Κρίσιμες ερωτήσεις Τσακαλώτου σε Σταϊκούρα για την κύρια κατοικία – «Η κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρο στην εργασία»

Παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον υπουργό Οικονομικών να δώσει εξηγήσεις σε καίριες πτυχές του σχεδίου – «γέφυρα» που ανακοίνωσε αλλά αφήνει πολλούς δανειολήπτες ακάλυπτους.

Συνολική παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον υπουργό Οικονομικών να φέρει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με το λεγόμενο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνει ότι «ο κ. Σταϊκούρας σήμερα, λίγες μέρες πριν τη λήξη της προστασίας της κύριας κατοικίας, δεν είπε τίποτα για παράτασή της» και παρατηρεί σε σχετική δήλωσή του ότι «άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη δεσμευτεί για την κατάργηση της προστασίας της, δέσμευση που ποτέ δεν είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις πιέσεις των θεσμών».

Επίσης, σημειώνει ότι ο κ. Σταϊκούρας « δεν είπε τίποτα για ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους». «Αυτό που  ανακοίνωσε ήταν ένα πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων για εννιά μήνες με διευρυμένα μεν κριτήρια αλλά με δικαιούχους μόνο όσους πλήττονται από τον κορονοϊό.  Μάλιστα, σε όσο πιο δύσκολη θέση είναι ένας δανειολήπτης τόσο μικρότερη θα είναι η επιχορήγησή του», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Και καθώς τυπικά η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει δοθεί έως τις 31 Ιουλίου, καλεί τον υπουργό:

• Να εισαγάγει συνολική παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας.
• Να μας εξηγήσει πως προστατεύονται από πλειστηριασμό από 1 Σεπτεμβρίου και μετά όσοι και όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους αλλά δεν εντάσσονται στους πληττόμενους όπως τους όρισε. Πως προστατεύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι; Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δεν εντάχθηκαν στο -αποτυχημένο- πρόγραμμα ΣΥΝεργασία, είναι χαμηλόμισθοι αλλά ο μισθός τους δεν μειώθηκε περαιτέρω αυτή την περίοδο; Οι επαγγελματίες που αντιμετώπιζαν προβλήματα και πριν τον COVID, έχουν μείωση τζίρου, αλλά η μείωση είναι μικρότερη του 20%; Οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι;  Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι κληρονομιά της δεκαετίας της κρίσης και οι άνθρωποι που εξακολουθούν να έχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους είναι πολλοί και πολλές.

«Τέλος, καλούμε τον κ. Σταϊκούρα, να μας εξηγήσει, το εν λόγω πρόγραμμα με τι ακριβώς είναι “γέφυρα”, όπως το αποκάλεσε; Ποια θα είναι η κατάσταση μετά το εννιάμηνο;», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

«Η κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρο στην εργασία»

Περιοδεία στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης πραγματοποίησε η Έφη Αχτσιόγλου, όπου συζήτησε και ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα εργαζομένων, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Στις επαφές που είχε στο Εργατικό Κέντρο και το Επιμελητήριο Λασιθίου, αλλά και με σωματεία και το Σ.ΕΠ.Ε. της περιοχής, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η πολιτική επιλογή τη κυβέρνησης «να μην στηρίξει την πραγματική οικονομία βαθαίνει την ύφεση, αυξάνει την ανεργία και φτωχοποιεί τους εργαζόμενους».

«Τα μέτρα της ΝΔ δημιουργούν αντικίνητρο για την εργασία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή, «δηλαδή επιδοτείται η ανεργία, χωρίς καμία διασφάλιση για την επόμενη μέρα, ενώ χιλιάδες είναι οι “αόρατοι” ακόμα και για το πενιχρό επίδομα των 530 ευρώ».

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αλλά επιτείνει τα δύο βασικά τους προβλήματα: την έλλειψη ρευστότητας και τη συσσώρευση χρεών.

«Πολύ λίγες πέρασαν τα αυστηρά κριτήρια της επιστρεπτέας προκαταβολής και πήραν ένα δάνειο που αυξάνει το χρέος τους, ενώ ούτε οι μεταθέσεις πληρωμών αρκούν γιατί οι οφειλές τους σωρεύονται», τόνισε.

Όσον αφορά τον τουρισμό, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «στις τουριστικές περιοχές σχεδόν το 80% των εργαζομένων δεν επέστρεψαν στη δουλειά τους και έχουν βιοποριστικό πρόβλημα». «Φέτος είναι αναγκαίο να αποσυνδεθούν τα ένσημα από τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας», τόνισε.

Τέλος, η Έφη Αχτσιόγλου παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και μέρους του μισθού των εργαζομένων, με διατήρηση των θέσεων, των σχέσεων εργασίας και του μισθού στο 100%.

Επίσης, μίλησε για επιδότηση, ιδίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μη επιστρεπτέα ενίσχυση συνολικού ύψους 3 δισ. και κριτήριο τον αριθμό των εργαζομένων. Ακόμα, τόνισε την ανάγκη για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και της προκαταβολής φόρου, καθώς και για ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού.