Κοτζιάς στο Libre.gr: Η Ελλάδα να ασκήσει τώρα όλα τα δικαιώματά της απέναντι στην επιθετικότητα του Ερντογάν

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο Libre.gr ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την ελληνοτουρκική κρίση, με ανοιχτή ακόμα και την πιθανότητα πρόκλησης “θερμού επεισοδίου” από την τουρκική πλευρά.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και μιλάει για τους χειρισμούς της, τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων, ενώ στέλνει και μηνύματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Κοτζιάς επισημαίνει:
“…Η Τουρκία ετοιμάζεται για προκλήσεις βασισμένες σε αυτό που ονόμασε ως μνημόνιο «Τουρκίας και Λιβύης για την ΑΟΖ». Η Τουρκία έχει ήδη προαναγγείλει NAFTEX στα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Αμφιβάλλω αν η κυβέρνηση έχει σκεφτεί πώς θα αντιμετωπίσει μια τέτοια πρόκληση πλην μιας παραπέρα υποχώρησης ή και υποβάθμισης μιας τέτοιας ενέργειας για να δικαιολογεί την αδράνειά της…”

“…Η Τουρκία χρησιμοποιεί ήδη το προσφυγικό ως υποκατάστατο θερμού επεισοδίου. Η κυβέρνηση έχει αποπροσανατολιστεί, ενώ έχει «σκάσει» πάνω στα νησιά το αυγό του φιδιού. Πολλοί μπερδεύουν τις ισχυρές ανεύθυνες φωνές με «ισχυρό» πατριωτισμό…”

“…Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να φοβόμαστε να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας και να επιτρέπουμε να δρουν οι άλλοι παράνομα…”

“…Αν είχαμε επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα ζώνη στην Κρήτη στα 12 μίλια όπως είχα σχεδιάσει και προχωρήσει, και στα Νότια της, ανάλογα για Δωδεκάνησο, θα είχαμε γλυτώσει από πολλά… Επί υπουργίας μου τα είχαμε ετοιμάσει όλα. Αλλά μετά, κυβερνητικοί φοβήθηκαν και έκαναν πίσω. Δεν αναφέρομαι, βέβαια, στη σημερινή Κυβέρνηση που ούτε καν τα σκέφτεται αυτά τα πράγματα, αυτά τα δικαιώματά μας.”

“…Είναι η στιγμή που το παράθυρο είναι ανοικτό, προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα άμεσα, τώρα, στην καθιέρωση των κόλπων, των γραμμών βάσεων, και της Αιγιαλίτιδας ζώνης εκεί που θα το αποφασίσει. Πρέπει ο Ερντογάν να αντιληφθεί ότι σε αυτά που κάνει με τους Πρόσφυγες, τον Έβρο και τη Λιβύη, η Ελλάδα διαθέτει τα δικά της μέσα και επιλογές. Ότι διαθέτει την ετοιμότητα να χρησιμοποιεί αντίβαρα, δηλαδή, τα διεθνή δικαιώματά της…”

“…Η Ελλάδα μετά από χρόνια μένει εκτός θεσμικών μορφοποιήσεων που αφορούν την περιοχή μας. Τι πήγε και έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο και μετά μείναμε απέξω από τη συνάντηση που γίνεται για τον Έβρο; Και τι μέθοδος είναι αυτή των μεγάλων της Ευρώπης; Δεν πρέπει να αποδεχτούμε κανένα «τετελεσμένο»…“

“…Στην αριστερά, ακόμα, πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η Αριστερά είναι και ο ανθρωπισμός και ο πατριωτισμός. Ικανή αριστερά είναι αυτή που δένει αυτά τα δύο. Που τα υλοποιεί μέσα από μια συνεκτική πολιτική…Με ενόχλησε πολύ ως άνθρωπο και κάτι άλλο. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε να πετσοκόψουν, Μητσοτάκης και Δένδιας, όσους μας βοήθησαν στο Υπουργείο. Με πείραξε, δηλαδή, η άρνηση των αρμόδιων στον ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστούν τους ανθρώπους που ώθησαν τη χώρα να φτάσει στις Πρέσπες…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*