς νόμιμη άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων επέβαλε τον περασμένο Δεκέμβριο πρόστιμα συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ στο ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου, που απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα το 2019 λόγω του μεγάλου ύψους στο οποίο αναπτύχθηκε σε απόσταση αναπνοής από την Ακρόπολη και κρίθηκε αυθαίρετο με δικαστικές αποφάσεις. Σχετικά με το θέμα έγραφε η Εφ.Συν. (09/12/2022).

Στην ουσία η ίδια Πολεοδομία που έδωσε τότε άδειες για την ανέγερση του ακινήτου, πήγε τώρα και πραγματοποίησε αυτοψία αποφασίζοντας την επιβολή προστίμου ανέγερσης 4,6 εκατ. ευρώ και προστίμου διατήρησης 2,3 εκατομμυρίων μόνο για το έτος 2022, το οποίο θα επαναλαμβάνεται τα επόμενα χρόνια.

«Ο Δήμος Αθηναίων προέβη σε μερική ανάκληση της υπ’ αρ. 15/2017 με ρητή διοικητική πράξη νομίμως δημοσιευμένη και αναρτημένη. Καμία άλλη υποχρέωση δεν έχει ο Δήμος Αθηναίων σχετικά με την περαιτέρω διαδικασία», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Έκρηξη στην Αχαρνών έξω από τη Μεγάλη Στοά – Εντοπίστηκε και δεύτερο ύποπτο κουτίΈκρηξη έξω από το κτήριο της Τεκτονικής Μεγάλης Στοάς στην οδό Αχαρνών

Έκρηξη έξω από το κτήριο της Τεκτονικής Μεγάλης Στοάς στην οδό Αχαρνών 

Έκρηξη σημειώθηκε έξω από το κτήριο της Τεκτονικής Μεγάλης Στοάς στην οδό Αχαρνών. Στο σημείο κλιμάκιο των ΤΕΕΜ και της Πυροσβεστικής. Εντοπίστηκε και δεύτερο ύποπτο κουτί, πιθανόν με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης (13/7) έξω από το κτήριο της Τεκτονικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας, μεταξύ των οδών Αχαρνών και Σουρμελή, στην Αθήνα.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα από άγνωστο στις 6.30 το πρωί, ο οποίος τηλεφώνησε στο 112 και ανέφερε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στην οδό Σουρμελή 2, χωρίς να αναφέρει ώρα έκρηξης.

Αμέσως, αποκλείστηκε η περιοχή από δυνάμεις της Αστυνομίας και λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε η έκρηξη, από την οποία δεν υπήρξε τραυματισμός και προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, κυρίως μαύρισμα της τοιχοποιίας εξωτερικά του κτηρίου.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι άκουσαν τον δυνατό κρότο της έκρηξης.

Έκρηξη έξω από το κτήριο της Τεκτονικής Μεγάλης Στοάς στην οδό Αχαρνών
Έκρηξη έξω από το κτήριο της Τεκτονικής Μεγάλης Στοάς στην οδό Αχαρνών 

Κλιμάκια του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) και της Πυροσβεστικής (2 οχήματα, 6 πυροσβέστες) έσπευσαν άμεσα στην περιοχή και αφού έλεγξαν το σημείο της έκρηξης, άρχισαν να αναζητούν και δεύτερο ύποπτο κουτί με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το δεύτερο “ξύλινο” κουτί εντοπίστηκε εσωτερικά του κτιρίου και ελέγχεται από μονάδα του ΤΕΕΜ, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη παρουσία της Αστυνομίας, του ΤΕΕΜ και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, οι οποίες έχουν ενισχυθεί.

Έκρηξη έξω από το κτήριο της Τεκτονικής Μεγάλης Στοάς στην οδό Αχαρνών
Έκρηξη έξω από το κτήριο της Τεκτονικής Μεγάλης Στοάς στην οδό Αχαρνών  

Να σημειωθεί ότι έχει κλείσει η οδός Αχαρνών και στα δύο ρεύματα, από την οδό Μακεδονίας μέχρι την πλατεία Βάθη.

Έκρηξη έξω από το κτήριο της Τεκτονικής Μεγάλης Στοάς στην οδό Αχαρνών
Έκρηξη έξω από το κτήριο της Τεκτονικής Μεγάλης Στοάς στην οδό Αχαρνών