Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Ο λευκός Μπογ-νάνος και η μαύρη Σκιά… Ι.Σ. Καριώτης

Οι προβολείς του Σκάι έκαναν τον νάνο της πλάκας επίφοβη Σκιά. Κι όταν οι Μένγκελε τον ξεφορτώθηκαν ήρθε το φιλόστοργο χέρι του Μητσοτάκη να τον περιμαζέψει, μαζί με τη Σκιά του. Να τον κατσικώσει στη Βουλή, μαζί με τη Σκιά του. Και να πολλαπλασιάσει τη Σκιά και να μεταμορφώσει τον νάνο σε δραγουμάνο των θελήσεών του στον ακροδεξιό όχλο που διεκδικεί εκλογικά

Ο Μπογδάνος ως υλική πραγματικότητα της λευκής φυλής ίσως είχε μια κάποια ανταλλακτική αξία, αλλά τίποτε σπουδαίο. Αλλος ένας Λαγός, ή Παναγιώταρος, στην ελεεινή στρατιά του μίσους, του ρατσισμού, του φασισμού και του διχασμού. Ο οποίος κάθε τόσο για να κερδίσει μια θέση στα τηλεοπτικά παράθυρα αφήνει το μέσα του σκατό, κατ’ ευφημισμό ιδεολογικό, να βγει στην επιφάνεια, όπου έχει την ιδιότητα να επιπλέει. Να ρυπαίνει, να μολύνει, να διαχέεται στην κοινωνία, να αντιδρά χημικά με κασιδιάρικα και ναζιστικά απόβλητα, να τρομάζει τα παιδάκια στα νηπιαγωγεία, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν την ατυχία να είναι μελαψά. Κι έτσι ο δράστης να βγάζει το καθημερινό του πολιτικό ψωμί ως πολιτικός νάνος. Ο λευκός Μπογ-νάνος!

Ο Μπογδάνος, από την άλλη, ως σύμπτωμα της πολιτικής κλιματικής κρίσης που ζούμε, ως μαύρη Σκιά πάνω από τη δημοκρατία, την κοινωνία, τις ζωές των άλλων, έχει πολύ μεγαλύτερη ανταλλακτική αξία. Και η ανατίμησή της στο πολιτικό παζάρι είναι αποκαλυπτική για τους ηθικούς και πολιτικούς αυτουργούς που την παράγουν, την αναπαράγουν, τη φουσκώνουν και την εκμεταλλεύονται· τους ανθρωποφάγους της επικοινωνίας και της πολιτικής που δεν ορρωδούν προ ουδενός αν πρόκειται να κερδίσουν κάποιες ψήφους καταδιώκοντας κάποιες ψυχές: τα κατά Πολάκη βοθροκάναλα και την κατά Βαρουφάκη Μητσοτάκης ΑΕ, που διαπρέπουν στην παραγωγή και διακίνηση της μαύρης Σκιάς του λευκού παπάρα.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι προβολείς του Σκάι έκαναν τον νάνο της πλάκας επίφοβη Σκιά. Κι όταν οι Μένγκελε τον ξεφορτώθηκαν γιατί η δυσπλασία του ξέφυγε ακόμη κι από τη δική τους κανονικότητα, ήρθε το φιλόστοργο χέρι του Μητσοτάκη να τον περιμαζέψει, μαζί με τη Σκιά του. Να τον κατσικώσει στη Βουλή, μαζί με τη Σκιά του. Και με το φως των προβολέων του επιτελικού κράτους, των πρόθυμων καναλιών και της απύλωτης προπαγάνδας να πολλαπλασιάσει τη Σκιά και να μεταμορφώσει τον νάνο σε δραγουμάνο των θελήσεών του στον ακροδεξιό όχλο που διεκδικεί εκλογικά. Δίνει τη Σκιά του και κρατάει τη βουλευτική έδρα και το στασίδι της δημοσιότητας. Μια συναλλαγή που συμφέρει και τον Μητσοτάκη και τον ίδιο.

Δεν συμφέρει βέβαια τη δημοκρατία, εμάς και σίγουρα τα παιδάκια του νηπιαγωγείου με το λάθος χρώμα. Ενας επίδοξος Ηρώδης του εικοστού πρώτου αιώνα, που η Σκιά του, με τη συνδρομή της τοξικής δημοσιότητας και του αδίστακτου Μητσοτακέικου, πέφτει μέχρι τις κούνιες των μωρών, είναι μια διαρκής απειλή. Και μια διαρκής προειδοποίηση επίσης. Επειδή δεν τσάκισαν εγκαίρως ανάλογες Σκιές σε κάποιες παλιότερες εποχές φτάσαμε στην ανείπωτη αγριότητα. Γιατί οι λευκοί Μπογ-νάνοι κάθε εποχής έχουν την ιδιότητα να προκαλούν στην αρχή την περιφρόνηση και το γέλιο, αλλά στο τέλος να παράγουν τον θάνατο των αθώων.

Ι.Σ. Καριώτης, Συντάκης στο Documento