Λάσπη κατά Γαβρόγλου από τους «σχολάρχες που χρηματοδοτούν τη ΝΔ» – Μεϊμαράκης κατά Μπορέλ για Αγία Σοφία: Με τη στάση σας δώσατε άφεση αμαρτιών στην Τουρκία

Λάσπη κατά του πρώην υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου επιχειρεί να ρίξει ο Σύνδεσμος των Σχολαρχών με ανακοίνωσή του μιλώντας αόριστα για «ανταλλάγματα». Πρόκειται για τον ίδιο Σύνδεσμο που χρηματοδοτεί τη ΝΔ και που κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς τον Μάιο του 2017, ασκούσε πιέσεις για την απελευθέρωση των απολύσεων των εκπαιδευτικών.

Φαίνεται ότι ενόχλησε τον Σύνδεσμο των Σχολαρχών η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την ΟΙΕΛΕ και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα τον Κώστα Γαβρόγλου.

Αναλυτικά ο Κ. Γαβρόγλου απαντά:

Ο Σύνδεσμος  Ιδιωτικών Σχολείων, με μια γεμάτη υπονοούμενα ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς τον Μάιο του 2017, τους προσφέραμε ανταλλάγματα χωρίς να διευκρινίζεται ούτε ποια ήταν αυτά ούτε και για ποιον λόγο. Ήταν η περίοδος όπου οι Θεσμοί μας ασκούσαν τεράστια πίεση και μάλιστα με εκβιασμούς ότι θα σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο, αν δεν ξαναδωθεί το δικαίωμα στους σχολάρχες να απολύουν τους εκπαιδευτικούς χωρίς καμία άλλη διαδικασία. Επειδή γνωρίζαμε τους ανοιχτούς διαύλους αρκετών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων με τους Θεσμούς, τους καλέσαμε για να δηλώσουμε ανοιχτά και στους ίδιους την απόλυτη άρνηση μας στο αίτημα των θεσμών το οποίο ήταν προφανώς υποβολιμαίο από τα εργοδοτικά συμφέροντα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η συνάντηση ήταν σύντομη μιας και οι ιδιοκτήτες επέμεναν σθεναρά στις ελεύθερες απολύσεις. Μετά από έναν μήνα, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την τελική επικράτηση της δικής μας πολιτικής πάνω στις ωμές απαιτήσεις των ιδιωτικών συμφερόντων, καταφέραμε να πάρουν οι θεσμοί πίσω την αρχική τους θέση. Αν τώρα ο Σύνδεσμος έχει να πει κάτι παραπάνω, ας αφήσει τους υπαινιγμούς και τις ρητορικές ακροβασίες και ας καταθέσει τι ακριβώς εννοεί.

Η ίδια η ανακοίνωση εκθέτει τους σχολάρχες στα μάτια της κοινωνίας καθώς αποτελεί κυνική παραδοχή του ρόλου που διαδραμάτισαν ως «πέμπτη φάλαγγα» στις προσπάθειες της Κυβέρνησης Σύριζα να κλείσει τις αξιολογήσεις και να οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή. Ελπίζουμε να μην καταφέρουν τώρα να «περάσουν» όλα όσα δεν κατάφεραν να «περάσουν» το 2017 επιχειρώντας, ανεπιτυχώς, να εργαλειοποιήσουν τους Θεσμούς μετατρέποντάς τους σε πολιορκητικό κριό. Ωστόσο, το γεγονός ότι, όπως άλλωστε παραδέχονται οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους, ορισμένα από τα ιδιωτικά σχολεία είναι επίσημοι σπόνσορες της ΝΔ αποτελεί παράμετρο που όντως εγείρει αξιώσεις και προσδοκίες από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Χρηματοδοτούσαν τη ΝΔ

Έγγραφα από την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων που δείχνουν ότι ιδιωτικά σχολεία χρηματοδοτούσαν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, φέρνει στη δημοσιότητα η σημερινή έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών.

Συγκεκριμένα, στη διετία 2016-7, υπήρξαν οκτώ συνολικά ιδιωτικά σχολεία τα οποία χρηματοδότησαν το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη με ποσά που ξεκινούν από τα 1000 και φτάνουν μέχρι και τις 20.000 ευρώ. Τα έγγραφα αυτά φέρουν την υπογραφή του τότε γενικού διευθυντή της ΝΔ, Νίκου Παπαθανάση.

Εξώδικο της ΟΙΕΛΕ στην Κεραμέως για τους «σχολάρχες που χρηματοδοτούν τη ΝΔ»

Εξώδικη διαμαρτυρία απέστειλε την Πέμπτη η ΟΙΕΛΕ προς την Υπουργό Παιδείας για την εξαιρετικά σοβαρή, σημερινή αποκάλυψη της Εφημερίδας των Συντακτών, όπου τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία αυτό που ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ ανέφερε στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα. Ότι, δηλαδή, η ΝΔ χρηματοδοτείται από συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και ότι αυτοί που διοικούν το Υπουργείο Παιδείας είναι επί της ουσίας οι εκπρόσωποι των σχολαρχών.

