Κορονοϊός: Αποφασίζουν οι ειδικοί για πρωτόκολλα, πολιτισμό και νέα ανοίγματα – ΟΑΕΔ: Παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο

κορονοϊός εκτός δήμου

Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή, 7 Μαΐου, η επιτροπή των ειδικών για νέες αποφάσεις

Το πράσινο φως των ειδικών για νέα βήματα άρσης του lockdown, πρωτόκολλα ασφάλειας αλλά και για να επαναλειτουργήσουν οι πολιτιστικές δραστηριότητες, ζήτα σήμερα η κυβέρνηση. Οι ειδικοί σε συνεδρίασή τους αναμένεται να εγκρίνουν ή όχι το άνοιγμα για τις πολιτιστικές δραστηριότητες, με δεδομένο ότι στις 15 Μαΐου ξεκινά και επίσημα η τουριστική περίοδος και η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι τομείς ανοικτοί.

Ειδικότερα οι επιστήμονες της επιτροπής πρόκειται να λάβουν αποφάσεις για το πότε και με ποιους όρους θα ανοίξουνμουσείαθέατραθερινά σινεμά και συναυλίες.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει να εγκριθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες αλλά είναι άγνωστο εάν θα συμφωνήσουν οι ειδικοί, κυρίως σε ότι αφορά στις συναυλίες, λένε πηγές του ethnos.gr.

Πάντως η κυβέρνηση ιδανικά θα ήθελε να ανοίξουν τα μουσεία στις 14 Μαΐου, πρόταση με την οποία αναμένεται να συμφωνήσουν οι ειδικοί λένε πηγές του ethnos.gr, καθώς ούτως ή άλλως στα μουσεία δεν αναμένεται κανένας συνωστισμός, ενώ αποτελεί ερώτημα γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι μουσειακοί χώροι.

Τα θερινά σινεμά αποτελούν άλλο ένα αίτημα της κυβέρνησης ώστε να ανοίξουν τις πύλες τους στις 21 Μαΐου. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ανοικτούς χώρους και με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται τα μέτρα, οι επιστήμονες της επιτροπής επίσης αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις συναυλίες και τα ανοιχτά θέατρα για τα οποία η κυβέρνηση έχει αιτηθεί να επαναλειτουργήσουν μαζί με συναυλιακούς χώρους στις 28 Μαΐου.

Τα πρωτόκολλα

Παράλληλα οι ειδικοί της επιτροπής πρόκειται να εξετάσουν και τα πρωτόκολλα προστασίας για δραστηριότητες που ανοίγουν όπως είναι οι οργανωμένες παραλίες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε έπειτα από δική της απόφαση ότι επαναλειτουργούν στις 8 Μαΐου, νωρίτερα από ότι αρχικά είχε ανακοινώσει (στις 15 Μαΐου), κυρίως με το σκεπτικό ότι ήδη οι πολίτες σπεύδουν λόγω του καλού καιρού σε ελεύθερες παραλίες και ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγαλύτερος.

Από την άλλη θεωρείται δεδομένο πια ότι στις 15 Μαΐου θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις οπότε και εκτιμάται ότι θα καταργηθούν και τα sms μετακίνησης αφού δεν θα υπάρχει ο λόγος της ύπαρξης τους.

 

ΟΑΕΔ: Παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο – Πότε πληρώνεται

ΟΑΕΔ-άνεργοι
Η παράταση των επιδομάτων που έληξαν μετά τις 10 Απριλίου θα καταβληθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του Μαΐου

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, θα ξεκινήσει η καταβολή της μηνιαίας παράτασης των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν κατά το διάστημα 1-10 Απριλίου. Συγκεκριμένα, η καταβολή της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια των δικαιούχων και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Η μηνιαία παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

  • Τακτική επιδότηση ανεργίας – έως 399,25 € μηνιαίως, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος
  • Βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – 399,25 € μηνιαίως
  • Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας – 200 € μηνιαίως

Η παράταση των επιδομάτων που έληξαν μετά τις 10 Απριλίου θα καταβληθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του Μαΐου. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. Δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση και δεν έχουν επωφεληθεί από παρατάσεις της ίδιας επιδότησης. Επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα της παράτασης, θα λάβουν ποσό αναλογικό, με βάση τις ημέρες ανεργίας τους.