Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η ΕΥΠ αγόρασε το 2020 λογισμικό παρακολούθησης- Να απαντηθεί εάν ήταν το Predator — Δ. Βίτσας: Πορεία στη κοινωνία με αριστερές λύσεις

Νέα σοβαρά ερωτήματα για το Μαξίμου από τις νέες αποκαλύψεις του Inside Story για την αγορά λογισμικού παρακολούθησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Νέα πολύ σοβαρά στοιχεία που γεννούν πολλά και σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του Inside Story για την αγορά από την ΕΥΠ το 2020, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, λογισμικού παρακολούθησης.

Στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από την ΕΥΠ, συμμετείχαν αρχικά οκτώ εταιρείες και στην τελική φάση όπου υπεβλήθησαν οι οικονομικές προσφορές απέμειναν δυο υποψήφιοι και συγκεκριμένα όπως αναφέρει το  Inside Story, «η ιταλική RCS Lab και η ισραηλινή Elbit (με τους εδώ εκπροσώπους τους). Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, η προσφορά της ισραηλινής εταιρείας ήταν κάτω από 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ τελικά το σύστημα κατακυρώνεται στην ιταλική εταιρεία για 6,2 εκατ. ευρώ, που πληρώνονται από διαφορετικούς κωδικούς».

Να σημειωθεί ότι αν και η ισραηλινή εταιρεία είχε χαμηλότερη οικονομική προσφορά, αποκλείστηκε για τυπικούς λόγους ενώ σχεδόν έναν χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2021 η ιταλική εταιρεία υπέστη κυβερνοεπίθεση, όπως παραδέχθηκε η ίδια με ανακοίνωσή της.

Οι συντάκτες της έρευνας θέτουν δυο πολύ σοβαρά ερώτημα που η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αφού μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με λογισμικό κατασκοπίας ονόματι Predator, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά». Το Μαξίμου οφείλει, όμως, να απαντήσει στα εξής:

 

-«αν η σύμβαση της ΕΥΠ υπογράφεται με την ιταλική εταιρεία ή με νομική οντότητα άλλης χώρας, όπως είχε γίνει με το προηγούμενο σύστημα νόμιμης συνακρόασης που ως γνωστόν είχε καταλήξει στον Εισαγγελέα».

-«αποκάλυψη από τους Reporters United, που απέδειξαν ότι πριν την παράνομη μόλυνση του κινητού του με spyware η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη (είχε γίνει άρση του απορρήτου του για λόγους εθνικής ασφαλείας), περιέπλεξε την κατάσταση, αφού προέκυψε το εξής ερώτημα: “πόσο πιθανό είναι η παγίδευση του κινητού του Κουκάκη από το Predator να είναι έργο ιδιώτη;”.

Στο τελευταίο ερώτημα εάν δηλαδή η παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη είναι έργο ιδιώτη, έρχεται να απαντήσει ο Μπιλ Μάρκζακ, ανώτερος ερευνητής στο Citizen Lab, επιστήμονας με μεγάλη τεχνική επάρκεια στην ανίχνευση spyware, ο οποίος επιβεβαίωσε στον Έλληνα δημοσιογράφο ότι έχει πέσει θύμα του συγκεκριμένου λογισμικού παρακολούθησης.

Ο Μάρκζακ είχε ερωτηθεί από το inside story εάν πρόκειται για κρατική υπηρεσία ή για ιδιωτική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την παρακολούθηση του Κουκάκη. Στην απάντησή του ανέφερε:

«Από τεχνική άποψη δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς αν πρόκειται για την ελληνική κυβέρνηση ή για ιδιωτική εταιρεία. Δεν έχουμε ωστόσο δει περίπτωση στην οποία ένα ισχυρό λογισμικό υποκλοπής […] να έχει πουληθεί σε μία ιδιωτική εταιρεία για τη δική της χρήση. […] είναι δύσκολο να φανταστώ ένα σενάριο όπου μια ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε νόμιμα να χρησιμοποιεί το Predator. Ακόμα, αυτού του τύπου το λογισμικό κοστίζει συνήθως πολλά εκατομμύρια δολάρια, που πιθανόν δεν θα μπορούσε να πληρώσει μια ιδιωτική εταιρεία».

 

Δ. Βίτσας: Πορεία στη κοινωνία με αριστερές λύσεις

«Καλούμε λοιπόν όλους τους ανθρώπους που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θέλουν να βοηθήσουν, να προσέλθουν στις κάλπες και να υπερψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα για Πρόεδρο και αμέσως μετά, να ξεκινήσει μια πορεία προς την κοινωνία προτείνοντας αριστερές λύσεις», τόνισε ο Δ. Βίτσας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ1

Είπε μεταξύ άλλων:

«..Στις 15 Μαΐου εκλέγουμε την ΚΕ και τον Πρόεδρο του κόμματος που θα είναι ξανά ο Αλέξης Τσίπρας . Η πολιτική απόφαση του συνεδρίου, που είναι μια απόφαση με αριστερά «αγκωνάρια», έχει ψηφιστεί ήδη σχεδόν ομόφωνα στη διάρκεια των εργασιών του. Το ότι γίνονται συνέδρια στα πολιτικά κόμματα με εκλεγμένους αντιπροσώπους δείχνει ότι το πολιτικό μας σύστημα μπορεί να ωριμάσει και γιαυτό εμείς, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τα συνέδρια όλων των κομμάτων.

Καλούμε λοιπόν όλους τους ανθρώπους που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θέλουν να βοηθήσουν, να προσέλθουν στις κάλπες και να υπερψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα για Πρόεδρο και αμέσως μετά, να ξεκινήσει μια πορεία προς την κοινωνία προτείνοντας αριστερές λύσεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο κερδίζεται ο λεγόμενος «κεντρώος χώρος».

Ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα δημιουργήσει συνθήκες σιγουριάς για τις μελλοντικές εξελίξεις, θα βάλει τέλος στη ληστεία υπερκερδών που συντελείται από τις εταιρίες ενέργειας, θα έχει τη δική της αυτόνομη φωνή μέσα στην ΕΕ, θα πιέζει τους συμμάχους μας στη βάση της αντιμετώπισης των προκλήσεων της Τουρκίας στη λογική των κανόνων του διεθνούς δικαίου και θα καταφέρνει να διαχειρίζεται με σύνεση τα προβλήματα της κοινωνίας .

Η Κυβέρνηση μετά από 9 μήνες «κατάφερε» να παρουσιάσει μια σειρά από μέτρα, τα οποία όμως μένει να δούμε, πως θα εφαρμοστούν και πόσο θα βοηθήσουν πραγματικά τους πολίτες.

Όμως για τον κο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, όλα τα δεινά της χώρας είναι «εισαγόμενα» και οι ίδιοι δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη….

Να θυμίσουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε στα τέλη του Φεβ.2022 και το κύμα της ακρίβειας, ειδικά στην ενέργεια και τα καύσιμα ξεκίνησε από το Σεπ. 2021, προειδοποιώντας από την πλευρά μας και προτρέποντάς τους να πάρουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Από τότε κιόλας η αγορά, την οποία συνεχώς ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση, προέβλεπε τον πόλεμο και τις συνέπειές του στην οικονομία.

Την ίδια στιγμή που οι τιμές ανέβαιναν, η κυβέρνηση χωρίς καμία λογική, αύξανε τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό «μίγμα» της χώρας, με τις γνωστές συνέπειες στο κόστος της ενέργειας…»