Κυβέρνηση: Σταθερότητα 4ετίας, δίχως εκλογές και φθινοπωρινό lockdown – Σε συμπληγάδες το ΚΙΝΑΛ: Μαζεύει διαρροές, φυλάσσεται από επιθέσεις… φιλίας

Από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει αβεβαιότητες για τον Covid 19 και την οικονομία, όμως εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν αναταράξεις ανάλογες με αυτές των τελευταίων μηνών. Ετοιμάζεται παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ πολλά θα κριθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2021.

Αίσθηση σταθερότητας με προοπτική τετραετίας. Το μήνυμα αυτό επιθυμεί να επικοινωνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση,  όπως έδειξε  η τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο πρωθυπουργός. Αναγνωρίζοντας όμως αβεβαιότητες τόσο για την πανδημία, όσο και για την οικονομία. Στο πνεύμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού ενώ έδωσε μικρή πιθανότητα για επιβολή ενός δεύτερου lockdown το φθινόπωρο. Παράλληλα όμως παραδέχθηκε ότι η πανδημία παραμένει μη προβλέψιμη όπως και το εύρος της ύφεσης. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης την φημολογία περί παρέμβασης στο ασφαλιστικό, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πλεόνασμα που θα ζητήσουν οι εταίροι για το 2021.

Εκλογές για ποιο λόγο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές γιατί «δεν είμαι τακτικιστής» τονίζοντας πως «πήρα μία εντολή τετραετίας». Εμφανίστηκε μάλιστα με μεγάλη αυτοπεποίθηση λέγοντας ότι «έχουμε 158 βουλευτές. Μια μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία. Είμαστε πιο ισχυροί σήμερα πολιτικά από ότι ήμασταν στις 7 Ιουλίου όταν κέρδισα στις εκλογές». Όσο για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού το παρέπεμψε στο μέλλον αφού σημείωσε πως «δεν είναι του παρόντος ο ανασχηματισμός, γιατί θεωρώ ότι βασικά η Κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της και δουλεύει καλά».

Δύσκολα lockdown το Φθινόπωρο

Την αίσθηση πως μόνο σε περίπτωση μεγάλων ανατροπών στα υφιστάμενα δεδομένα θα οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο lockdown το ερχόμενο φθινόπωρο, θέλησε να την δώσει ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τα δεδομένα. Όπως τόνισε αναφορικά με τον ιό «το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, γιατί δεν είμαστε σίγουροι, θα είναι διαφορετικό». Επισήμανε πως «είμαστε όλοι πολύ πιο εκπαιδευμένοι», και «πολύ πιο έτοιμοι ως προς την αντιμετώπιση  στο Σύστημα Υγείας». Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει εμβόλιο για τον κορονοϊό ενώ σημείωσε πως μπορούν «τα όποια lockdown να μην είναι οριζόντια, να είναι στοχευμένα».

Παρόλα αυτά ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «δεν ξέρω αν θα επιστρέψει ο κορονοϊός, οι ειδικοί μάς λένε ότι μάλλον θα επιστρέψει», ζητώντας «να μην πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει πλήρως. Ναι, έχει μειωθεί στο ελάχιστο, αλλά πρέπει ακόμα να προσέχουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αβεβαιότητες στην οικονομία

Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει «ξεκάθαρο τοπίο» στο πεδίο της οικονομίας. Αναφερόμενος στην φορολογική πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως όλα «εξαρτώνται από το τι δημοσιονομικό περιθώριο θα έχουμε, πόσα χρήματα θα πάρουμε από την Ευρώπη. Τι δημοσιονομικοί στόχοι θα μπουν από το ’21 και μετά. Είναι νωρίς να πούμε ακριβώς τι θα κάνουμε». Αυτά ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε ότι εκτιμά πως το δημοσιονομικό ζητούμενο για το 2021 θα είναι πλεόνασμα της τάξης του 2%. Η κυβέρνηση πάντως – όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός – δεν θα ζητήσει δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά μόνον επιχορηγήσεις ενώ δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το ποσοστό της ύφεσης που θα κυμανθεί μεταξύ του 5 και 10 % για την τρέχουσα χρονιά.

Στο ασφαλιστικό η πρώτη παρέμβαση

Από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη προέκυψε ότι η πρώτη γενικευμένη παρέμβαση θα είναι στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Στην κατεύθυνση μάλιστα της δημιουργίας των προϋποθέσεων αντιμετώπισης της ανεργίας. Μια και αυτή αποτιμάται ως η Νο 1 οικονομική απειλή. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή  είναι  η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.Η μείωση ουσιαστικά δηλαδή στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το καλοκαίρι. Θα είναι  στα πλαίσια μιας νέας παρέμβασης που θα κάνουμε για το ασφαλιστικό σύστημα».