Η δημοσιογράφος φέρνει στο φως συγκεκριμένες λίστες της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τη χρηματοδότηση της Νέας Δημοκρατίας από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για τα έτη 2016 και 2017 (δεν έχουν ακόμη εκδοθεί στοιχεία για τα επόμενα έτη). Στους χορηγούς του κόμματος περιλαμβάνονται κάποια ιδιωτικά σχολεία των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι είναι ηγετικά στελέχη του Συνδέσμου των ιδιοκτητών.

Στην εξώδικη διαμαρτυρία, με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο, απευθύνεται πρόσκληση στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που μετατρέπει τα ιδιωτικά σχολεία σε ένα απέραντο allinclusive εκπαιδευτικό supermarket, που διαλύει κάθε ίχνος εργασιακού δικαιώματος και που μετατρέπει τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό σε «εθελοντή» πάροχο υπηρεσιών κάθε είδους (από συνοδεία σχολικών μέχρι απογευματινές δράσεις και φύλαξη) με συμβάσεις-λάστιχο. Της  ζητείται, δε, να επιδιώξει ειλικρινή και γόνιμο διάλογο με τους φορείς της εκπαίδευσης για να λυθούν τα όποια ζητήματα.

Αναλυτικά το εξώδικο:

oiele1.jpgoiele3.jpg

Νόμιμες οι χορηγίες στη ΝΔ, λέει η Ένωση Σχολαρχών

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει σε «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ της ότι ορισμένες εκπαιδευτικές εταιρίες, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες, συμμετείχαν στην χρηματοδότηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κατά τα έτη 2016-2017.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χορηγίες εταιριών και ιδιωτών προς τη ΝΔ ήταν μια διαδικασία διάφανη και γινόταν με τα σχετικά παραστατικά, όπως συμβαίνει σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες, άρα είναι γνωστή και δημόσια – άλλωστε η εφημερίδα αντλεί δεδομένα από την Επιτροπή Διαφάνειας και δεν ανακάλυψε κάποια… υπόγεια διαδρομή.

Ακριβώς επειδή η διαδικασία ήταν διάφανη, γι’ αυτό και κάποιες εκπαιδευτικές εταιρίες συμμετείχαν. Δεν θα συμμετείχαν ποτέ, για παράδειγμα, αν η ροή χρήματος γινόταν μέσω λιβανέζικων offshore…

 

Μεϊμαράκης κατά Μπορέλ για Αγία Σοφία: Με τη στάση σας δώσατε άφεση αμαρτιών στην Τουρκία

 Μεϊμαράκης κατά Μπορέλ για Αγία Σοφία: Με τη στάση σας δώσατε άφεση αμαρτιών στην Τουρκία

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, διευκρινίσεις για τη στάση του κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τουρκία.

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι «αφού αρνήθηκε να σας συναντήσει ο Ερντογάν, ταπεινώνοντας για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρόσωπό σας, όπως είχε κάνει και στη συνέντευξη Τύπου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από όπου έφυγε επιδεικτικά, ακούγατε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να υβρίζει τρία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την ίδια την Ένωση χωρίς να έχετε την ανάλογη αντίδραση. Με τη στάση σας, ήταν σαν να δίνετε άφεση αμαρτιών στην Τουρκία» και συμπλήρωσε «αρκεστήκατε να δηλώσετε ότι το θέμα είναι διμερές και όχι ευρωπαϊκό. Η συμπεριφορά σας αυτή δεν συνάδει με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Αρχηγών και αναρωτιέμαι εάν ενημερώσατε την τουρκική κυβέρνηση γι’ αυτά».

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε πως προϋπόθεση για καλές σχέσεις με την Τουρκία αποτελεί το ότι «αυτή θα μας σέβεται, θα σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και δεν θα τους καταπατά, όπως προκλητικότατα συμπεριφέρεται τελευταίαö αλλιώς ο διάλογος δεν έχει νόημα, γιατί αυτή η χαλαρή συμπεριφορά δίνει στον Ερντογάν χώρο να προκαλεί, να εκβιάζει, να αυθαιρετεί».

Επιπροσθέτως, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας για την Αγία Σοφία, υπογράμμισε: «Mέχρι κι αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θέλει να μετατρέψει σε τζαμί». Και συνέχισε λέγοντας: «Mας προκαλεί διότι δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση αυτό, είναι χτύπημα στον πολιτισμό μας, χτύπημα στον χριστιανισμό και για εμάς τους Έλληνες είναι χτύπημα στην καρδιά μας».

Η συζήτηση για την προκλητικότητα της Τουρκίας έγινε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έπειτα από εισήγηση της ελληνικής ευρωομάδας και του επικεφαλής της και αντιπροέδρου του ΕΛΚ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.