Κορονοϊός: Ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση από τον Τσιόδρα (Video) – Προς παράταση το lockdown. Εν αναμονή των ανακοινώσεων – Απόφοιτοι Αρσακείου: Μας εξοργίζουν οι ισχυρισμοί ότι «δεν έγιναν αντιληπτά» περιστατικά κακοποίησης μαθητών

Ημερολογιακά συμπληρώνεται ένας χρόνος, σήμερα, από την καταγραφή του πρώτου επίσημου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα. Ο λόγος για μία νεαρή γυναίκα 38 ετών που νοσηλεύτηκε στο Αττικόν, ως νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα.

Τότε, την ανακοίνωση έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σε κλίμα έντονης ανησυχίας που αποτυπώθηκε και στον τηλεοπτικό φακό, λέγοντας πως «η νόσος παραμένει ήπια στην πλειονότητα των περιπτώσεων», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής».

Όπως είπε: «όσοι έχουν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να παραμείνουν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ».

Δείτε τη στιγμή της ανακοίνωσης:


 

Προς παράταση το lockdown – Εν αναμονή των ανακοινώσεων

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα και παράταση του lockdown αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να ανακοινωθεί σήμερα καθώς τα αυξημένα κρούσματα προκαλούν προβληματισμό στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Παρά την αισιοδοξία που… μοίραζαν τα μέλη της κυβέρνησης στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, τα δεδομένα τους διέψευσαν και με γνώμονα να μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα αλλά και να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία, όλα δείχνουν πως είναι αναπόφευκτη η παράταση του lockdown.

Τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κυμαίνονται περίπου στα 1.800 ενώ την Τετάρτη ανακοινώθηκαν περισσότερα από 2.000. Και όλα αυτά υπό το πρίσμα του lockdown, που πρέπει να υπενθυμιστεί πως ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο.

Συνεπώς, οι επιτροπή αναμένεται να λάβει υπόψιν τρεις παραμέτρους. Πρωτίστως τη συνολική εικόνα των κρουσμάτων ευρύτερα αλλά και στην Αττική, τις μεταλλάξεις και την κατανομή αλλά κυρίως την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Πέμπτη, καταγράφηκε ραγδαία αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αλλά και των θανάτων λόγω Covid-19 καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.784, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 186.469, εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.600 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 

Απόφοιτοι Αρσακείου: Μας εξοργίζουν οι ισχυρισμοί ότι «δεν έγιναν αντιληπτά» περιστατικά κακοποίησης μαθητών

Διακόσιοι ογδόντα πέντε απόφοιτοι του Αρσακείου εκφράζουν, μέσω επιστολής τους, τη συμπαράστασή τους «προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που υπέστησαν από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές», σημειώνοντας ότι έχουν λάβει γνώση της πλειοψηφίας των περιστατικών.

Στην επιστολή τους προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, οι απόφοιτοι του Αρσακείου γνωστοποιούν την οργή τους σχετικά με τους ισχυρισμούς «ότι δεν έγινε τίποτα αντιληπτό από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό».

Παράλληλα, οι 285 αποφοιτήσαντες του Αρσακείου Ψυχικού (από το 1994 έως το 2018) ζητούν τη διερεύνηση όλων των γεγονότων και των αποκαλύψεων και στη συνέχεια οι υπεύθυνοι να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι περιστατικά σεξουαλικών, ψυχολογικών ή και λεκτικών προσβολών: «τελούν σε γνώση μας – έχει πέσει στην αντίληψή μας ή έχουμε πληροφορηθεί κάτι από όλα αυτά, ενίοτε δε και όλα».

«Απαιτούμε ΚΑΘΑΡΣΗ και διαφάνεια στα Αρσάκεια αλλά και σε όλα τα σχολεία, για τη δικαίωση των μαθητών και των μαθητριών και το καλό των ερχόμενων μαθητικών γενεών. Στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η διαμόρφωση των παιδιών σε όμορφους ανθρώπους. Την ύστατη στιγμή, ζητάμε η ιστορική Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία να μην αποδειχθεί ιστορικά ανεύθυνη», καταλήγει η επιστολή των Αποφοίτων προς την Εταιρεία.

Αναλυτικά:

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τα περιστατικά ψυχικής και σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων, με φερόμενο θύτη εξωτερικό συνεργάτη του Αρσακείου Ψυχικού, ενεργοποίησαν την ευαισθησία και την απωθημένη μνήμη μας. Αποτελούμε μια ομάδα αποφοίτων από το 1994 έως το 2018 με ετερόκλιτες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καταβολές. Ωστόσο, η παρούσα παρέμβαση είναι αποτέλεσμα μιας πηγαίας επικοινωνίας που προέκυψε από κοινά μας βιώματα κατά τη φοίτησή μας σε αυτό το σχολείο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας κοινωνίας που αυτή τη στιγμή συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις.

