Λιβύη: Η… παγκόσμια «σφαγή» για το φυσικό αέριο της Μεσογείου! – Δύο στρατιώτες νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Λιβύη

 Λιβύη βρίσκεται στο «κόκκινο». Κι όσο αυτή η συνθήκη ισχύει, τόσο κλιμακώνεται και η… ενόχληση δυτικών ηγετών και αξιωματούχων από τιςπρακτικές του Ερντογάν.

Είναι πλέον πασιφανές πως η κατάληψη της Σύρτης είναι στόχος πρώτης προτεραιότητας για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει να βάλει… χέρι στις πετρελαιοπηγές της περιοχής.

Παίζει τα ρέστα του ο Ερντογάν με την Λιβύη…

Είναι επίσης γνωστό τοις πάσι πως η Λιβύη είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός κρίκος για τις εξελίξεις με του υδρογονάνθρακες της Μεσογείου, κάτι που αποδεικνύεται κι από την… μεγάλη σφαγή, μικρών και μεγάλων για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Εάν ο Ερντογάν καταφέρει να “πάρει” την Σύρτη και διαπιστώσει ότι θα βρει απέναντί του αποφασισμένους αντιπάλους, πιθανόν να διαπραγματευτεί τη διχοτόμηση της Λιβύης, αφήνοντας, όμως, την ανατολική Λιβύη χωρίς αξιόλογους πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Στη Λιβύη μαίνεται ένας πόλεμος μεταξύ δύο στρατοπέδων, αλλά συνάμα διεξάγεται και ένα σκληρό γεωπολιτικό πόκερ, στο οποίο συμμετέχουν μεγάλες και μεσαίες δυνάμεις με αντικρουόμενα συμφέροντα.

Εάν ο Ερντογάν καταφέρει να ελέγξει την Λιβύη, θα έχει επιτύχει μία στρατηγικής εμβέλειας νίκη. Θα αποκτήσει πολύτιμους ενεργειακούς πόρους και βαρύνοντα γεωπολιτικό ρόλο στη Μεσόγειο. Θα μπορεί, μάλιστα, να ασκεί εκβιαστικές πιέσεις στην Ιταλία και στην Ευρώπη, με όπλο τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική.

Το “πόκερ” ή αλλιώς… η μεγάλη “σφαγή”!

Τι κάνουν όμως οι υπόλοιπες δυνάμεις μπροστά στα σχέδια του “σουλτάνου”; Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη καταθέτει ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, αρθρογραφώντας στο infognomonpolitics.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

Ανακατανομή ισχύος και παιχνίδια επικράτησης διαδραματίζονται στην περιοχή μας, με τις εξελίξεις να δοκιμάζουν δυνάμεις και αντοχές. Δυο νέα δεδομένα διαμορφώνουν τις νέες δράσεις. Από τη μια η πανδημία, που επίσπευσε τη διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού, ενίσχυσης της γεωπολιτικής, των περιφερειών και από την άλλη το κενό που δημιουργεί η απουσία των ΗΠΑ από την περιοχή μας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διανύουν μια περίοδο στρατηγικής αμηχανίας, ενισχύοντας τις λογικές Τραμπ για αυτοαπομονωτισμό, που θεωρείται πρωτόγνωρη για τους Αμερικανούς προσέγγιση.

Ενόψει όλων αυτών, πολλοί είναι οι δελφίνοι που σπεύδουν για να συμπληρώσουν το κενό και να επικρατήσουν ως δύναμη στην ευρύτερη περιοχή. Έντονη κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση επιδεικνύει η κατοχική Τουρκία, υπάρχουν όμως μεγαλύτερες δυνάμεις που δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς στα παιχνίδια Ερντογάν, καθώς η στρατηγική σημασία είναι μεγάλη και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους.

Τα… κενά

Ενδιαφέρον να καλύψουν το κενό, όπως πληροφορούμαστε, επιδεικνύουν και οι Βρετανοί. Παρά τα προβλήματα που προκαλεί η έξοδος από την Ε.Ε., η κακή διαχείριση της πανδημίας, το Λονδίνο προτάσσει ζητήματα στρατηγικής αύξησης της επιρροής και ελέγχου. Η Βρετανία, που επιδιώκει να πάρει το «δακτυλίδι» από τους Αμερικανούς, προβάλλει ως πλεονέκτημα την παρουσία της στην Κύπρο, διά των Βάσεων.

