Κυριάκος Μητσοτάκης: Τριπλό το αποτύπωμα της ανάπλασης του ΟΑΚΑ – Γεννηματά: Ο Ερντογάν περιφρονεί ΟΗΕ, ΕΕ και τη μεγαλύτερη μερίδα Τουρκοκυπρίων

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τριπλό το αποτύπωμα της ανάπλασης του ΟΑΚΑ

To τριπλό αποτύπωμα, κοινωνικό, δημοσιονομικό και οικολογικό, της ανάπλασης του ΟΑΚΑ ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση του στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του master plan, αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που θα επιφέρει στην καθημερινότητα των πολιτών και ανέπτυξε τα βήματα του σχεδίου της ανάπλασης:

«Εντάξαμε το master plan αλλά και το σχέδιο συνολικής ανάπλασης του ΟΑΚΑ στο ταμείο ανάκαμψης με 43 εκατομμύρια ευρώ. Θα ξεκινήσουμε τη συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, την επισκευή του στεγάστρου, που απειλείται σήμερα με εκτεταμένη διάβρωση. Δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση στο στέγαστρο τα τελευταία 17 χρόνια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε δε, εμφατικά: «Το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας. Ανοιχτό και διαθέσιμο για την άθληση, αλλά και την ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού…Θα σταθώ στο τριπλό αποτύπωμα αυτής της παρέμβασης που είναι καταρχάς οικολογικό. Είναι ταυτόχρονα ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο».

Εξηγώντας τα δημοσιονομικά οφέλη ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω από επτά εκατομμύρια ευρώ ετησίως και σκοπός μας είναι μέσα σε τρία χρόνια ο προϋπολογισμός του να είναι ισοσκελισμένος και αμέσως μετά να παράγει αρκετά έσοδα, ώστε να υποστηρίζει τη συντήρηση του».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι το σύμπλεγμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα αποδοθεί αναβαθμισμένο στους Αθηναίους: «Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα δέκα μεγάλα της δέσμης πρωτοβουλιών ενεργειακής και χωροταξικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 μπαίνει ήδη σε εφαρμογή με τη χώρα πανέτοιμη να το υλοποιήσει. Οι πρώτοι πόροι θα εκταμιευτούν πριν από το τέλος αυτού του μήνα και θα αγγίζουν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ», ήταν η χαρακτηριστική αφορά του.

«Ο κάθε επισκέπτης αυτού το χώρου έχει τα ίδια ανάμεικτα συναισθήματα που πιστεύω όλοι μας νιώθουμε και τώρα. Από τη μία πλευρά περηφάνια και νοσταλγία με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε μάλιστα: «Όλοι κρατάμε τις δυνατές στιγμές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το τι έγινε στη συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλες και όλους. Απογοήτευση. Πολύ σημαντικές εγκαταστάσεις αφέθηκαν στην τύχη τους. Όπως συνέβη σχεδόν με το σύνολο των ολυμπιακών υποδομών» προσέθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «οι μεγάλες παρεμβάσεις δεν πρέπει να έχουν μόνο όγκο και έκταση», «πρέπει να και προνοητικότητα στο σχεδιασμό τους».

 

Γεννηματά: Ο Ερντογάν περιφρονεί ΟΗΕ – ΕΕ και τη μεγαλύτερη μερίδα Τουρκοκυπρίων

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνει ότι η Τουρκία, με ύφος αποικιοκράτη, ζητάει, ως μόνη λύση, τη δημιουργία δύο κρατών στο νησί.

Για περιφρόνηση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ΕΕ, αλλά και της ίδιας της βούλησης της μεγαλύτερης μερίδας των Τουρκοκυπρίων από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι η Τουρκία, με ύφος αποικιοκράτη, ζητάει, ως μόνη λύση, τη δημιουργία δύο κρατών στο νησί.

Η κ.Γεννηματά σημειώνει ακόμα ότι « Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να κινητοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση και να πιέσουν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ για άμεσες και αποφασιστικές αντιδράσεις»

Η δήλωση της κ. Γεννηματά είναι η εξής:

«Καμία έκπληξη δεν προκαλούν οι δηλώσεις του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, με αφορμή τη μαύρη επέτειο, της Τουρκικής εισβολής και Κατοχής στην Κύπρο. Για άλλη μια φορά, περιφρόνησε τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ίδια τη βούληση της μεγαλύτερης μερίδας των Τουρκοκυπρίων.

Με ύφος αποικιοκράτη, επανέλαβε ότι μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η δημιουργία δύο κρατών, ανακοίνωσε δωρεές για νέα κτίρια καθώς και το μονομερές άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων

Με αυτά τα δεδομένα, Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να κινητοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση και να πιέσουν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ για άμεσες και αποφασιστικές αντιδράσεις. H πολιτική κατευνασμού δεν φέρνει αποτελέσματα. Το μέλλον των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτών που θέλουν ειρήνη και δημοκρατία, είναι ευθύνη όλων».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*