Μέσω της επιστολής αυτής θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που υπέστησαν από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές, οι οποίες τελούν σε γνώση μας – έχει πέσει στην αντίληψή μας ή έχουμε πληροφορηθεί κάτι από όλα αυτά, ενίοτε δε και όλα. Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους που έζησαν τραύματα να τα αναβιώσουν, δεν τους ζητάμε να συμμετάσχουν – εκτός κι αν το επιθυμούν. Τους λέμε μόνο ότι γνωρίζουμε, κατανοούμε και είμαστε δίπλα τους. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο όποιον και όποια θέλει να μιλήσει.

Ως Απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων καταγγέλλουμε κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες. Θέλουμε να γίνει κατανοητό πως δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένα γεγονότα μιας συγκεκριμένης περιόδου, αλλά σε μια διαχρονική νοοτροπία κάποιων· στην παντελή έλλειψη παιδαγωγικών ορίων ορισμένων εκπαιδευτικών, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις πρακτικές ενός προστατευμένου σχολικού περιβάλλοντος.

Μας εξοργίζουν οι ισχυρισμοί ότι δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω αντιληπτό από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν μιλάμε, φυσικά, για όλους και όλες, ούτε αποδίδουμε το ίδιο βάρος στον καθένα. Αν όμως πράγματι οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν τίποτα, θα έπρεπε τουλάχιστον να αναλάβουν την ευθύνη για το ότι δεν φρόντισαν να υπάρχει στη διάθεση των μαθητών και των μαθητριών ο τρόπος για να καταγγελθούν τέτοια περιστατικά.

Επίσης, η διοίκηση θα έπρεπε να έχει το θάρρος να λογοδοτήσει για την πραγματοποίηση ορισμένων –όπως αποδεικνύεται– λανθασμένων επιλογών.

Με αυτά κατά νου, ζητάμε από όλους τους υπευθύνους/ες, εντός και εκτός Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, τα εξής:

-Να διερευνηθούν τα γεγονότα και οι αποκαλύψεις της τρέχουσας περιόδου αλλά και η σύνδεσή τους με δικαστικές και αστυνομικές έρευνες του παρελθόντος με πρωτοβουλία και του σχολείου. Για εμάς άλλωστε αποτελεί εδραία γνώση πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

-Να αναλάβουν οι αρμόδιοι την ευθύνη που τους αναλογεί, με την οριστική απομάκρυνση των καθηγητών εκείνων που συστηματικά εκμεταλλεύτηκαν και προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπεια των μαθητών/τριών με την αντιδεοντολογική τους συμπεριφορά, αν ασκούν ακόμα το εκπαιδευτικό λειτούργημα στα Αρσάκεια Σχολεία.

-Να δημιουργηθεί σύστημα ανώνυμης αναφοράς περιστατικών που προσβάλλουν την προσωπικότητα και τη γενετήσια αξιοπρέπεια ή θίγουν με άλλο τρόπο την παιδαγωγική εμπειρία των μαθητών/τριών, καθώς και να τεθεί σε εφαρμογή κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος θα οριοθετεί τις πρακτικές που είναι αποδεκτές και μη στον χώρο του σχολείου και θα περιγράφει τις νομικές ενέργειες που θα λαμβάνουν χώρα μετά από αναφορές περιστατικών συναισθηματικής και σεξουαλικής παρενόχλησης για την καταπολέμησή τους. Αυτές οι ενέργειες ιδανικό θα ήταν να συνδυαστούν με τη μέριμνα για την ευαισθητοποιημένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών.

-Το σχολείο να ερευνήσει και να συμβάλει στην καταγραφή σχετικών περιστατικών, καθώς και να εξασφαλίσει την ανοιχτή πρόσβαση στα αποτελέσματα των σχετικών διαδικασιών, χάριν διαφάνειας, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων μερών.

Απαιτούμε ΚΑΘΑΡΣΗ και διαφάνεια στα Αρσάκεια αλλά και σε όλα τα σχολεία, για τη δικαίωση των μαθητών και των μαθητριών και το καλό των ερχόμενων μαθητικών γενεών. Στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η διαμόρφωση των παιδιών σε όμορφους ανθρώπους. Την ύστατη στιγμή, ζητάμε η ιστορική Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία να μην αποδειχθεί ιστορικά ανεύθυνη.