Κοροϊδία Κυρανάκη για τις ουρές στο Κτηματολόγιο Αθηνών. «Υπομονή» μέχρι τις 28 Αυγούστου — Αυξητικές τάσεις σε κρούσματα κορονοϊού. Ανοδικά και οι διασωληνώσεις

Μεγάλες ουρές αναμονής από νωρίς το πρωί, στο κτηματολογικό γραφείο Αθηνών , Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Για ακόμη μια ημέρα, το σκηνικό το κτηματολόγιο Αθηνών, παραμένει χαοτικό. Ατελείωτες ουρές, αναμονή που αγγίζει και τις 12 ώρες, πολίτες με καρέκλες να προσπαθούν να πιάσουν σειρά προτεραιότητας ακόμα και από τα μεσάνυχτα, συμπληρώνουν τις εικόνες ντροπής που εκτυλίσσονται εδώ και μέρες. Αφού πήρε έκταση το θέμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκ των υστέρων προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποσείσει τις ευθύνες που τη βαραίνουν, απαντώντας στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών, με υποσχέσεις για ψηφιοποίηση και… «υπομονή».

Συγκεκριμένα, μετά την κατακραυγή για τις εικόνες ντροπής, στην «Ελλάδα 2.0» του Μητσοτάκη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Κτηματολόγιο Αθηνών και έσπευσε να δικαιολογηθεί αλλά και να κατηγορήσει ουσιαστικά τον προηγούμενο υπουργό Ψηφιακή Διακυβέρνησης, καθώς παραδέχθηκε ότι από την στιγμή που ανέβαλε το υπουργείο, το πρόβλημα με τις ουρές ήταν ορατό «με τάση να διογκώνεται», χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση μιας και η «ψηφιακή εφαρμογή αριθμού προτεραιότητας» που υπόσχεται η κυβέρνηση θα ισχύσει από τις 28 Αυγούστου, καλώντας τους πολίτες κάνουν υπομονή εάν δεν πρόκειται για «κάτι επείγον».

«Στις 25 Ιουλίου ανακοινώσαμε την πλατφόρμα ψηφιακής υποβολής συμβολαίων από το ktimatologio .gov.gr» διατείνεται μεταξύ άλλων από την Πέμπτη η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

«Δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν, η ψηφιοποίηση στο Κτηματολόγιο από Κυριάκο Πιερρακάκη και Θοδωρή Λιβάνιο είχε προχωρήσει πάρα πολύ, και εμείς συνεχίζουμε στο ίδιο πνεύμα και με την ίδια αποφασιστικότητα», ανέφερε ο υφυπουργός, ωστόσο απορίας άξιο είναι τι θα συνέβαινε εάν δεν είχε προχωρήσει…

 

Αυξητικές τάσεις σε κρούσματα κορονοϊού – Ανοδικά και οι διασωληνώσειςrapid test

Ανοδικές τάσεις τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και των νοσηλειών λόγω λοίμωξης με Covid-19 κατέγραψε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα που πέρασε.

Ειδικότερα, ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19 (n=321) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 41% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=9) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 125% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 24 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87,5 έτη (εύρος 67-97 έτη), ενώ 16 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με Covid-19.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (80%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (18%). Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Όσον αφορά τον ιό της γρίπης, η θετικότητα στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 68 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 26 θάνατοι.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV.