Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Όργιο αδιαφάνειας με απευθείας αναθέσεις και «κλειστούς διαγωνισμούς» τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ

Ρεκόρ αδιαφάνειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Τουλάχιστον 7,5 δισ. με απευθείας αναθέσεις και «κλειστούς διαγωνισμούς»

Κάθε ρεκόρ αδιαφάνειας «σπάνε» οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί καθώς έχουν ξεπεράσει πλέον τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το  iEidiseis.gr, που δημοσιεύει στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων το ποσό των απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών ανέβηκε κατά σχεδόν ένα δισ. ευρώ.

Υπογραμμίζεται πως μέχρι και το τέλος του Οκτώβρη του 2021, σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του iEidiseis.gr, σε διάστημα δηλαδή 18 μηνών, το εν λόγω ποσό ανερχόταν σε 6,66 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΑΑΔΗΣΥ, από την 1η Νοεμβρίου του 2020 μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, το ποσό των απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών ανέβηκε κατά σχεδόν ένα δις. ευρώ και ανέρχεται συνολικά στα 7,490 δισ. ευρώ.

Από το 1 δισ. που δαπανήθηκε από το Δημόσιο σε ένα τετράμηνο, τα 0,556 δις δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις, ενώ τα υπόλοιπα με «κλειστές διαδικασίες», στη συντριπτική τους πλειοψηφία χωρίς να έχει προηγούμενη δημοσίευση για πρόσκληση ενδιαφέροντος.