Λιβύη: Ναι από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας σε Πούτιν και Ερντογάν – Λιβύη: 20 πολίτες νεκροί στην Τρίπολη σε μία εβδομάδα

Σημαία της Λιβύης

Ένα μεγάλο και σαφές ναι από τις αρχές της Λιβύης, που αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ, απέσπασε το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός των Πούτιν και Ερντογάν.

Ιδιαίτερη θετική αντίδραση είχαν τόσο το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικράτειας όσο και η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στην από κοινού πρόταση Πούτιν και Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη από τις 12 Ιανουαρίου.

“Το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικράτειας χαιρετίζει τη δήλωση των κκ Πούτιν και Ερντογάν σχετικά με τη Λιβυκή κρίση και την επίθεση στην Τρίπολη” ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η Λιβύη είναι ειρήνη, ασφάλεια και προστασία της εθνικής ενότητας και πιστεύει ότι η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική.

Όλα αυτά μόλις μερικές ημέρες μετά την κατάληψη της Σύρτης από τις δυνάμεις του Χάφταρ οι οποίος ελέγχουν σχεδόν 80% της επικράτειας της χώρας.

Τοποθέτηση της πλευράς του στρατάρχη για το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός προς το παρόν δεν υπάρχει.

 

Λιβύη: 20 πολίτες νεκροί στην Τρίπολη σε μία εβδομάδα

Στρατός στη Λιβύη

Οι μάχες γύρω και μέσα στην Τρίπολη στοιχίζουν ζωές αμάχων όπως τονίζεται σε σχετική έκθεση στη Λιβύη.

Πολύ βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνει ο άμαχος πληθυσμός στη Λιβύη από την εμφύλια σύρραξη που είναι σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 8 χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το παρατηρητήριο εγκλημάτων πολέμου της χώρας (που πάντως ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας), μόλις την πρώτη εβδομάδα του 2020 έχουν σκοτωθεί 21 πολίτες στην Τρίπολη από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στόχο αποτέλεσαν νοσοκομεία σχολείο, το πανεπιστήμιο της Τρίπολης αλλά και το αεροδρόμιο της πόλης με συνέπεια να υπάρξουν πολλά θύματα. Επίσης, τραυματίστηκαν άλλοι 15 πολίτες μεταξύ αυτών τρία παιδιά αλλά και δύο ξένοι υπήκοοι.

Η πολιορκία της Τρίπολης από τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό του Χάφταρ έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο Απρίλιο.