Κροκοδείλια δάκρυα Μέρκελ για την Ελλάδα – Οι επόμενες κινήσεις της Δύσης για το Αφγανιστάν

Οι γερμανικές εκλογές είναι προ των πυλών και η Άνγκελα Μέρκελ έχει ξεκινήσει τον δικό της απολογισμό με τις κορυφαίες και τις πιο δύσκολες στιγμές της μακράς της καριέρας στην κορυφή του γερμανικού κράτους.

Ερωτηθείσα για τη δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς θητείας της η απερχόμενη καγκελάριος ανέφερε την κρίση χρέους στην Ευρώπη και τα δεινά της Ελλάδας, με την Άνγκελα Μέρκελ να σημειώνει ότι «ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα».
Χαρακτήρισε ως πιο ευχάριστες τις στιγμές του συμβιβασμού, όπως η συμφωνία για τη διαχείριση της πανδημίας ή η Συνθήκη της Λισαβόνας.
Στις πιο «άβολες» στιγμές της καριέρας της από την άλλη πλευρά συμπεριέλαβε το γεγονός ότι έχασε τη μητέρα της ενώ βρισκόταν στη δημοσιότητα. «Κάποιες φορές με κοιτούν επίμονα και θέλω να πω, “βλέπεις κάτι;” Το βρίσκω πολύ δύσκολο αυτό. Πρέπει κανείς να φτιάχνει τον χώρο του και να τον προστατεύει. Σε αυτόν τον χώρο δεν επιτρέπω να μπει κανείς ο οποίος δεν έχει δουλειά εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση με τη νιγηριανή συγγραφέα Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι στο Ντίσελντορφ, η κυρία Μέρκελ μίλησε περισσότερο για κοινωνικά, φιλοσοφικά και προσωπικά και λιγότερο για πολιτικά θέματα, ενώ, λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας της, εμφανίστηκε με ασυνήθιστη εξομολογητική διάθεση.

«Τι σας καθόρισε;», ρώτησε η δημοσιογράφος που συντόνιζε τη συζήτηση. «Το γεγονός ότι μεγάλωσα από μικρή με άτομα με διανοητική αναπηρία και έτσι δεν είχα ποτέ φοβία απέναντί τους. Και το γεγονός ότι σπούδασα Φυσική. Το 80% των συμφοιτητών μου ήταν άνδρες (…) Έμαθα να παλεύω για τη θέση μου σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, η οποία απόψε φρόντισε να διορθώσει την παλιότερη θέση της ως προς τον φεμινισμό. Το 2017, όταν είχε ερωτηθεί αν είναι φεμινίστρια, είχε με αμηχανία απαντήσει ότι δεν θέλει «ταμπέλες». Αυτή τη φορά, στην ίδια ερώτηση, δήλωσε ότι, υπό την έννοια ότι φεμινισμός είναι άνδρες και γυναίκες να συμμετέχουν στον ίδιο βαθμό στην κοινωνία, «τότε είμαι φεμινίστρια». «Την προηγούμενη φορά εμφανίστηκα κάπως ντροπαλή. Σήμερα όμως το έχω σκεφτεί καλύτερα. Και υπό αυτή την έννοια μπορώ να πω, ναι, πρέπει να είμαστε όλες φεμινίστριες», είπε γελώντας η Καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε πάντως ότι με την προσφυγική της πολιτική δίχασε την γερμανική κοινωνία. «Δεν το βλέπω έτσι», δήλωσε και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι με την περίφημη φράση της «θα το καταφέρουμε», απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους πρόσφυγες προκειμένου να έρθουν στη Γερμανία. «Το 2015 οι πρόσφυγες βρίσκονταν στην πόρτα μας και το να λέγαμε “προσοχή, πίσω στη Μεσόγειο”, δεν αποτελούσε για μένα λύση», απάντησε η Καγκελάριος και σε ερώτηση αν αφήνει την Καγκελαρία με ήσυχη τη συνείδησή της, δήλωσε ευθέως «ναι». «Θεωρώ ότι έδωσα τη συνεισφορά μου. Τώρα η χώρα χρειάζεται κάτι καινούργιο», απάντησε.

Και τι σχεδιάζει για το μέλλον μετά την Καγκελαρία; Από το 1990 η Μέρκελ βρίσκεται στην πολιτική και δεν είχε ποτέ μια «κανονική» ημέρα εργασίας. Έπαψε λοιπόν, σύντομα, όπως είπε, να σκέφτεται τι άλλο θα την ενδιέφερε έξω από την πολιτική. «Αυτό θέλω τώρα να αναπληρώσω. Θέλω να γράψω; Θέλω να μιλήσω; Θέλω να πάω για πεζοπορία; Θέλω να είμαι στο σπίτι; Θέλω να γυρίσω τον κόσμο; Δεν θα κάνω τίποτα για την ώρα και θα περιμένω τι θα έρθει. Και αυτό το βρίσκω συναρπαστικό», ομολόγησε.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της Berliner Zeitung πριν από λίγες εβδομάδες, η Μέρκελ, έπειτα από 31 χρόνια στην Bundestag και 16 χρόνια στην Καγκελαρία θα λάβει μηναία σύνταξη ύψους 15.000 ευρώ, ενώ, όπως όλοι οι πρώην Καγκελάριοι, δικαιούται γραφείο με τέσσερις υπαλλήλους και έναν οδηγό.

Οι επόμενες κινήσεις της Δύσης για το Αφγανιστάν

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση της «σκληροπυρηνικής» κυβέρνησης των Ταλιμπάν εντείνονται οι επαφές των των επικεφαλής της διπλωματίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη με σκοπό να ενισχύσουν τη διεθνή πίεση προς την ισλαμιστική, εξτρεμιστική ομάδα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας της κεντρικής Ασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αξίωσε την έξοδο από το Αφγανιστάν όσων το δικαιούνται, την εγγύηση ότι οι Ταλιμπάν δεν δημιουργούν εκ νέου τρομοκρατικές δομές, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εκπροσώπηση όλων των πλευρών στην μεταβατική κυβέρνηση.

Ο γερμανός υπουργός δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν ωστόσο φρόντισε να πει πως κανείς δεν θέλει να απομακρυνθεί ή να σταματήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε από τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν σε Αμερικανούς και Αφγανούς που βρίσκονται σε κίνδυνο να εγκαταλείψουν τη χώρα με ναυλωμένες πτήσεις καθώς για την ώρα, τα αεροσκάφη βρίσκονται καθηλωμένα, με την αφγανική πλευρά να υποστηρίζει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διευκολύνει τη διαδικασία αναχώρησης.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την κρίση στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητά τον επαναπροσδιορισμό του γεωστρατηγικού ρόλου της Ε.Ε. με στόχο τη στρατηγική αυτονομία.