Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει η χώρα μας στο μέσο όρο της Ευρώπης στον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας τόνισε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ.
Ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας ευχαρίστησε για άλλη μια φορά “τους ήρωες με τις μάσκες” και δεσμεύθηκε προσωπικά ότι η κάθε ιδιωτική δωρεά να βρίσκει την θέση που της αξίζει, Δηλαδή να έχει από την Πολιτεία, τα κίνητρα για να εκπονηθεί, και από την Δημόσια Διοίκηση τις συνθήκες για να υλοποιηθεί, και αναφέρθηκε στο παρελθόν όπου όπως είπε είναι πολλά τα παραδείγματα ιδιωτικών προσφορών οι οποίες καθυστέρησαν ή χάθηκαν στον βάλτο της γραφειοκρατίας.
“Στόχος μου είναι να μην μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο” τόνισε ο .Μητσοτάκης, και εξήρε το κοινωνικό έργο των δωρητών τους οποίους ευχαρίστησε, και επισήμανε ότι πρόκειται για μια προσφορά, ύψους περίπου 28 εκατομμυρίων, ειδικά για τον Covid, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις υποδομές των νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ, αλλά και δύο κεντρικές μονάδες μοριακού ελέγχου με τα αντιδραστήριά τους που θα εγκατασταθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός σύντομα η Προεδρία της Κυβέρνησης θα θέσει σε χρήση μία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου εκεί θα γεφυρώνονται οι ανάγκες κάθε φορέα του Δημοσίου με τις δωρεές των ιδιωτών.
“Με στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των διαδικασιών, πολύ σύντομα θα παρακολουθείται βήμα -βήμα η υλοποίηση του κοινού έργου. Έτσι, και ο κάθε χορηγός θα είναι σίγουρος για την πορεία της προσφοράς του, αλλά και το κράτος θα ελέγχει αν καλύπτονται με σωστό τρόπο τα κενά που υπάρχουν” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Ομαλοποιείται η κατάσταση με τις ΜΕΘ
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα, καθώς η κατάσταση ομαλοποιείται, αρκετές ΜΕΘ και ΜΑΦ επιστρέφουν στην αρχική τους αποστολή και πλέον ενώ τον Ιανουάριο ήταν διαθέσιμες 5,5 μονάδες ανά 100.000 κατοίκους όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οι 12 μονάδες, σήμερα είναι διαθέσιμες 7 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ με τις νέες δωρεές, θα φτάσουν τις 12 μέχρι το τέλος του 2020.
“Αυτός ο σχεδόν διπλασιασμός των δομών -και, μάλιστα, σε έκτακτες και πιεστικές συνθήκες- υπήρξε, χωρίς υπερβολή, ένας άθλος. Το υπουργείο Υγείας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, κυρίως οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας, δούλεψαν ασταμάτητα: Κρεβάτια που έμεναν κλειστά, λόγω χρόνιων ελλείψεων, ενεργοποιήθηκαν αμέσως. Κλίνες ΜΑΦ μετατράπηκαν γρήγορα σε ΜΕΘ” είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Δρακόπουλος: Η πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα
“Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα στην αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας έως τώρα, με σύμμαχο την υπευθυνότητα που επέδειξαν όλοι οι πολίτες. Οφείλουμε να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και ελπίζουμε οι συγκεκριμένες δωρεές να βοηθήσουν τη Δημόσια Υγεία, για κάθε πιθανή, έκτακτη ανάγκη, στο άμεσο αλλά και στο μακρινό μέλλον” ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, παρουσιάζοντας τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης.
Αναφέρθηκε στην «ταυτότητα» της δωρεάς και είπε ότι πρόκειται για δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 υπερσύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Συγκεκριμένα, 155 κλίνες θα δημιουργηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες 19 θα υπάγονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.
Η δωρεά καλύπτει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, όπου θα εγκατασταθούν οι νέες κλίνες, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ενισχυθεί με σύγχρονες υποδομές συνολικού εμβαδού 8.000 τετραγωνικών μέτρων. Το Δημόσιο θα αναλάβει να εξοπλίσει και να στελεχώσει τις νέες δομές, αξιοποιώντας κρατικούς πόρους και ιδιωτικές χορηγίες, οι οποίες έχουν εξασφαλιστεί. Τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και η πλειονότητά τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος έξι μηνών.
Που θα ενισχυθούν οι κλίνες ΜΕΘ
Η γεωγραφική κατανομή των κλινών αποσκοπεί-όπως είπε ο κ.Δρακόπουλος- στην ενίσχυση τόσο των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου θα εγκατασταθούν 98 κλίνες, στη Μακεδονία-Θράκη 44, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία επτά και στην Κρήτη 25.
Πρόσθεσε ότι “η δωρεά του ΙΣΝ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, δηλαδή η Ελλάδα να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 12 κλινών εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους έως το τέλος του τρέχοντος έτους”.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε περισσότερες από 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ και χάρη στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού συστάθηκαν 1.800 θέσεις εξειδικευμένων και εξειδικευόμενων γιατρών αλλά και νοσηλευτών για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Τα νοσοκομεία που θα ενισχυθούν μέσω της δωρεάς είναι τα εξής:
α/α ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΘ ΜΑΦ ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΙΝΩΝ
1 Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ “ΚΑΤ” 30 0 30
2 Γ.Ν.Α. “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ” 5 0 5
3 Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” 6 0 6
4 Γ.Ν.Α. “ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ — ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ” Ε.Ε.Σ 0 6 6
5 Γ.Ν.Α. “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” 33 0 33
6 Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ “ΤΖΑΝΕΙΟ” 4 0 4
7 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ” 13 0 13
8 Γ.Ν. ΛΕΣΒΟΥ “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ” 1 0 1
9 Γ.Ν. ΘΕΣ/ΚΗΣ “ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ” 0 3 3
10 Γ.Ν. ΘΕΣ/ΚΗΣ “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ” 3 0 3
11 Γ.Ν. ΘΕΣ/ΚΗΣ “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ” 30 8 38
12 Γ.Ν. ΛΑΜΙΑΣ 7 0 7
13 Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ “ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ — ΠΑΝΑΝΕΙΟ” 4 0 4
14 Γ.Ν. ΧΑΝΙΩΝ “ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ” 6 0 6
15 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 13 2 15
— ΣΥΝΟΛΟ 155 19 174
Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Μη διαπραγματεύσιμη η ψήφιση του για την κυβέρνηση
“Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις πέρασαν από ένα κόμμα μόνο” δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Δεν αρνήθηκε ότι ενσωματώνονται χουντικά διατάγματα.
