Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη στο Βέλγιο – Μπορέλ: Θετική ατζέντα για την Τουρκία. Ανανέωση του διαλόγου με την Ελλάδα – Νέες διαδηλώσεις στη Γαλλία ενάντια στην αστυνομική βία και το ρατσισμό – Σχοινάς για Σύνοδο Κορυφής: Τα αποτελέσματα θα είναι καλά για την Ελλάδα

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη στο Βέλγιο

Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίστηκε στο Βέλγιο από το πανεπιστήμιο της Λιέγης και προς το παρόν σχετίζεται με περίπου το 4% των λοιμώξεων στη χώρα.

Το στέλεχος – B.1.214 ή «Spike Insertion» – ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο και η εξάπλωσή του παρακολουθείται στενά από ερευνητές από το ULiège και το KU Leuven, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir.

«Προς το παρόν, έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα με αυτήν την παραλλαγή και χρειάζονται πολύ περισσότερα στοιχεία για να μάθουμε τις επιδράσεις του ιού.

Μπορούμε όμως να δούμε ότι αυξάνεται σταδιακά στο Βέλγιο, ιδίως στις Βρυξέλλες, στη Φλαμανδική Μπραμπάντ και στο Ενό », δήλωσε ο Βίνσεντ Μπουρς, καθηγητής ανθρώπινης γενετικής και επικεφαλής του εργαστηρίου ανάλυσης και αλληλουχίας Sars-Cov-2 στο πανεπιστήμιο της Λιέγης.

Προσέθεσε ότι αυτή η παραλλαγή τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων επειδή είχε μια «μετάλλαξη που σχεδόν ποτέ δεν είχε παρατηρηθεί πριν».

Μπορέλ: Θετική ατζέντα για την Τουρκία -Ανανέωση του διαλόγου με την Ελλάδα

«Μια ισχυρή σχέση συνεργασίας με την Τουρκία θα αποτελούσε σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή σταθερότητα»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, σε βιβλίο του για τη διπλωματική κατάσταση στην ΕΕ το 2020, που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα, με τον τίτλο «η εξωτερική πολιτική της ΕΕ τις μέρες του COVID19», κάνει λόγο για μια «θετική ατζέντα» με την Τουρκία, μετά από ένα «δύσκολο 2020».

Στο βιβλίο του, στην ενότητα που αναφέρεται στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Zοζέπ Μπορέλ καταγράφει τα όσα συνέβησαν με την Τουρκία το 2020 και περιγράφει αναλυτικά το πλαίσιο των αποφάσεων έως τη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τονίζει: “Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, αν συνεχίσουμε σε αυτήν την καθοδική πορεία, η ΕΕ να πρέπει να υιοθετήσει ισχυρά μέτρα για να πείσει την Τουρκία ότι είναι σοβαρή και αποφασισμένη να διασφαλίσει το σεβασμό των συμφερόντων μας”.

Στη συνέχεια, ο Μπορέλ αναφέρει:

“Μια ισχυρή σχέση συνεργασίας με την Τουρκία θα αποτελούσε σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή σταθερότητα. Ομοίως, θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να βρει έναν καλύτερο εταίρο από την ΕΕ. Οι οικονομίες μας είναι συνδεδεμένες, η ΕΕ είναι μακράν ο πρώτος εταίρος εισαγωγών και εξαγωγών της Τουρκίας, καθώς και πηγή επενδύσεων. Οι εξαγωγές αγαθών της ΕΕ προς την Τουρκία το 2019 ανήλθαν σε 68 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από την Τουρκία ήταν 70 δισεκατομμύρια ευρώ, και έτσι είναι και οι κοινωνίες μας, με πολλούς πολίτες να ζουν, να εργάζονται και να ταξιδεύουν πέρα από τα σύνορά μας”. Προσθέτει, μάλιστα, ότι η ΕΕ έχει ακόμα την ευκαιρία να ανακατευθύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία. «Η ΕΕ τείνει το χέρι της στην Τουρκία ελπίζοντας ότι θα την καταλάβει και η ατζέντα που παρουσιάζουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι σαφής”, αναφέρει.

