Κ. Μίχαλος: Ήρθε ξαφνικός θάνατος για πολλές επιχειρήσεις – Η Κομισιόν ζητά να κλείσουν τα σύνορα της ΕΕ για 30 ημέρες

Για ξαφνικό θάνατο πολλών επιχειρήσεων λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού και για σχετική μέριμνα που πρέπει να ληφθεί από την κυβέρνηση μίλησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece και την Αμαλία Κάτζου.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα, οφείλουμε να τηρούμε τις εντολές των ειδικών, (επήλθε) ξαφνικός θάνατος για πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και εδώ θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα από την κυβέρνηση τόσο ένα επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους των κλάδων που έζησαν αυτόν τον ξαφνικό θάνατο όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές αυτών», τόνισε.

Ο κ. Μίχαλος μίλησε και για την ανάγκη επιδότησης από το κράτος σε ό,τι αφορά τα ενοίκια των επιχειρήσεων, ενώ σε ο,τι αφορά στα τιμολόγια ΔΕΚΟ είπε πως «οι συνάδελφοι επιχειρηματίες τόσο της κινητής τηλεφωνίας, όσο και παροχής ρεύματος» δεν θα πρέπει να διακόψουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των άμεσων τιμολογίων που θα εκδοθούν.

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε να επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διάστημα 30 ημερών.

«Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Κατά συνέπεια (…) προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εισάγουμε προσωρινούς περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια στην ΕΕ» ανέφερε η ντερ Λάιεν. «Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύσουν για περίοδο 30 ημερών, αλλά μπορούμε να την παρατείνουμε αν είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.

Από τους περιορισμούς αυτούς θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι χωρών μελών της ΕΕ, τα μέλη των οικογενειών των Ευρωπαίων πολιτών, οι διπλωμάτες, οι γιατροί και οι ερευνητές που εργάζονται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Δύο ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να απαγορεύσει στους αλλοδαπούς πολίτες να μπαίνουν στη ζώνη Σένγκεν, η οποία αποτελείται από 22 χώρες μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Η Βρετανία και η Ιρλανδία δεν είναι μέλη της.

Και οι δύο πηγές είπαν ότι αναμένουν να συζητηθεί το θέμα στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν αύριο Τρίτη οι ηγέτες των χωρών μελών με αντικείμενο την πανδημία.

«Η ιδέα αυτή συζητείται με σκοπό να αποφύγουμε να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τα συστήματα υγείας. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη, αν θα συμφωνήσουν και οι χώρες της Σένγκεν εκτός ΕΕ, αν θα συντονιστούμε με τη Βρετανία και την Ιρλανδία», είπε η μία από τις πηγές αυτές.