Για την κυβέρνηση φαίνεται να έχει κλείσει το θέμα με τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ουδέποτε υπήρξε κάτι περισσότερο από τεχνικά θέματα στην συνοριογραμμή. Παράλληλα -αν και δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων- σημείωσε πως «δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν διπλωματικοί» ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα με αυτοπεποίθηση.

 

Σε συμπληγάδες το ΚΙΝΑΛ: Μαζεύει διαρροές, φυλάσσεται από επιθέσεις… φιλίας

Σε συμπληγάδες το ΚΙΝΑΛ: Μαζεύει διαρροές, φυλάσσεται από επιθέσεις... φιλίας
Οι προσπάθειες του Κινήματος για ασφαλή πλεύση αλλά και επαναδραστηριοποίηση κορυφαίων στελεχών της παράταξης, οι συζητήσεις για την Κεντροαριστερά και τα ερωτήματα για την επόμενη κίνηση Τσίπρα

Τη δυνατότητα να κλείσει εγκαίρως τα «στεγανά» του κόμματος, εξασφαλίζοντας έτσι τις βέλτιστες συνθήκες για την άσκηση μαχητικής αντιπολίτευσης, αναζητεί η Χαριλάου Τρικούπη στο νέο -και λόγω κορονοϊού– πολιτικό τοπίο. Η εικόνα που εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής να δίνει καθημερινά τη μάχη της ασφαλούς πλεύσης ανάμεσα σε… συμπληγάδες -την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ– όχι μόνο ανησυχεί αλλά προκαλεί αναμφίβολα έντονο προβληματισμό στην ηγεσία και στα στελέχη για την αντιμετώπιση του απαιτητικού φόντου.

Η Φώφη Γεννηματά είχε εγκαίρως προβλέψει ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσουν και μετεκλογικά την επιχείρηση λεηλασίας του ΚΙΝΑΛ, αλλάζοντας ενδεχομένως μεθόδους. Γνωρίζει ότι το «παιχνίδι» στο Κέντρο αρέσει και στους δύο ηγέτες και πιστεύει ότι τους βολεύει η μεταξύ τους μετωπική σύγκρουση, ρίχνοντας ταυτόχρονα δελεαστικά δίχτυα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν βέβαια στο ΚΙΝΑΛ ότι οι επικίνδυνες διαρροές αυτήν τη στιγμή γίνονται προς την κυβερνητική παράταξη: ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ επικροτεί τη στάση της κυβέρνησης στο ξέσπασμα της πανδημίας και ένα άλλο (περίπου το 2%) κατευθύνεται προς τη «γαλάζια δεξαμενή».

Ετοιμοι για όλα

Δεν ανησυχεί όμως την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής μόνο η «κινητικότητα» προς τη Νέα Δημοκρατία ψηφοφόρων της στα γκάλοπ. Την απασχολεί το πώς θα καταφέρει να διατηρήσει δυνάμεις και δυναμική την ώρα των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή ακόμη και εκλογών. Κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής που συνομιλεί συχνά με την κυρία Γεννηματά τονίζει ότι η Χαριλάου Τρικούπη πρέπει να είναι έτοιμη και για τα δύο ενδεχόμενα. Ναι μεν αναρωτιέται πώς ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδίαζε με πρόωρες εκλογές γνωρίζοντας ότι μια «οπορτουνιστική» κίνηση θα στραπατσάρει το προφίλ του θεσμικού, του μεταρρυθμιστή και του κεντρώου, αλλά χαρακτηρίζει υπαρκτό και «καυτό» το δίλημμα για τον πρωθυπουργό.

Η οικονομία βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού από Σεπτέμβριο προσθέτει -όπως λέει- αυξημένες απαιτήσεις στο παζλ. Εντούτοις, ουδείς στο ΠΑΣΟΚ θέλει να αποκλείσει το εκλογικό ενδεχόμενο κοντά στα πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης Μητσοτάκη – δηλαδή με λίστα και με το αίτημα για καθαρή εντολή για την ανάταξη της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, η Χαριλάου Τρικούπη ακούει φήμες και εξετάζει σενάρια γύρω από τις εισηγήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη να εμβαθύνει τις πρωτοβουλίες διεύρυνσης προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, αξιοποιώντας και άλλα στελέχη με «ένσημα» από το ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν «φοβήθηκε» το άνοιγμα στους κεντρογενείς πολιτικούς και ψηφοφόρους. Εδωσε κορυφαία χαρτοφυλάκια σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, όπως ο Ακης Σκέρτσος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, δυσαρεστώντας αρχικά αρκετούς βουλευτές της παράταξής του. Τώρα, δε, ακούγεται και στα πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει… παράδοση το άνοιγμα σε κεντροαριστερούς, αξιοποιώντας σε θέσεις-κλειδιά και άλλα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ. Τα περί φυγής από το ΚΙΝΑΛ για τη Νέα Δημοκρατία νυν βουλευτών δεν τα ακούν σοβαρά και δεν τα «αγοράζουν» στη Χαριλάου Τρικούπη.