Οξύνεται η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σχετικά με το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων. Το νομοθέτημα, την πρώτη ημέρα της συζήτησης του στην επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, συγκέντρωσε την σκληρή κριτική όλων των κομμάτων – πλην της Ελληνικής Λύσης. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης δηλώνει αποφασισμένος το νομοθέτημα να ψηφιστεί χωρίς αλλαγές. Διαφωνώντας ακόμη και με το ΚΙΝ.ΑΛ που τάσσεται υπέρ της ύπαρξης ρυθμιστικού νόμου για το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι».
«Take It or leave it»
Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία της παρουσίας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Βουλή, ήταν η εξαρχής προσέγγισή του στο ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στο νομοσχέδιο που προτείνει. Παρά το ότι το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε θετικό στην προοπτική νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα των διαδηλώσεων, θέση που απορρίπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, αρνήθηκε την πρόταση που έκανε στην επιτροπή ο Γιώργος Καμίνης, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις από την πλευρά της δικαιοσύνης και την αρμοδιότητα της απαγόρευσης διαδηλώσεων να μην έχει ο εκάστοτε αστυνομικός διευθυντής. Πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Καμίνης πρότεινε στην επιτροπή είτε να μετέχει, είτε να εμπλέκεται ο κατά τόπους πρόεδρος Πρωτοδικών. Η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη όμως ήταν αρνητική. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης απάντησε χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρος Πρωτοδικών είναι δικαστικός. Πως θα γίνει αυτό; Βρείτε μου έναν θεσμό μη δικαστικό να το κάνουμε αυτό. Αν κάνουμε νόμους που δεν θα δουλέψουν, δεν πρόκειται να έχουμε επιτυχία». Νωρίτερα ο Γιώργος Καμίνης είχε εκφράσει την απορία του σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο κάποιος που δηλώνει «σοσιαλδημοκράτης».
Για τα ζητήματα των δικαστικών εγγυήσεων ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης τόνισε πως εφόσον υπάρξει αρνητική θέση της αστυνομίας για μία διαδήλωση κάθε πολίτης μπορεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα ή με προσωρινή διαταγή. Θέση που τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι πρακτικά είναι ανεφάρμοστή. Ιδίως μάλιστα σε περιπτώσεις μαθητικών διαδηλώσεων.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος στην προοπτική το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μόνον από την Νέα Δημοκρατία έθεσε το εξής ερώτημα: «Πόσες μεγάλες μεταρρυθμίσεις πέρασαν με ένα κόμμα μόνον και έμειναν γιατί ήταν μεγάλες;». Πάντως με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων, δεν αποκλείεται η Νέα Δημοκρατία να μην είναι μη μόνη που θα ψηφίσει το νομοσχέδιο αφού η Ελληνική Λύση δεν έχει καταλήξει ακόμη στην στάση που θα τηρήσει και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει το νομοθέτημα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα 25
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, κατέθεσε στην Βουλή λίστα με βάση την οποία τα άρθρα του νομοσχεδίου που εισηγείται η κυβέρνηση είναι αντιγραφή στην δημοτική χουντικών διαταγμάτων. Κάτι που δεν αμφισβήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Απάντησε πως «ναι στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά καμία κυβέρνηση ουδέποτε ψήφισε νόμο που ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι».
Ανταπαντώντας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το θέμα του περιορισμού διαδηλώσεων σε περιπτώσεις που τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας έχουν ρυθμιστεί με προεδρικό διάταγμα του 1991, της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όπως και με νεώτερο προεδρικό Διάταγμα που ψηφίστηκε επί υπουργίας του Νίκου Δένδια, το 2013. Μάλιστα έθεσε το ερώτημα του γιατί ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν νομοθέτησε σχετικά στο παρελθόν όπου έχει υπάρξει ξανά υπουργός Δημόσιας Τάξης, τονίζοντας ότι πρόκειται για επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία νομοθετεί σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Κατηγορηματικός ήταν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται την ταλαιπωρία των κατοίκων την ίδια στιγμή που αυτό το αποτέλεσμα έχουν οι τελευταίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνας – εννοώντας προφανώς τον Μεγάλο Περίπατο- όπως και η κακή κατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών. Επίσης σχολίασε αρνητικά τις αναφορές του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραγκούνη που συσχέτισε με παραβατικές συμπεριφορές τις κινητοποιήσεις. Όπως είπε ο Γιάννης Γκιόκας η κυβέρνηση έχει την θέση ότι «οι κινητοποιήσεις και οι συγκεντρώσεις είναι η μήτρα εγκληματικών πράξεων».
Έντονη κριτική και από την βουλευτή του Μέρα 25 Αγγελική Αδαμοπούλου η οποία επισήμανε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση πως «μεταφέρετε στην πολιτική πραγματικότητα τη πολιτική προίκα του Όρμπαν και του Τράμπ».