Κοροναϊός: Ανοίγει το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» μόνο για νοσούντες – Το υπουργείο Υγείας επιτάσσει άμεσα ιδιωτικές κλινικές – Άδειασαν οι σταθμοί του μετρό. Μέτρα απολύμανσης στα ΜΜΜ – Προ των πυλών νέα έκτακτα μέτρα. Σχέδιο για πλωτά νοσοκομεία

Με διαδικασίες εξπρές τοποθετήθηκαν 49 κρεβάτια σε ένα από τα κτίρια του παλαιού Νοσοκομείου Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα» που δεν χρησιμοποιείται, προκειμένου να υπάρχει προετοιμασία για τη νοσηλεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες ήδη η πτέρυγες έχουν εξοπλισθεί και με τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με ταχύτητα εξπρές για τα δεδομένα του ΕΣΥ.

Και αυτό διότι διαπιστώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν κατακόρυφα τα περιστατικά που χρίζουν νοσηλείας. Να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο θα νοσηλευθούν μόνο όσοι δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση, αφού τα περιστατικά που παρουσιάζουν βαριά συμπτωματολογία χρειάζονται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, η άμεση δημιουργία του συγκεκριμένου νοσοκομείου εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του υπουργείου υγείας για προετοιμασία νοσηλευτικών ιδρυμάτων για ασθενείς με κοροναϊό.

Ειδική ομάδα του υπουργείου Υγείας έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για ενεργοποίηση και άλλων νοσοκομείων και ειδικά κτιρίων που είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα και τα οποία θα αξιοποιηθούν.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν υπάρξει έκρηξη των κρουσμάτων

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον κοροναϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας το οποίο θα εξελιχθεί σε τρεις βασικές φάσεις, έχει έτοιμο για εφαρμογή το υπουργείο Υγείας στην περίπτωση που αυξηθούν δραματικά τα περιστατικά του κοροναϊου της επόμενες ημέρες.

Πάντως επειδή οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε ότι αφορά στα γενικότερα μέτρα προστασίας, η χώρα καλύπτεται από την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε, ενώ εάν χρειασθεί είτε θα ενισχυθεί με συμπληρωματικά μέτρα, είτε θα εκδοθεί και δεύτερη πράξη που θα περιλαμβάνει και νέους περιορισμούς σε μετακινήσεις, συναθροίσεις κ.λ.π.

 

Το υπουργείο Υγείας επιτάσσει άμεσα ιδιωτικές κλινικές

 

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών εξετάζει το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει τα επόμενα 24ωρα προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά των ασθενών που σήμερα δημοσιεύονται στα δημόσια νοσοκομεία με μη λοιμώδη νοσήματα, ώστε να παραμείνουν στο ΕΣΥ μόνο οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία για τον κοροναιό.

Έκτακτη σύσκεψη είναι σε εξέλιξη σε λίγη ώρα στο υπουργείο Υγείας με τους φορείς των ιδιωτικών κλινικών ενώ αύριο αναμένεται να εκδοθεί ειδική Υπουργική απόφαση.

Στη σύσκεψη που είναι σε εξέλιξη με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών αναμένεται να καθοριστεί ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα επιταχθούν για την αντιμετώπιση του επείγοντος, πώς αυτά θα αμοιφθούν από το κράτος και άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα σταματήσουν να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις στις ιδιωτικές κλινικές και θα γίνονται μόνο οι επείγουσες, όπως προβλέπεται και για τις ιδιωτικές.

 

Άδειασαν οι σταθμοί του μετρό – Μέτρα απολύμανσης στα ΜΜΜ

Με σταθμούς – φαντάσματα μοιάζουν πλέον οι περισσότερες αποβάθρες του μετρό, ενώ και στα λεωφορεία οι επιβάτες είναι εμφανώς πιο μειωμένοι αριθμητικά ειδικά τις ώρες μη αιχμής καθώς οι περισσότεροι έχουν κόψει τις άσκοπες μετακινήσεις διατηρώντας κυρίως εκείνες που σχετίζονται με τη μεταφορά τους από και προς την εργασία.

Αποτέλεσμα είναι παρά το γεγονός ότι η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς συνεχίζεται κανονικά, η μείωση της επιβατικής κίνησης να υπολογίζεται σε 30% ή και περισσότερο μέχρι τώρα.

Συνεχείς απολυμάνσεις

Την ίδια στιγμή ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των προληπτικών μέτρων απολύμανσης για την προστασία ειβατικού κοινού και εργαζομένων με πρόσθετες καθημερινές απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Οι απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία έρχονται να προστεθούν στον καθημερινό καθαρισμό – απολύμανση οχημάτων και συρμών που διενεργείται με έμφαση στα σημεία στήριξης των επιβατών (χειρολαβές, μπάρες, πόρτες κλπ), αλλά και των σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικός) όπου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία με τα οποία έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (κουπαστές, εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων κλπ.).