Ενδιαφέρον, επίσης, έχουν η Γαλλία, η Λ. Δ. της Κίνας, που είναι ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη. Το Πεκίνο δεν διαθέτει ακόμη σημαντικές επιρροές στην περιοχή, προτάσσει, ωστόσο, την οικονομική διπλωματία. Στο παιχνίδι στρατηγικού ελέγχου είναι ασφαλώς και η Ρωσία. Η Μόσχα έχει δυνατότητες να καλύψει το κενό, πλην όμως κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση ξυπνούν τα αντιρωσικά αντανακλαστικά της Ουάσινγκτον και γενικότερα των δυτικών.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνει συνεχώς την αδυναμία της να συγκροτήσει μια ενιαία πολιτική και να δράσει συλλογικά διαμορφώνοντας συνθήκες για αύξηση την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς η Ένωση δεν μπορεί και προφανώς δεν θέλει να διαδραματίσει ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και ως εκ τούτου να καλύψει οποιοδήποτε κενό.

Οι “δελφίνοι” κι ο Ερντογάν

Είναι σαφές πως από όλους τους δελφίνους, που διεκδικούν την ηγεμονία της περιοχής, η Τουρκία φαίνεται να προηγείται στα… σημεία. Κυρίως γιατί προωθεί και εφαρμόζει το επεκτατικό της σχέδιο.

Η τουρκική τακτική συνίσταται στην περικύκλωση- κατά κύριο λόγο- Ελλάδος και Κύπρου και την εξάπλωση των δυνάμεων της σε όλη την περιοχή. Αυτή την περίοδο η κατοχική δύναμη έχει ανοίξει πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα, τακτική υψηλού ρίσκου.

Οι Γερμανοί «βλέπουν» ότι ο Ερντογάν… απασφάλισε!

Έχει εισβάλει στη Συρία, στο Ιράκ, εμπλέκεται δυναμικά στην κρίση στη Λιβύη, διενεργεί γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ έχει εξαγγείλει σεισμικές έρευνες στη ελληνική θαλάσσια περιοχή. Την ίδια ώρα, η Τουρκία διαμορφώνει έναν κύκλο γύρω από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Λιβύη και το Ισραήλ. Διαθέτει στρατιωτικές Βάσεις στο Κατάρ και στη Σομαλία. Περαιτέρω, με τη συμφωνία Τουρκίας-Αλβανίας, τουρκικά πολεμικά πλοία θα μπορούν να ελλιμενίζονται στη ναυτική Βάση του Αυλώνα στη νότια Αλβανία.

Ερντογάν, Τουρκία, Ιμάμογλου

Η πανδημία… έβαλε φρένο στα σχέδια για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σε στάση αναμονής είναι η Λευκωσία ενόψει της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την ανανέωση της θητείας της Δύναμης για έξι ακόμη μήνες. Η πανδημία φαίνεται πως φρενάρει κάποιες εξελίξεις που είχαν σχεδιαστεί από τη Γραμματεία αλλά και από κράτη που διαδραματίζουν διαχρονικά ρόλο στο Κυπριακό.

Ενόψει του γεγονότος ότι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν υπάρχουν ενόψει των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον Οκτώβριο, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης. Αυτό που αναμένεται να γίνει είναι να υπάρξουν διατυπώσεις, τόσο στην έκθεση όσο και στο ψήφισμα, που θα στέλνουν προειδοποιητικές βολές.

Βολιδοσκοπήσεις από Λευκωσία για περιφερειακή συνεργασία

Σε αυτή τη μάχη επικράτησης στην περιοχή, Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να έχουν ρόλο ή να ακολουθούν τις εξελίξεις. Στη Λευκωσία, ο σχεδιασμός, μεταξύ άλλων, είναι να διαμορφωθεί μια περιφερειακή συνεργασία των χωρών της ευρύτερης περιοχής, για να έχουν ρόλο και λόγο. Και πρωτίστως να λειτουργήσει αυτή η συνεργασία αποτρεπτικά στις τουρκικές επεκτατικές κινήσεις. Δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, καθώς υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα και προτεραιότητες. Πληροφορίες αναφέρουν πως διαμορφώνεται ένα σχέδιο δράσης για προώθηση αυτού του εγχειρήματος και ήδη έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις. Χρήσιμες στους διπλωματικούς αυτούς σχεδιασμούς κρίνονται οι ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν από τον υπουργό Άμυνας προσεχώς.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι σαφές πως προτεραιότητα είναι να αποτραπεί το επόμενο βήμα της Τουρκίας, που είναι η αποστολή ερευνητικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης ( ή και του Καστελλόριζου). Σε αυτή τη φάση η Αθήνα προτάσσει ενέργειες που θα βοηθήσουν στην ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Μετά την υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων με την Ιταλία, έγινε προσπάθεια με την Αίγυπτο.

