Κομισιόν: Ανησυχητικές εξελίξεις στην ελευθερία του Τύπου σε Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία – Συνεργασία Κομισιόν, ΠΟΥ για διεθνή αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Κομισιόν: Ανησυχητικές εξελίξεις στην ελευθερία του Τύπου σε Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία

Για «ανησυχητικές εξελίξεις» σε ό,τι αφορά την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Τύπου στην Ουγγαρία, την Πολωνίακαι τη Σλοβενία έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Τσέχα αξιωματούχος, αρμόδια για θέματα αξιών και διαφάνειας στην Κομισιόν, διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή «παρακολουθεί την κατάσταση» και ότι «δεν θα διστάσει να ενεργήσει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εθνικών νομοθεσιών ή αποφάσεων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Η Γιούροβα υπενθύμισε τη σημασία που έχουν για τη δημοκρατία τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, που εργάζονται δίχως πολιτική πίεση.

 

Συνεργασία Κομισιόν – ΠΟΥ για διεθνή αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμούΚορωνοϊός: Συνεργασία Κομισιόν - ΠΟΥ για διεθνή αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έτσι ώστε να υπάρξει η διασφάλιση ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούν να αναγνωριστούν τόσο στην ΕΕ αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, αναφέρει η Κομισιόν με ανάρτησή της.

Παράλληλα, τονίζεται ότι τα πράσινα πιστοποιητικά πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων.

Ειδικότερα αναφέρεται: «Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε πρόταση για ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά. Αυτή η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έχει αναρρώσει από την COVID-19 ή έχει αρνητικό τεστ.

Θα διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην ΕΕ.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων, ασφάλειας και απορρήτου.

Πρέπει να δημιουργηθούν βάσει των κατευθυντήριων γραμμών διαλειτουργικότητας και του κοινού συνόλου δεδομένων για τα αποτελέσματα των τεστ, για τα οποία οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να προετοιμαστούν για τα πρακτικά ζητήματα της διάθεσης του πιστοποιητικού.

Συνεργαζόμαστε επίσης με τον ΠΟΥ για να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά που εκδίδονται στην ΕΕ μπορούν να αναγνωριστούν και αλλού στον κόσμο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*