Λίβυος ΥΠΕΞ: Θα διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες – Καλίν: Έτσι θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές

Λιμάνι της Λιβύης. Φωτο αρχείου.

Ο Λίβυος ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Ταχέρ Σιάλα δήλωσε ότι η χώρα του θα αρχίσει συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα.

Συνομιλίες με την Ελλάδα (αλλά και τη Μάλτα) για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών θα αρχίσει σύντομα η Λιβύη.

Τουλάχιστον, αυτό φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Ταχέρ Σιάλα όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας.

Η δήλωση έγινε μετά από συνάντηση του Σιάλα με τον επικεφαλής της Εθνικής Εταιρίας Πετρελαίου της Λιβύης και έκανε λόγο για μία δίκαιη συμφωνία που θα σέβεται τις επιθυμίες όλων των κρατών αλλά και το διεθνές δίκαιο.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρίας επίσης τόνισε ότι θα ζητήσει από τις εταιρίες πετρελαίου να αναστείλουν τις έρευνές τους στην ευρύτερη περιοχή.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Μπορεί η Ελλάδα να διεξάγει τέτοιου είδους συνομιλίες με τη Λιβύη ενώ βρίσκεται σε ισχύ το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο;

Καλίν: Έτσι θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε πως θα υπάρξουν δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό, ενώ τόνισε ότι ο Ερντογάν θέλει να δώσει χώρο στη διπλωματία

Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2002 για να συζητηθούν εδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016. Πρόσθεσε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε. “Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις θα υπάρχουν άλλες δύο σημαντικές διαπραγματευτικές διαδικασίες, η μια θα είναι σε πολιτικό επίπεδο και η άλλη σε στρατιωτικό επίπεδο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Επομένως θα υπάρξουν τρία σκέλη διαπραγματεύσεων. “Περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ελπίζουμε και προγραμματίζουμε”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα συζητούνται θέματα οικονομίας έως τουρισμού, θέματα ασφάλειας συνόρων έως μειονοτήτων.

Στις στρατιωτικές συνομιλίες θα υπάρξει μια δομή στην οποία θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα. Όπως είπε, έχουν γίνει μια σειρά επαφές γι αυτό και αυτή τη βδομάδα έγιναν σε αυτό το πλαίσιο συναντήσεις στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών.

Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις, δήλωσε.

Για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ιμπαρχίμ Καλίν ανέφερε πως αναμένουν επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.