“Είμαι έτοιμος, σε συνεργασία με την Κομισιον και τα κράτη μέλη, να συζητήσουμε τις προτάσεις μας για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία και να διερευνήσω τρόπους προώθησης των σχέσεών μας”, σημειώνει, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μέσω μιας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνει, ωστόσο, ότι για να συμβούν όλα αυτά, πρέπει να σταματήσουν οι ενέργειες που μπορεί να θεωρηθούν επιθετικές ή αντίθετες προς τα συμφέροντα της ΕΕ.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Κύπρο αναφέρει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ανανέωση του διαλόγου με την Ελλάδα και η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού, με την κατανόηση ότι «οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε ένα ικανοποιητικό συμπέρασμα και δεν μπορούν να συνεχίσουν ατέλειωτα”. Σημειώνει, δε, ότι “ο χρόνος δεν είναι φίλος μας σε αυτήν την περίπτωση”.

Καταλήγει επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος η ΕΕ και η Τουρκία να μπουν σε έναν ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο με την ισχυρή δέσμευση όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ. ”

 

Νέες διαδηλώσεις στη Γαλλία ενάντια στην αστυνομική βία και το ρατσισμό

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε ολόκληρη τη Γαλλία ενάντια στη βία και την ατιμωρησία της αστυνομίας, όπως επίσης τον ρατσισμό από τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Πολίτες, μέλη πολλών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού, της Μασσαλίας, της Λιλ, της Τουλούζης, της Ρεν και άλλων πόλεων μαζί με συγγενείς θυμάτων της αστυνομίας βίας, ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, που έμειναν ανάπηροι.

«Ελευθερία, ισότητα, ξεσηκωμός», «Ρατσισμός, αστυνομία, σωφρονιστική και δικαστική βία, «Ατιμωρησία: Σταματήστε τα εγκλήματα του κράτους» έγραφαν μεταξύ άλλων τα πλακάτ των συγκεντρωμένων με συνθήματα επίσης κατά του Μακρόν που «σκοτώνει τις ελευθερίες» και την απουσία δικαιοσύνης.

Οι διαδηλωτές απαιτούν, μεταξύ άλλων, να μπαίνουν άμεσα σε διαθεσιμότητα όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις βίας ή ανθρωποκτονίας και όσοι κάνουν ρατσιστικά σχόλια ή πράξεις, να αποσυρθεί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που δίνει πρόσθετες εξουσίες στην αστυνομία και δεχτεί σφοδρές επικρίσεις.

 

Σχοινάς για Σύνοδο Κορυφής: Τα αποτελέσματα θα είναι καλά για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Μαργαρίτης Σχοινάς

«Η Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει σε μια πολύ σημαδιακή μέρα, την 25η Μαρτίου, από μόνη της είναι μια είδηση»

Την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, θα είναι καλά και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε για τη συνάντηση με τον δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη.

«Η Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει σε μια πολύ σημαδιακή μέρα, την 25η Μαρτίου, από μόνη της είναι μια είδηση. Το ότι η Ευρώπη συζητάει για την Τουρκία τη 200η επέτειο από την εθνική παλιγγενεσία είναι από μόνη της μια απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να εντάξει τις επιδιώξεις της σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο», επισήμανε.

Σε ερώτηση για το τι μπορούμε να περιμένουμε και όσον αφορά στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, απάντησε: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη Σύνοδο Κορυφής. Ακολουθούμε την εντολή του Συμβουλίου Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, που μας ζήτησε να απεικονίσουμε την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων και τη μελλοντική δυναμική τους. Βασική παράμετρος αυτής της έκθεσης είναι η νέα Συμφωνία για το μεταναστευτικό, για την Τουρκία, που τη χρειαζόμαστε και ως Ευρώπη και ως Ελλάδα – εγώ θα έλεγα και οι Τούρκοι οι ίδιοι – και για την οποία δουλεύουμε εντατικά. Υπάρχει ένας οργασμός εργασίας και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου θα είναι καλά και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*