Λιβύη: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ με Χαφτάρ για εκεχειρία. «Τελευταία σου ευκαιρία» – Σίσι: Η Αίγυπτος θα ενεργοποιήσει την ελεύθερη βούληση του λαού της Λιβύης

Λιβύη: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ με Χαφτάρ για εκεχειρία - «Τελευταία σου ευκαιρία»
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Şarkulevsat» του Λονδίνου, οι ΗΠΑ πρότειναν στον Χαφτάρ ως αντάλλαγμα για την εκεχειρία να μην διεξαχθεί επιχείρηση εναντίον του στις πόλεις Σύρτη και Τζούφρα

Στρατιωτική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ συναντήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα του Λονδίνου «Şarkulevsat», με τον στρατάρχη Χαφτάρ, για να του προτείνει μία νέα εκεχειρία στηΛιβύη, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «τελευταία του ευκαιρία».

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, αποτελούμενη από στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους υψηλού επιπέδου, σε μυστική συνάντηση με τον Χαφτάρ πρότεινε να αποσυρθούν οι δυνάμεις του από όλες τις πετρελαϊκές περιοχές, τη λεγόμενη «ημισέληνο του πετρελαίου» και στη θέση τους να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Πηγές προσκείμενες στον Χαφτάρ ανέφεραν στην εφημερίδα «Şarkulevsat», ότι, παρά τη φιλο – πολεμική ρητορική στη Λιβύη, διεξάγονται διαρκώς μυστικές συνομιλίες με ξένους παράγοντες, προκειμένου να πειστεί ο Χαφτάρ να αποσυρθεί από τη Σύρτη προς την πόλη Εζντάμπιγιε. Το αντάλλαγμα που προσφέρεται στον Χαφτάρ είναι η υπόσχεση να μην διεξαχθεί επιχείρηση εναντίον του στις πόλεις Σύρτη και Τζούφρα από το στρατό της κυβέρνησης Σαράτζ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

 

Μαρία Ζαχαράκη  Μαρία Ζαχαράκη

Σίσι: Η Αίγυπτος θα ενεργοποιήσει την ελεύθερη βούληση του λαού της Λιβύης

Την ακόμη πιο άμεση ενεργοποίηση του Καΐρου στον εμφύλιο της Λιβύης επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τους τρόπους με τους οποίους θα εμπλακεί η χώρα του.

Μετά από συνάντησή του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με ηγέτες διαφόρων λιβυκών φυλών, ο εκπρόσωπος του προέδρου ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος στοχεύει στο να στηρίξει την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού.

«Βασικός στόχος των προσπαθειών της Αιγύπτου είναι ενεργοποιήσει την ελεύθερη βούληση του λαού για να πετύχει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τις επόμενες γενιές» φέρεται να δήλωσε ο Σίσι στους Λίβυους εκπροσώπους.

Η αντιπροσωπεία έφτασε στο Κάιρο την Τετάρτη για να πραγματοποιήσει επαφές για αποκλιμάκωση της κρίσης, ενώ το… γενικό σύνθημα ήταν «Αίγυπτος  και Λιβύη, ένας λαός, μία μοίρα».