Λάθος, προχειρότητα ή κάτι άλλο; Το ΕΣΥ έχει χάσει ως τώρα 3 εκ. ευρώ γιατί τα πρόστιμα παραβίασης της…

Στους Δήμους είναι υποχρεωμένοι να πιστώνουν τα ποσά που βεβαιώνουν από τις παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας αστυνομικοί της Τροχαίας και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών που συμμετέχουν στους ελέγχους, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής το εθνικό σύστημα υγείας, στο οποίο υποτίθεται επρόκειτο να κατευθυνθούν τα χρήματα από τα πρόστιμα να έχει χάσει μέχρι στιγμής πάνω από 3.000.000 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θάνου Σωτήρη στο astinomiko.gr.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει οι αστυνομικοί που βεβαιώνουν τις παραβάσεις είναι υποχρεωμένοι να πιστώνουν τα ποσά στους Δήμους, από την στιγμή που οι κλήσεις αυτές «κόβονται» βάση του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με την ΚΥΑ που επιβάλει τον περιορισμό της κυκλοφορίας.

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 22 Μαρτίου, ενώ περιγράφει το πλαίσιο για τις περιπτώσεις που επιβάλλεται το πρόστιμο, δεν αναφέρει το που θα πηγαίνουν αυτά τα χρήματα.

Στις 23 Μαρτίου κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις για την απαγόρευση, τα πρόστιμα και τις εξαιρέσεις, ανέφερε πως τα χρήματα από τις παραβάσεις αυτές θα διατίθενται για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού με μέσα και εξοπλισμό και γενικά του συστήματος υγείας».

Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε καμία Νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, το σύστημα Υγείας να έχει χάσει περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν πιστωθεί με τους ειδικούς κωδικούς που αναγράφουν οι αστυνομικοί στο πάνω μέρος των κλήσεων, στους Δήμους, στα όρια των οποίων διαπράττεται η παράβαση, όπως προβλέπει το άρθρο 104 του ΚΟΚ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το astinomiko.gr απευθύνθηκε στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της, Νίκος Ρήγας, μας είπε: «Πρέπει η Πολιτεία άμεσα να διευκρινίσει τι θα γίνονται τελικά τα έσοδα από τις βεβαιώσεις παραβάσεων της ελεγχόμενης κυκλοφορίας των πολιτών. Θα ενισχύσουν το σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, ή απλά θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στα ταμεία των Δήμων, όπως των απλών παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας;».