Οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα ουσιαστικό για την ζωή και το εισόδημα του γιατί όπως ισχυρίστηκε «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει πολιτικός Άι Βασίλης» και διευκρίνισε ότι «μία ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη»
Τα πλεονάσματα, η παραχώρηση λιμανιών και η αύξηση των φόρων στους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης της ΝΔ όπως ανέφερε στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Ξακαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα ουσιαστικό για την ζωή και το εισόδημα του γιατί όπως ισχυρίστηκε «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει πολιτικός Άι Βασίλης» και διευκρίνισε ότι «μία ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη». Αρα πάνω από όλα μια «υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική» που κατά τον υπουργό σημαίνει «τήρηση των εθνικών δημοσιονομικών στόχων. Έμφαση στην επίτευξη λογικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Και συνεχής προσπάθεια για τη μείωση του δημοσίου χρέους».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε «ισχύουν οι διεθνείς μας δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ το 2024, 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και 2,5% του ΑΕΠ το 2026, όπως περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας». Πρόσθεσε ότι για «το δημόσιο χρέος οι στόχοι μας είναι: Πρώτον, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, η οποία θα μειώσει το κόστος δανεισμού της οικονομίας, θα διευκολύνει τις επενδύσεις και θα αυξήσει τη ρευστότητα. Δεύτερον, η συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους ώστε, να βρεθεί αρκετά κάτω του 140% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2027, όπως έχουμε ήδη δεσμευθεί. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η απόφαση να αποπληρώσουμε πρόωρα τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου!». Ο λογαριασμός στο λαό!

Στο όνομα της «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής» στοχοποίησε αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες αφήνοντας εκτός κάδρου τους επιχειρηματικούς ομίλους που απολαμβάνουν μειωμένους συντελεστές έως και φοροαπαλλαγές και συνεισφέρουν μόνο το 5% των εσόδων από φόρους στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ανέφερε ότι «δρομολογούμε έως και τους πρώτους μήνες του 2024: Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα. Την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ και την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών». Ανέφερε ακόμα ότι προχωρά «η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης».
Στόχος επίσης «η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σημαίνει έσοδα για το Δημόσιο και ανάπτυξη για τη χώρα» και πρόσθεσε «ενδεικτικά αναφέρω το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και τα χιονοδρομικά κέντρα, καθώς και τα δύο θα μπορούσαν να δώσουν πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη και στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος». Μίλησε ακόμα για «αξιοποίηση και των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Καλαμάτας» και ότι προτεραιότητα είναι «οι διαγωνισμοί παραχώρησης της εκμετάλλευσης περιφερειακών λιμανιών -όπως του Ηρακλείου και του Βόλου.»
Με προπληρωμένη κάρτα το επίδομα παιδιού ΟΠΕΚΑ, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ
Όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη, θα υπάρχει μια ενιαία πύλη για όλα τα επιδόματα. Δηλαδή, θα φτιαχτεί μια νέα ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα κάνουν εκεί τις αιτήσεις.
Όπως φαίνεται οι δικαιούχοι των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ (επίδομα παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ), θα πρέπει να «ξεχάσουν» εντελώς τα μετρητά, καθώς οι πληρωμές θα γίνονται σε προπληρωμένες κάρτες, που δεν θα υπάρχει η πιθανότητα για ανάληψη από ΑΤΜ.
Επιπλέον, όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη, θα υπάρχει μια ενιαία πύλη για όλα τα επιδόματα. Δηλαδή, θα φτιαχτεί μια νέα ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα κάνουν εκεί τις αιτήσεις.
Μάλιστα αυτό θα γλυτώσει πολύ χρόνο και κόπο, καθώς θα υπάρχει αυτοματοποιημένος έλεγχος αλλά και εναρμόνιση των κριτηρίων.

Οι αλλαγές σε επιδόματα και ΟΠΕΚΑ που εξήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη:
- «Προχωράμε σε ψηφιακό ανασχηματισμό του ΟΠΕΚΑ, ο οποίος, ως ο βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτών που αναπτύσσονται, είναι στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.
- Ενισχύουμε την προστασία των παιδιών με αναπηρία, μέσω της ενίσχυσης ανεξάρτητης διαβίωσης και συμμετοχή στη κοινωνική και εργασιακή ζωή.
- Θεσπίζουμε τις προπληρωμένες κάρτες επιδομάτων, δηλαδή την καταβολή τακτικών επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα παιδιού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε προπληρωμένη κάρτα, με παροχή κινήτρων για την χρήση της κάρτας.
- Αυξάνουμε κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από τις αρχές του 2024, ενώ θα επεκτείνουμε και το θεσμό της υποστηριζόμενης απασχόλησης στα άτομα με αναπηρία.
- Θα φέρουμε μια μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες για την υποστήριξη της μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων.
- Θα εκπονήσουμε και θα υλοποιήσουμε εθνική στρατηγική για την μακροχρόνια φροντίδα, για την μεταρρύθμιση και την κατ’ οίκον φροντίδα.
- Είναι δέσμευσή μας, είπε η υπουργός, ότι κανένα παιδί με αναπηρία δεν θα φιλοξενείται σε κανένα ίδρυμα έως το 2030.»
Αυξάνεται και το επίδομα μητρότητας
Επίδομα γέννησης των 2.000 που δίδεται για κάθε παιδί, δεσμεύτηκε «για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους εννιά μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, ακριβώς όπως ισχύει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».