Ο Δένδιας

Οι συζητήσεις με τη χώρα αυτή χρονίζουν και όπως προκύπτει από το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, την περασμένη Πέμπτη στο Κάιρο, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν. Η κίνηση της Ελλάδος να γίνει έστω και τμηματική συμφωνία (περιοχή της Κρήτης) δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί, καθώς οι Αιγύπτιοι θέτουν διάφορα ζητήματα. Η τμηματική συμφωνία, πάντως, που δεν θα περιλαμβάνει την περιοχή Καστελλόριζου, Κύπρου, σαφώς και στέλνει λανθασμένα μηνύματα της Τουρκίας κι αυτό θα το βρει η Αθήνα μπροστά της στη συνέχεια.

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά, ακολουθεί εδώ και δεκαετίες ένα σταθερό σενάριο: αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας σε συγκεκριμένες περιοχές. Κατόπιν τις γκριζάρει. Αμφισβητεί την ελληνικότητά τους και στη συνέχεια λαμβάνει μέτρα αποτροπής εξάσκησης από την Ελλάδα των διεθνών δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Στη συνέχεια, εμφανίζει τα γκριζαρισμένα «μέρη» ως δικά της. Ταυτόχρονα, φορτώνει την ατζέντα των διμερών σχέσεων με όλο και περισσότερες αμφισβητήσεις και προκλήσεις.

Κίνηση ματ ο Ερντογάν: Μέσω των μακρινών στρατιωτικών αποστολών εξασφαλίζει την εξουσία του

Η τακτική αυτή επεκτείνεται πλέον και σε άλλες χώρες. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα προχωρεί, όπως γίνεται μέχρι τώρα, ανενόχλητη η κατοχική Τουρκία. Γιατί η μη αντίδραση θα την καταστήσει βαθμηδόν, σε περιφερειακή δύναμη, με σημαντικές επιρροές στην περιοχή.

Βεβαίως, υπάρχει και ένα άλλο σενάριο, για συνεργασίες δυνάμεων που θα καλύψουν μαζί το κενό. Φτάνει να μη συγκρούονται συμφέροντα. Για παράδειγμα, το θέμα της Λιβύης φαίνεται να είναι κλειδί. Οι Αμερικανοί ναι μεν απομακρύνθηκαν, ωστόσο δεν θέλουν με κανένα τρόπο να ελέγξουν τη χώρα οι Ρώσοι. Οι τελευταίοι, αν και συνεργάζονται με την Τουρκία, δεν πρόκειται να αφήσουν την Άγκυρα να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

 

Δύο Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές το βράδυ της Τρίτης στην επαρχία Σουέιντα της νότιας Συρίας, σύμφωνα με τον συριακό στρατό, που κατηγόρησε το Ισραήλ για τις επιδρομές.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως η συριακή αεράμυνα απάντησε σε ισραηλινές επιθέσεις στον εναέριο χώρο του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας κοντά στην πόλη Σουέιντα και στην ανατολική επαρχία Ντειρ αλ Ζορ που συνορεύει με το Ιράκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, αρκετές επιθέσεις σημειώθηκαν ταυτόχρονα, μία σε στρατιωτικό φυλάκιο στο Καμπατζίμπ, ανατολικά της επαρχίας Ντειρ αλ Ζορ και κοντά στην πόλη Σούκνα στην γειτονική ανατολική έρημο.

Η τρίτη επιδρομή χτύπησε μια στρατιωτική εγκατάσταση πιο νότια στην πόλη Σαλκάντ, κοντά στη νότια πόλη Σουέιντα, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο στρατιωτών και τον τραυματισμό τεσσάρων.

Οι βάσεις βρίσκονται σε ζώνες στην ανατολική και νότια Συρία, τις οποίες βομβαρδίζει το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες και οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν ισχυρή παρουσία πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.