Λιβύη: Στη Σύρτη οι δυνάμεις του Χαφτάρ – Ρώσοι αναλυτές: Τα τουρκικά στρατεύματα θα ηττηθούν στη Λιβύη

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) απέκτησε τον έλεγχο πολλών περιοχών της Σύρτης, μιας πολύ σημαντικής πόλης – λιμάνι.

Σύμφωνα με το Al Arabiya οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ελέγχουν είκοσι πύλες ανατολικά της Σύρτης, που βρίσκεται 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

Η κατάληψη της Σύρτης θα συνιστούσε σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χαφτάρ, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA).

Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελέγχεται από δυνάμεις που στηρίζουν την GNA μετά την εκδίωξη του ISIS από την πόλη, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, στα τέλη του 2016.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ υποστηρίζει ότι κατέλαβε περιοχές γύρω από τη Σύρτη, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορικής βάσης αλ Καρνταμπίγια.

«Κατευθυνόμαστε προς την καρδιά της πόλης για να ολοκληρώσουμε την απελευθέρωσή της», είπε ο Χάλεντ αλ Μαχτζούμπ, ένας εκπρόσωπος του ΛΕΣ.

Ένας κάτοικος της πόλης είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters: «Βλέπουμε αυτοκινητοπομπές του ΛΕΣ μέσα στην πόλη της Σύρτης (…) Ελέγχουν μεγάλο μέρος της πόλης τώρα. Επίσης, ακούμε πυρά».

 

Ρώσοι αναλυτές: Τα τουρκικά στρατεύματα θα ηττηθούν στη Λιβύη

Ρώσοι αναλυτές: Τα τουρκικά στρατεύματα θα ηττηθούν στη Λιβύη (vid)
Ο ακαδημαϊκός Αντρέι Κόσκιν εκτιμά πως είναι αναπόφευκτη η τουρκική ήττα εάν τελικά κλιμακωθεί η αποστολή των στρατευμάτων στη Λιβύη – Στο ίδιο μήκος κύματος και ο στρατιωτικός αναλυτής Βίκτορ Μπαραγιετς

Χαμηλούς τόνους κρατάει προς το παρόν η Μόσχα με αφορμή την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στη Μόσχα Θανάση Αυγερινό. Οι χαμηλοί τόνοι βέβαια αφορούν και την επικείμενη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν μεθαύριο Τετάρτη. Ωστόσο σε επίπεδο στρατιωτικών αναλυτών υπάρχουν ισχυρές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα.

Ο ακαδημαϊκός Αντρέι Κόσκιν εκτιμά πως είναι αναπόφευκτη η τουρκική ήττα εάν τελικά κλιμακωθεί η αποστολή των στρατευμάτων στη Λιβύη, τόσο γιατί ο στρατός του Χάφταρ είναι καλά εξοπλισμένος και έχει το στρατηγικό προβάδισμα έναντι των εισβολέων όσο και γιατί η Τουρκία δεν θα αποτολμήσει ποτέ μια απευθείας σύγκρουση με τα ρωσικά συμφέροντα εφόσον οξυνθούν εκεί τα πράγματα.

Στο ίδιο κλίμα και ο στρατιωτικός αναλυτής Βίκτορ Μπαρανιέτς ο οποίος εκτιμά ότι η Τουρκία υπερβάλλει τις δυνατότητές της και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εκμεταλλευόμενη κενά επιρροής και ασφάλειας, όμως γρήγορα θα χρειαστεί να αναθεωρήσει γιατί δεν υπάρχει καμία σύγκρουση μεταξύ Λιβύης και Συρίας.

Η Συρία για την Τουρκία ήταν και παραμένει ένα σχετικό γνώριμο έδαφος αρκετά μελετημένο επί δεκαετίες και εν μέρει κατοικούμενο από φιλικούς πληθυσμούς στο Βορρά προς την ίδια την Τουρκία. Στη Λιβύη θα χρειαστεί να δρα ως ανεπιθύμητη πλην ελαχίστων και σε εντελώς άγνωστο έδαφος.