Λαβρόφ: Ο πόλεμος θα σταματήσει αν η Δύση εγκαταλείψει τα σχέδιά της να κυριαρχήσει — Μεντβέντεφ: “Εντελώς παλαβή η Δύση. Φέρνει πιο κοντά τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”

Σεργκέι ΛαβρόφΣεργκέι Λαβρόφ  

Τους όρους της Ρωσίας για να σταματήσει την εισβολη στην Ουκρανία και αφορούν την εμπλοκή της Δύση, έθεσε εκ νέου ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ωσότου η Δύση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να κυριαρχήσει και να καταφέρει στρατηγική ήττα στη Ρωσία, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ινδονησιακή εφημερίδα Kompas.

Σκοπός της «συλλογικής Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ» είναι να ενισχύσει την παγκόσμια ηγεμονία της, έκρινε ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα ενόψει της συμμετοχής του στη Σύνοδο της Ανατολικής Ασίας και στη σύνοδο του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Τζακάρτα εντός της εβδομάδας.

Στις συνόδους θα είναι επίσης παρών ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν.

«Γιατί δεν φθάνει στο τέλος της η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία; Η απάντηση είναι πολύ απλή — θα συνεχιστεί ώσπου η Δύση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να διατηρήσει την κυριαρχία της και να ξεπεράσει την εμμονική επιθυμία της να καταφέρει στρατηγική ήττα στη Ρωσία χρησιμοποιώντας τις μαριονέτες της στην Ουκρανία», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. «Για την ώρα, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη» πως θα συμβεί κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Λαβρόφ επιτίμησε το Κίεβο διότι αγνόησε ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε η Ινδονησία και αντ’ αυτού προώθησε το δικό του «πακέτο τελεσιγράφων».

Το σχέδιο που υπέβαλε η Τζακάρτα περιείχε διάφορες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της δημιουργίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης. Η ουκρανική κυβέρνηση το απέρριψε, επιμένοντας στην πάγια απαίτηση της η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από όλη την ουκρανική επικράτεια.

 

Μεντβέντεφ: “Εντελώς παλαβή η Δύση – Φέρνει πιο κοντά τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”Ντμίτρι ΜεντβέντεφΝτμίτρι Μεντβέντεφ  

Στον απόηχο της στρατιωτικής βοήθειας που θα παράσχει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξαπέλυσε απειλές περί Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα αντιπρόεδρος του ισχυρού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας, έκρινε ότι η αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας του NATO στην Ουκρανία μεγεθύνει την απειλή να ξεσπάσει Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, όπου κράτη μέλη υποσχέθηκαν στο Κίεβο περισσότερα όπλα και οικονομική βοήθεια, ο Μεντβέντεφ επέμεινε στο ότι η βοήθεια της Δύσης δεν θα εμποδίσει την επίτευξη των στόχων που έθεσε η Μόσχα όταν εξαπέλυσε αυτή που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», τον πόλεμο στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

«Η εντελώς παλαβή Δύση δεν μπορούσε να συμφωνήσει σε τίποτε άλλο (…) Στην πραγματικότητα, αυτό είναι αδιέξοδο. Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έρχεται πιο κοντά», ανέφερε ο κ Μεντβιέντεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram.

«Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς; Όλα είναι προφανή. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί με τους ίδιους στόχους».

Ο Μεντβέντεφ, που αυτοπροβαλλόταν ως φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής όταν βρισκόταν στην προεδρία της Ρωσίας (2008-2012), πλέον έχει μετατραπεί σε γεράκι με σκληρή ρητορική κατά της Δύσης. Διπλωμάτες θεωρούν τις απόψεις που εκφράζει αντανάκλαση του πώς σκέφτεται η ρωσική ελίτ.

Τάχθηκε εξάλλου χθες υπέρ της χρήσης πυρομαχικών διασποράς, αυτού του «απάνθρωπου όπλου», καθώς υποστήριξε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποιούν ήδη τέτοιες οβίδες.