Κυρία Μαρέβα η εθνική μας καλαισθησία… Ορέστης Μεταξάς

Μέσα σε όλες τις φωτογραφίες ξεχωρίζει μια. Η Κυρία Μαρέβα καθήμενη σ’έναν πάλευκο καναπέ  να χαϊδεύει τον Πίνατ

Το γεγονός των τελευταίων ημερών  είναι σίγουρα η ανακαίνιση του Μεγάρου Μαξίμου από την εθνική μας designer Κυρία Μαρέβα. Μάλιστα το περιοδικό AD (Architectural Digest), κάνει εκτενή παρουσίαση της ανακαίνισης, με εντυπωσιακές, μεγαλοπρεπείς φωτογραφίες. Σαλόνια, τραπεζαρίες, γουστόζικοι διάδρομοι με πλακάκια, τραπέζια, τραπεζάκια, καναπέδες, καναπεδάκια κι ένα πιάνο.

Και  μέσα σε όλες τις φωτογραφίες ξεχωρίζει μια. Η Κυρία Μαρέβα καθήμενη σ’έναν πάλευκο καναπέ  να χαϊδεύει τον Πίνατ. Όπου Πίνατ ο σκύλος που υιοθέτησε πριν λίγο καιρό ο Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του  στο  καταφύγιο της Φιλοζωικής Ένωσης Ηλιούπολης. Το καταφύγιο  λίγες μέρες μετά έκλεισε, διότι δεν πληρούσε τους νόμιμους όρους για τη λειτουργία του…

Και δήλωσε η εθνική μας καλαισθησία η Κυρία Μαρέβα, για  το εγχείρημα της ανακαίνισης: «Η φιλοσοφία μου ήταν ότι πρέπει να αντιπροσωπεύει αυτό που είμαστε, να αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό». Και πράγματι από τις φωτογραφίες του περιοδικού, προκύπτει καθαρά ότι η ανακαίνιση αυτή αντιπροσωπεύει απολύτως αυτό που είμαστε, αντιπροσωπεύει απολύτως τον Ελληνικό λαό.

Στο κάτω-κάτω δεν κόστισε και τίποτα. Δούλεψαν περίπου δέκα εθελοντές και τα έργα είναι ευγενικός διετής δανεισμός των Ελλήνων designer. Και το επόμενο μέγα ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Άραγε σε δύο χρόνια θα βρίσκεται η Κυρία Μαρέβα στο Μαξίμου  ώστε να επιστρέψει τα δανεισμένα από τους Έλληνες designer έργα, ή θα βρίσκεται πουθενά στα Παρίσια, εξέχουσα κάτοικος της Βίλας Βολταίρου; Και εάν συμβεί αυτό, τότε ποιος θα επιστρέψει τα δανεικά έργα; Ο Πολάκης, ή ο Καρανίκας;

Και όλη αυτή η αισθητική απόλαυση που αισθανθήκαμε με την ανακαίνιση του μεγάρου Μαξίμου ευτυχώς θα έχει και συνέχεια. Σήμερα θα γίνει  η επίδειξη του οίκου Christian Dior στο Καλλιμάρμαρο: «Kallos» και «Phos». Συνολικά 400 προσκεκλημένοι θα παρακολουθήσουν από κοντά την εκδήλωση που ξεκινά στις 21:30 και θα μεταδοθεί με live streaming σε όλο τον πλανήτη. Εβδομήντα Έλληνες προσκεκλημένοι. Είμαστε σίγουροι  ότι ανάμεσα τους θα βρίσκεται και η Κυρία Μαρέβα. Η οποία άλλωστε ήταν η πρωτεργάτης, ώστε ο οίκος Christian Dior να διαλέξει την Ελλάδα για το εντυπωσιακό ντεφιλέ του στο Καλλιμάρμαρο.

Φανταζόμαστε ότι ανάμεσα στους καλεσμένους θα είναι και η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία θα φορά κάποιες από τις θαυμάσιες ελληνικές παραδοσιακές στολές της: Γιάννα η Καραγκούνα, ή καλύτερα Γιάννα η Αμαλία. Ευελπιστούμε ότι στην εκδήλωση θα είναι καλεσμένος και ο πρίγκιπας Νικόλαος Γλύξμπουργκ, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην φετινή Μπιενάλε Ντιζάιν στο Λονδίνο. Το κατάφερε κι αυτό ο Μητσοτάκης. Ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ αντιπρόσωπος της Ελλάδας.

Όλα αυτά είναι χαριτωμένα. Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας. Μας δείχνουν πόσο ωραία περνάν οι αργόσχολοι πλούσιοι και διάσημοι. Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι τους στη Βουλή, εργάζονται σκληρά και με αυταπάρνηση για λογαριασμό τους. Κατεβάζουν και ψηφίζουν το εργασιακό νομοσχέδιο και αποφασίζουν να δουλεύουμε δεκάωρα και να πληρωνόμαστε με ρεπό. Για να αυγατίζουν τα πλούτη τους οι πλούσιοι και διάσημοι και να καλοπερνούν σε βάρος μας.

Όταν βλέπουμε τα πλούτη και τα μεγαλεία τους, μας έρχονται στο νου τα λόγια του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, κατά την συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή: «Να σας βάλουμε να δουλέψετε στη ΛΑΡΚΟ 78 ώρες, οι μισοί θα πεθάνετε. Να σας πάμε στα αμπάρια, 78 ώρες τη βδομάδα, να δούμε πόσο καλά θα περάσετε. Αυτή είναι η πρόοδος που ευαγγελίζεστε».