Κωφίδης, Παπαδόπουλος, Σαλπιγγίδης: “Ποτέ ξανά Γενοκτονία! Δικαίωση για 353.000 ψυχές” * CAS: Χωρίς την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού η λίστα ακροάσεων μέχρι 24 Αυγούστου * ΠΑΟΚ: Καταγγελία στον Άρειο Πάγο για Βρυώνη

Κωφίδης, Παπαδόπουλος, Σαλπιγγίδης στο Sportdog: "Ποτέ ξανά Γενοκτονία! Δικαίωση για 353.000 ψυχές"

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το Sportdog τιμά τα 353.000 θύματα φιλοξενώντας δηλώσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών με ποντιακή καταγωγή, οι οποίοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα.

Η οικογένεια του Σάββα Κωφίδη μεταφέρθηκε στο Καζακστάν μετά τη Γενοκτονία. Στον Πόντο ζούσε στα Κοτύωρα (Ορντού). Όταν ήλθε στην Ελλάδα από τη Σοβιετική Ένωση θυμάται ότι μιλούσαν μόνο ποντιακά και ρωσικά. Η συνεννόηση στην νεοελληνική ήταν πολύ δύσκολη. Ο ίδιος είναι πολύ δραστηριοποιημένος πολιτικά και δίνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για αυτήν τη μέρα.

«Πρέπει να θυμίζει σε όλη την ανθρωπότητα τα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος των λαών με τη μορφή της γενοκτονίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ξανά καμία γενοκτονία σε κανένα λαό», τονίζει ο Σάββας Κωφίδης μιλώντας στο Sportdog.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ήρθε στην Ελλάδα το 1989 από την πρώην Σοβιετική Ένωση και συγκεκριμένα από την περιοχή του Γκαγκάριν στο Ουζμπεκιστάν. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από την Τραπεζούντα και από της μητέρας του από τα Κοτύωρα.

«Η γενιά μας ακούσαμε για τη γενοκτονία από τους παππούδες μας και πληροφορηθήκαμε περισσότερα πράγματα διαβάζοντας. Από μικρός θυμάμαι τη γιαγιά μου να μοιρολογά. Μέχρι σήμερα αυτή η συνήθεια δεν έχει σβηστεί. Τραγουδά και μοιρολογά για εκείνα τα μέρη», λέει.

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έλκει την καταγωγή του από την Κερασούντα και τα Κοτύωρα. Το ποντιακό στοιχείο είναι πολύ έντονο στα Θεοδόσια Κιλκίς, που είναι το χωριό του. Παππούδες και γιαγιάδες μιλούν στα ποντιακά, όπως και οι γονείς του. Έχει δηλαδή τα ανάλογα βιώματα.

«Αυτή η ημερομηνία είναι ημέρα μνήμης για τους προγόνους μας. Και εγώ είμαι ένα παιδί-απόγονος των γενοκτονηθέντων. Όσοι ήλθαν άντεξαν τις κακουχίες και βρισκόμαστε στο σήμερα, όπου ο ελάχιστος φόρος τιμής είναι να θυμόμαστε και να παλεύουμε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ελπίζω κάποια στιγμή να έλθει η δικαίωση για τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές».

 

CAS: Χωρίς την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού η λίστα ακροάσεων μέχρι 24 Αυγούστου

Η υπόθεση του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού είναι απούσα από τη λίστα ακροάσεων του CAS μέχρι και τις 24 Αυγούστου σύμφωνα με την ενημέρωση που εξέδωσε το δικαστήριο της Λωζάνης την Τρίτη (19/5).

Το αθλητικό δικαστήριο της Λωζάνης εξέδωσε τη λίστα με τις ακροάσεις από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 24 Αυγούστου. Από αυτή απουσιάζει η υπόθεση συνεκδίκασης των καταγγελιών ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού. Αξίζει, δε, να τονιστεί ότι δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη υπόθεση που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα που εξέδωσε το CAS.

Από τη λίστα απουσιάζει και η προσφυγή της Ουτρέχτης η οποία έμεινε εκτός Ευρώπης μετά το πρόωρο τέλος της σεζόν στην Ολλανδία ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας. Οι ερυθρόλευκοι ζητούν από το CAS τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, ενώ ο Δικέφαλος να καταπέσει η ποινή αφαίρεσης βαθμών.

 

ΠΑΟΚ: Καταγγελία στον Άρειο Πάγο για Βρυώνη

Ο ΠΑΟΚ κατέθεσε καταγγελία στον Άρειο Πάγο αναφορικά με τον Δικαστή της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ Γεράσιμο Βρυώνη.

Όπως είχε προαναγγελθεί, ο Δικέφαλος κατέθεσε αναφορά στον Άρειο Πάγο σχετικά με τον Δικαστή της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ Γεράσιμο Βρυώνη.

Η καταγγελία του Δικεφάλου κατατέθηκε την Τρίτη (19/5) εκτός από τον Άρειο Πάγο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και στις υπόλοιπες δικαστικές αρχές (επιθεωρητή δικαστών και διοίκηση εφετείου).

Η κίνηση αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δικαστικός δέχθηκε την πρόσθετη παρέμβαση του Ολυμπιακού στην υπόθεση του ΠΑΟΚ, ενώ την ίδια μέρα σε άλλη υπόθεση συντάχθηκε με την άποψη ότι δεν είναι νόμιμη η πρόσθετη παρέμβαση σε πειθαρχική δίκη.