Κομισιόν: Προς τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας; — Έξι παιδιά επέβαιναν στο σκάφος με τους 21 πρόσφυγες που διασώθηκαν ανοιχτά της Ρόδου (βίντεο)

Θετική είναι η εισήγηση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία στην 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. «Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δεσμεύσεων , παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας, καθώς και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αρχές ολοκλήρωσαν μια σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους τομείς της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης και συμφώνησαν για την επέκταση της εντολής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να συνεχίσουν, προκειμένου να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, του κτηματολογίου, της κωδικοποίησης της εργασίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για τo Eurogroup, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την αποδέσμευση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την πολιτική.

Η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα.

Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση που διέπει την εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας. Οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών στοιχείων.

Τα «αλλά» της έκθεσης

Ωστόσο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες. Οι τρωτότητες σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, ελλιπή εξωτερική εξισορρόπηση και υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ένα πλαίσιο χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας.

Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ συνέχισε τη μείωσή του, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί χάρη στη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και της οικονομικής ανάπτυξης. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να αντανακλά την ατελή ανάκαμψη από την απότομη πτώση του εξωτερικού τουρισμού το 2020 και αναμένεται να παραμείνει σαφώς αρνητικό φέτος και το επόμενο έτος.

Η καθαρή εθνική επενδυτική θέση παραμένει επίσης σε μεγάλο βαθμό αρνητική, αντανακλώντας σε σημαντικό βαθμό το χρέος που κατέχουν κυρίως πιστωτές του επίσημου τομέα. Μπορεί ωστόσο να βελτιωθεί εκφρασμένη ως ποσοστό του ΑΕΠ χάρη στην οικονομική ανάπτυξη και τις εισροές σημαντικών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρά τη σημαντική πρόοδο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό και παρεμποδίζει την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έχουν ληφθεί σχετικά μέτρα για τη διευκόλυνση της οικονομικής προσαρμογής και την εξάλειψη των τρωτών σημείων.

Παρά τη σημαντική πρόοδο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό και εμποδίζει την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έχουν ληφθεί σχετικά μέτρα για τη διευκόλυνση της οικονομικής προσαρμογής και την εξάλειψη των τρωτών σημείων.

Η επιτυχής εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης.

Μαρία Ψαρά

 

Έξι παιδιά επέβαιναν στο σκάφος με τους 21 πρόσφυγες που διασώθηκαν ανοιχτά της Ρόδου (βίντεο)

Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά δεν διατρέχουν κίνδυνο

Έξι ανήλικα παιδιά, τέσσερα αγόρια και δύο κορίτσια, βρίσκονται μεταξύ των 21 προσφύγων, που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο και διασώθηκαν το πρωί από δύο σκάφη του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ρόδου, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Μεταξύ των επιβαινόντων ήταν επίσης 13 άνδρες και δύο γυναίκες.

Στο σκάφος επέβαιναν και άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ τέσσερις εκ των επιβαινόντων του σκάφους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ρόδου.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η υγεία τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Οι πρόσφυγες που στην πλειοψηφία τους είναι υπήκοοι Συρίας είχαν καλέσει σε βοήθεια μέσα του ευρωπαϊκού αριθμούς κλήσης 112.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση διάσωσης του λιμενικού, επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, άνεμοι βορειοδυτικοί 6 μποφόρ, ενώ τρία άτομα που επέβαιναν στο φουσκωτό ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση.

Από το περιστατικό δεν υφίστανται αγνοούμενοι, σύμφωνα με το λιμενικό σώμα.