Κορονοϊός: 102 νέα κρούσματα. 1.314 συνολικά στην Ελλάδα. 49 νεκροί – Αδιανόητο! Παραθερίζουν στα Σφακιά!

Ογδόντα δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και άλλα 20 σε κρουαζιερόπλοιο ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. Συνολικά, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 1.314 κρούσματα, ενώ 49 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους.

Όπως ανέφερε αναλυτικά ο κ. Τσιόδρας στα 82 κρούσματα πρέπει να προσθέσουμε άλλα 20 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται στον Πειραιά ενώ εξετάστηκαν και τα 383 μέλη του πληρώματος.

Όσον αφορά τους νεκρούς, προστίθενται άλλοι 7 θάνατοι. Συνολικά έχουμε 49 νεκρούς. Ο αριθμός, αν και μειωμένος σε σχέση με άλλες χώρες, δείχνει την επιθετικότητα του ιού. Η μέση ηλικία των νεκρών είναι τα 72 χρόνια, Εξ αυτών 37 είναι άνδρες και 12 γυναίκες.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 85 συμπολίτες μας με μέση ηλικία τα 66 χρόνια. Εξ αυτών οι 17 γυναίκες ενώ το 57% παρουσιάζει υποκείμενο νόσημα. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έκανε αναφορά σε αλλοδαπή γυναίκα που βρισκόταν σε δομή φιλοξενίας, σημειώνοντας ότι ο ΕΟΔΥ ιχνηλατεί τις επαφές της.

Για τη χρήση προστατευτικής μάσκας

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης και για τη χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, τονίζοντας την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο ΠΟΥ συστήνει στους πολίτες να μην φορούν μάσκα, εκτός αν φέρουν τον ιό.

«Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η διασπορά του ιού το καλοκαίρι»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να βάλουν «φρένο» στη διασπορά του ιού, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε τα εξής: «Ελπίζουμε ότι το καλοκαίρι θα μειωθεί η διασπορά του ιού, αλλά και η αντοχή του στο περιβάλλον, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους αναπνευστικούς ιούς».

Κοντοζαμάνης: «Τίθεται σε λειτουργία το μητρώο ασθενών»

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε, σχετικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ότι σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία το μητρωό ασθενών Covid-19, με τα περιστατικά να παρακολουθούνται μέσω τηλεϊατρικής.

 

Αδιανόητο! Παραθερίζουν στα Σφακιά!

 

Την οργισμένη αντίδραση της Δημοτικής Αρχής στα Σφακιά προκάλεσαν ορισμένοι που επιλέγουν να παραθερίζουν αντί να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Λόγω των ενεργειών που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα και κατ’ επέκταση στο Δήμο μας για την προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άφιξη των επισκεπτών στον τόπο μας.

Από πληροφορίες που καταφθάνουν από τους δημότες μας, έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση αρκετών παραθεριστών, οι οποίοι δηλώνουν παντελή άγνοια για τις συνθήκες που επικρατούν και για τα μέτρα προστασίας των ίδιων αλλά και όλου του κοινωνικού συνόλου που έρχονται σε επαφή.

Άνθρωποι οι οποίοι είτε έχουν μόλις αφιχθεί, είτε διέμεναν σε άλλες περιοχές έρχονται στα Σφακιά για να συνεχίσουν τις διακοπές τους. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχουν ενημερωθεί κατά την άφιξη τους και γιατί δεν βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά κινούνται σε όλη την περιοχή και έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους κατοίκους.

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι προτεραιότητα μας και καλούμε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες να ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχουν δοθεί, προκειμένου να ακολουθηθούν όλα τα ασφαλή μέτρα».