Λιβύη: Η αξίωση του Σάρατζ τίναξε στον αέρα την συνάντηση με τον Χάφταρ

Σάρατζ και Χάφταρ

Μεγάλα εμπόδιο με το καλημέρα προέκυψαν στις συζητήσεις που διεξάγονται στη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Με το καλημέρα οι συζητήσεις για την εκεχειρία στη Λιβύη που διεξάγονται επί ρωσικού εδάφους πήραν φωτιά.

Συγκεκριμένες πηγές που παρακολουθούν τις συζητήσεις ανέφεραν την Πέμπτη ότι ο στρατάρχης Χάφταρ αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ Αλ Σάρατζ.

Ο στρατάρχης φέρεται να είναι εκνευρισμένος με την αξίωση του Σάρατζ ο οποίος τόνισε ότι για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του Χάφταρ να επιστρέψει στις θέσεις που κατείχε πριν τις 4 Απριλίου όταν και άρχισε η πολιορκία της Τρίπολης.

The Libyan Address Journal@LibyanAddressJo

(BREAKING) Prime Minister Fayez Al-Sarraj & HCS Chairman Khaled Al-Mishri inform the Russian side that withdrawal of the Libyan National Army (LNA) to its pre-April 4 positions is their only condition for any agreement with LNA’s General Commander Field Marshal Khalifa Haftar.

View image on Twitter

Χωρίς να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες, γίνεται σαφές ότι ο Σάρατζ επιχειρεί να πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι του έχοντας πάντα και την υποστήριξη της τουρκικής πλευράς η οποία μαζί με τη Ρωσία πήρε την πρωτοβουλία για συνομιλίες για να οδηγηθεί η κατάσταση σε κατάπαυση του πυρός.

Από την πλευρά του ο Χάφταρ επ’ ουδενί δεν θέλει να πετάξει στα σκουπίδια 9 μήνες σκληρών συγκρούσεων που έφεραν το στρατό του κοντά στην κατάληψη της Τρίπολης. Ετσι και αλλιώς οι δυνάμεις του ελέγχουν το 80% της λιβυκής επικράτειας.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω». «Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).

Τσαβούσογλου: Εχουμε προσχέδιο συμφωνίας

Παρά το αδιέξοδο (προσωρινό ή όχι θα το δείξει ο χρόνος), ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσιάστηκε αισιόδοξος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με το Ρώσο ομόλογό του Σεργέι Λαβρόφ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι υπάρχει προσχέδιο συμφωνίας το οποίο μάλιστα η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας έχει ήδη υπογράψει.

Το προσχέδιο αυτό προβλέπει την ίδρυση στρατιωτικής επιτροπής που θα ορίσει μία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και θα βάλει τέλος στις εχθροπραξίες.