Κοτζιάς για 12 μίλια: Να μην χαθεί ούτε σπιθαμή ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας – Για άλλη υπόθεση: Άρση της ασυλίας του Λαγού ζήτησαν οι ελληνικές αρχές

«Στην πολιτική χρειάζεται να έχεις στρατηγική, γνώση, διαίσθηση που πάνε τα πράγματα και που θέλεις να τα πας. Η Ελλάδα για δεκαετίες είχε «ξεχάσει» να χαράξει (ευθείες) γραμμές βάσης μετά το απαραίτητο κλείσιμο των κόλπων. Δεν τολμούσε να επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα ζώνη της. Υπήρχαν πολλαπλές αρνήσεις για την αξιοποίηση των δικαιωμάτων που μας παρείχε το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει σε δήλωσή του για το 12 ναυτικά μίλια, ο πρώην ΥΠΕΞ  και πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς.
Και προσθέτει:
Όταν προετοίμασα πριν τρία χρόνια το κλείσιμο των κόλπων και την επέκταση των χωρικών υδάτων (Αιγιαλίτιδα Ζώνη) δέχθηκα πολλαπλές επιθέσεις από τα δεξιά και κυριολεκτικό άδειασμα από την άλλη μεριά. Όταν φέτος όλο το καλοκαίρι επέμενα για την επέκταση αυτής της ζώνης στην Νοτιοανατολική Ελλάδα είχαμε απέναντι στις προτάσεις μου, μια επανάληψη της στάσης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας όπως το 2018.
Υπογράμμισα, δε, και τότε, ότι η άξια πατριωτική πολιτική είναι αυτή που προβλέπει και προλαβαίνει, όχι εκείνη που εκ των υστέρων αναγκάζεται να προσαρμοστεί. Η υπεράσπιση των δικαίων της χώρας είναι ορθή και πατριωτική. Εθνικιστές, και μάλιστα της απέναντι πλευράς, είναι εκείνοι που υποστηρίζουν, «κατανοούν» όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις και εκβιασμούς.
Σήμερα καταγράφω με ικανοποίηση το γεγονός ότι έστω και με καθυστέρηση, ποτέ δεν είναι αργά, όλο και περισσότεροι «ανακάλυψαν», επιδιώκουν και διεκδικούν ως δική τους ιδέα αυτή την επέκταση. Αυτό είναι καλό για τη χώρα. Μόνο που τονίζω εκ νέου: πρώτα κλείνουμε τους κόλπους. Κατόπιν χαράσσουμε τις ευθείες γραμμές βάσης και μετά πάνω σε αυτές τις γραμμές επεκτείνουμε την Αιγιαλίτιδα ζώνη. Με αυτή τη σειρά διότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε σπιθαμή ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας.
Διότι δεν χαρίζουμε τίποτα και δεν πρέπει να επαναληφθούν οι επιπολαιότητες και αστοχίες που συνέβησαν με τις δύο ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Διότι αξιοποιούμε, όπως τονίζει το ΠΡΑΤΤΩ, όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Δεν παραχωρούμε τίποτα και σε κανέναν. Παλεύουμε για την υλοποίηση όλων των δικαιωμάτων της χώρας, όλων των δικαιωμάτων του πολίτη.

Για άλλη υπόθεση: Άρση της ασυλίας του Λαγού ζήτησαν οι ελληνικές αρχές

Οι υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου διευκρινίζουν πως το αίτημα άρσης της ασυλίας Λαγού που ανακοινώθηκε, είναι για άλλη υπόθεση, όπου επίσης κατηγορείται. Για την συμμετοχή στην διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή αναμένουν το αίτημα των ελληνικών αρχών, για να εγκριθεί γρήγορα

Όπως μεταδίδει και το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το απόγευμα της Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές αρχές έστειλαν το αίτημα για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.

Ειδικότερα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: « Έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την άρση βουλευτικής ασυλίας του Ιωάννη Λαγού με σκοπό να κινηθεί η ποινική διαδικασία. Σύμφωνα με τον κανονισμό το θέμα παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου».

Οι υπηρεσίες του ΕΚ διευκρινίζουν πως το αίτημα άρσης της ασυλίας Λαγού που ανακοινώθηκε, είναι για άλλη υπόθεση, όπου επίσης  κατηγορείται. Για την συμμετοχή στην διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή αναμένουν το αίτημα των ελληνικών αρχών, για να εγκριθεί γρήγορα!

Την είδηση μετέδωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημ. Παπαδημούλης:

Dim. Papadimoulis
@papadimoulis
Ο Πρόεδρος Σασσόλι μόλις ανακοίνωσε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τη λήψη του αιτήματος των ελληνικών αρχών για άρση της ασυλίας του ΕΒ Λαγού. Το αίτημα διαβιβάστηκε στην αρμόδια επιτροπή του ΕΚ κ αναμένεται να εγκριθεί σύντομα κ με συντριπτική πλειοψηφία. #δεν_ειναι_αθωοι

Dim. Papadimoulis
@papadimoulis
Οι υπηρεσίες του ΕΚ διευκρινίζουν πως το αίτημα άρσης της ασυλίας Λαγού που ανακοινώθηκε, είναι για άλλη υπόθεση, όπου επίσης κατηγορείται. Για την συμμετοχή στην διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή αναμένουν το αίτημα των ελληνικών αρχών, για να εγκριθεί γρήγορα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*