Λινού: Οι πυρκαγιές βοηθούν στην εξάπλωση του κορονοϊού – Οριστικά αποτελέσματα για παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ

Νέα έρευνα που επικαλείται η Αθηνά Λινού συσχετίζει τα μικροσωματίδια των πυρκαγιών με τον κορονοϊό

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πρόσφατη δημοσίευση μελέτης που δείχνει τον συσχετισμό του κορωνοϊού με τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων που προκαλούνται από τις φωτιές. Τα πορίσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά για το πως θα εξελιχθεί η πανδημία στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς τα μικροσωματίδια αυτά επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα και διευκολύνει τη διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η έρευνα που συσχετίζει τα σωματίδια από τις πυρκαγιές με την επιβάρυνση του αναπνευστικού των κατοίκων, και συνεπώς με τη διευκόλυνση της μετάδοσης του κορονοϊού δημοσιεύτηκε την Παρασκευή σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό από τα πανεπιστήμια του Harvard και της Καλιφόρνια.

Η κ. Λινού τονίζει μάλιστα ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που κάνει τέτοιο συσχετισμό.

«Είναι ενδεικτικό της αύξησης των κρουσμάτων το γεγονός ότι σε όλες τις περιοχές έχουμε υψηλό δείκτη θετικότητας. Για το σύνολο της χώρας ο δείκτης θετικότητας είναι 3 μέχρι 4 για τις τελευταίες δύο εβδομάδες», είπε αρχικά η κυρία Λινού στο Mega.

Υψηλοί οι κίνδυνοι

«Λειτουργούμε σαν να μην είχαμε εμβόλιο. Οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί. Το 50% στη χώρα δεν έχει εμβολιαστεί. Το lockdown αποδείχτηκε μάλλον επισφαλής και επικίνδυνο. Υπήρξαν μελέτες που έδειξαν ότι μπορεί να κλείσαμε για κάποιες ώρες την κινητικότητά μας, αλλά αυξήθηκε ο συγχρωτισμός σε συγκεκριμένες ώρες στα σούπερ μάρκετ. Αυτός ο ιός μας αναγκάζει να μαθαίνουμε πράγματα ιατρικά και δημόσιας υγείας. Έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία».

«Χρειάζεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επικοινωνήσομε με όλους και να τους πείσουμε για την ανάγκη του εμβολιασμού. Η υποχρεωτικότητα είναι διαφορετικό πράγμα από το να ασκείς ορισμένα επαγγέλματα. Άλλο είναι να πω ότι ζεις στην Ελλάδα, άρα εμβολιάζεσαι υποχρεωτικά και άλλο να πω αν δεν είσαι εμβολιασμένος δεν μπορείς να κάνεις ορισμένες δουλειές».

Η κ. Λινού ξεκαθάρισε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι από τον κορωνοϊό.

Σχετικά με τα ερωτήματα του πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου και αν θα δοθεί και πότε η τρίτη δόση του εμβολίου, η κ Λινού τόνισε πως τις αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα παίρνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες βάσει επιστημονικών μελετών που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά.

Σχετικά με τους γονείς που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, η κ. Λινού ανέφερε πως θέτουν τα παιδιά τους σε τεράστιο κίνδυνο και συνιστά στους γονείς να μελετήσουν τι λένε οι επιστήμονες.

«Οι γονείς θα πρέπει πολύ σοβαρά να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη και να μελετήσουν τι λένε οι παγκόσμιοι οργανισμοί και οι επιστήμονες, αλλιώς εκθέτουν τα παιδιά τους σε ένα τεράστιο κίνδυνο κάποιας μόνιμης αναπηρίας. Η νόσος περνάει εύκολα, αλλά το 10% των νέων ανθρώπων θα παρουσιάσουν σύνδρομο μετά Covid», κατέληξε.

Παιδικοί σταθμοί :Τα αποτελέσματα αφορούν το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» 2021-2022 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Έναρξη εγγραφών

Τα τελικά αποτελέσματα και η ανάρτησή τους, σήμερα Σάββατο, σηματοδοτούν την έναρξη των εγγραφών στους παιδικούς σταθμούς, ιδιωτικούς και δημόσιους, για τους γονείς που έχουν εξασφαλίσει την επιδότηση από το ΕΣΠΑ.

Όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, παίρνουν voucher 180 ευρώ ανά μήνα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και οι μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο, καθώς εντάχτηκαν 15.000 επιπλέον δικαιούχοι μέσα από την αύξηση του προϋπολογισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (https://www.eetaa.gr/) με τους κωδικούς Taxisnet.

Πώς γίνεται η εγγραφή

Οι γονείς που έχουν εξασφαλίσει επιδότηση από το ΕΣΠΑ, για την εγγραφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά, σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή:

Το έντυπο του voucher
ΑΦΜ και ΔΟΥ μητέρας
Δ/νση κατοικίας
Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας της μητέρας
Ημερομηνία γέννησης του παιδιού
Τηλέφωνα επικοινωνίας.