Ως προς την προστασία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ προχώρησε στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων), τα οποία τοποθετήθηκαν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Παράλληλα, προχώρησε στην παροχή αντισηπτικών σε όλους τους οδηγούς.

Επιπλέον, σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, στάσεις τηλεματικής, συρμούς μετρό, κτλ) επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Σχολιάζοντας τα πρόσθετα μέτρα προστασίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, κ. Νίκος Αθανασόπουλος, τόνισε ότι «ο Οργανισμός λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων. Τα εξειδικεύουμε ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, αλλά και τις κατευθύνσεις της Πολιτείας και καλούμε το επιβατικό κοινό να ακολουθεί και εκείνο με τη σειρά του τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον κοροναϊό».

Στοπ στους ελέγχους

Από την πλευρά των εργαζομένων, πάντως, πληθαίνουν οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταργηθεί η είσοδος από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ εν καιρώ θα πρέπει να εφαρμοστεί και η κλειστή καμπίνα του οδηγού. Επιπλέον οι ελεγκτές κομίστρου κυρίως στο μετρό εκτιμούν ότι για ένα διάστημα θα έπρεπε να σταματήσουν ακόμα και οι έλεγχοι εισιτηρίων και καρτών, καθώς αυτοί απαιτούν επαφή σε κοντινή απόσταση και έλεγχο σε αντικείμενα που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό.

 

Προ των πυλών νέα έκτακτα μέτρα – Σχέδιο για πλωτά νοσοκομεία

Η εξάπλωση του κοροναϊού και οι φόβοι για έξαρση του ιού τις επόμενες εβδομάδες οδηγούν την κυβέρνηση να λαμβάνει καθημερινά νέα έκτακτα μέτρα. Μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας αλλά και τον πρώτο νεκρό  λαμβάνονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Όπως ανακοίνωσε χθες, ο Σωτήρης Τσιόρδας κλείνουν από την Παρασκευή και για δύο εβδομάδες  τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης και άλλοι χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν κλείσει για δύο εβδομάδες όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ στο πλαίσιο των νέων μέτρων «ρολά κατεβάζουν» για δύο εβδομάδες και όλοι οι παιδότοποι.

Σχέδιο ακόμη και για πλωτά νοσοκομεία

Η επικαιροποίηση των μέτρων ανάλογα με τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού συζητείται καθημερινά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε νέα φάση εισέρχεται το απόρρητο σχέδιο «Άρτεμις» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πιθανότατα εντός της ημέρας θα τεθούν σε λειτουργία δύο νέα κέντρα επιχειρήσεων -υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενω ένα τρίτο είναι υπό σύσταση και θα έχει εποπτικό ρόλο.

Ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων θα αναπτυχθεί μεταξύ ΓΑΔΑ-Αρχηγειο ΕΛΑΣ-Συντονιστικο Κέντρο Πυροσβεστικης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μια δεξαμενή 150 ανακριτικών υπαλλήλων στελεχώνει το κέντρο της ΓΑΔΑ με αρμοδιότητα τον εντοπισμό των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τη λήψη μέτρων καραντίνας.

Οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας

Στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής 70 αξιωματικοί που παρακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα τις τελευταίες εβδομάδες, θα δίνουν οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με βάση τα δεδομένα για την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, θα μπορεί να ενεργοποιήσει σχέδια για την δημιουργία- εφόσον χρειαστεί-υπαίθριων η πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αυστηρότερα μέτρα ζητούν οι επιστημονικοί φορείς

Τη λήψη επιπλέον μέτρων συνιστούν από την πλευρά τους επιστημονικοί φορείς.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει:

•Περιορισμό των επισκέψεων σε κλειστούς χώρους, όπως νυχτερινά κέντρα, καφετέριες και καφενεία και

•Διατήρηση απόστασης μεταξύ θαμώνων

Αίτημα προς το υπουργείο Υγείας για επιπλέον μέτρα έστειλε και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου καθώς τα μέλη της ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται ώστε οι καρκινοπαθείς να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ασθενείς που πιθανόν να νοσούν χωρίς να το γνωρίζουν είναι:

•Η μεταφορά των γραφείων συνταγογράφησης

•Έγκριση επαναληπτικών εξετάσεων μέσω mail

•Μέτρα για αποφυγή συνωστισμού στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Με δεδομένη την εύκολη διάδοση του ιού η Ελληνική Ιατροδικαστική Υπηρεσία συνιστά στα μέλη της να μην προβαίνουν σε νεκροψία όσων επιβεβαιωμένα έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*