Κοτζιάς προς Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικά: “Σε μια διαπραγμάτευση δεν προαναγγέλλεις ότι θα υποχωρήσεις” — Πόρισμα “φωτιά” για τα Τέμπη πραγματογνωμόνων οικογενειών “καίει”…

Ο Νίκος Κοτζιάς

Ο Νίκος Κοτζιάς 

Στη δήλωση του πρωθυπουργού περί πιθανών υποχωρήσεων στα ελληνοτουρκικά, στην προσπάθεια να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία, απαντά ο πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς.

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή του δήλωση του πρώτου περί πιθανών υποχωρήσεων στα ελληνοτουρκικά.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του, «σε μια διαπραγμάτευση δεν προαναγγέλλεις ότι θα υποχωρήσεις και, μάλιστα, χωρίς αναφορά σε κόκκινες γραμμές, εκτός αν διατίθεσαι να παραδοθείς».

Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του παραδέχθηκε ότι συμφωνία για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα μπορεί να σημαίνει και κάποιες υποχωρήσεις. «Πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».

Αναλυτικά η ανάρτησή του

«Σε μια διαπραγμάτευση δεν προαναγγέλλεις ότι θα υποχωρήσεις και, μάλιστα, χωρίς αναφορά σε κόκκινες γραμμές, εκτός αν διατίθεσαι να παραδοθείς. Η άλλη πλευρά το πρώτο που θα κάνει είναι να διασφαλίσει όσα δίνεις εκ των προτέρων. Μετά θα ζητά επιπρόσθετες υποχωρήσεις, ενώ δεν θα σου δίνει τίποτα έχοντας “προσαρμοστεί” στην επιλογή σου».

 

Πόρισμα – “φωτιά” για τα Τέμπη πραγματογνωμόνων οικογενειών “καίει” Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη – Καραμανλή: Με σύστημα τηλεδιοίκησης και ETCS, θα είχε αποτραπεί η σύγκρουση

Ο Ant1 παρουσίασε, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, κομμάτι του πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών, που ανακοινώνεται τη  Δευτέρα για την τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, με τα στοιχεία να είναι καταπέλτης!

Ανιχνεύθηκε ουσία που δεν δικαιολογείται
Σύμφωνα με το πόρισμα, το Γενικό Χημείο του Κράτους πήρε δείγματα μετά από έναν μήνα και όχι τις πρώτες ημέρες από τον χώρο που έγινε το δυστύχημα και ανίχνευσε μεταξύ άλλων την ουσία ξυλόλιο, η οποία δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, από τα υπάρχοντα υλικά – στοιχεία των αμαξοστοιχιών.

Το ξυλόλιο είναι μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται ως διαλύτης στη χημική βιομηχανία αλλά επειδή τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με της βενζίνης χρησιμοποιείται ακόμα και στη νοθεία καυσίμων.

Με βάση το πόρισμα, εάν είχε εγκατασταθεί σύστημα τηλεδιοίκησης και ETCS, θα είχε αποτραπεί η σύγκρουση των τρένων, ενώ δεν υπήρχε πλήρης επικοινωνιακή κάλυψη της διαδρομής οποιουδήποτε συρμού.

Επίσης, οι ειδικοί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για εξασφάλιση επικοινωνίας στο σύνολο των διαδρομών. Επιπλέον απουσίαζαν κανονισμοί πυρασφάλειας, και υπήρχαν μόνο συστάσεις για τα τρένα.

Ακόμα περισσότερο φως στις συνθήκες του δυστυχήματος αναμένεται να ρίξουν οι μαρτυρίες των επιζώντων από τη σύγκρουση.

Μέχρι τώρα, έχουν κατατεθεί δύο πορίσματα των κρατικών αρχών στο εφέτη ανακριτή που έχει αναλάβει την έρευνα για τη σιδηροδρομική τραγωδία.