Με τις νέες αντικειμενικές, έρχονται και ανατροπές στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ αφού για χιλιάδες δικαιούχους θα αλλάξουν τα τεκμήρια διαβίωσης με αποτέλεσμα να πεταχτούν εκτός!
Είναι γνωστό πως σε πολλές περιοχές της χώρας αλλάζουν επί τα χείρω οι αντικειμενικές αξίες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξουν προς τα πάνω τα τεκμήρια για χιλιάδες πολίτες οι οποίοι είναι όμως και δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ. Συνεπώς, πολλοί δικαιούχοι της εν λόγω ευνοϊκής ρύθμισης θα δουν να βγαίνουν εκτός μετά και τις νέες φορολογικές δηλώσεις.
Παράλληλα, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρουν και αλλαγές σε μία σειρά από επιδόματα. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες θα κινδυνέψουν από το να πληρώσουν επιπλέον φόρο, μέχρι και να χάσουν μέρος ή ακόμα και το σύνολο κάποιον επιδομάτων που λαμβάνουν.
Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας προκειμένου να αποφασιστούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου να μην χαθούν για χιλιάδες φορολογούμενους, επιδόματα και φοροαπαλλαγές.
Μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές σε κίνδυνο μπαίνουν:
- Κοινωνικά επιδόματα: Για την παροχή των κοινωνικών επιδομάτων στην πλειονότητα τους στη λίστα των κριτηρίων περιλαμβάνεται και το ύψος της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου. Ο κατάλογος των επιδομάτων που μπαίνουν σε κίνδυνο είναι το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α. Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα – αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή.
- Τεκμήρια: Μπορεί φέτος εξαιτίας της πανδημίας χιλιάδες φορολογούμενοι να ξεφεύγουν από την παγίδα των τεκμηρίων, ωστόσο, οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αναμένεται να φέρουν ανατροπές από το 2022. Η αύξηση των τιμών εκτοξεύει τα τεκμήρια, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να δουν το 2022 το εκκαθαριστικό της εφορίας εξαιρετικά φουσκωμένο.
- Αφορολόγητο πρώτης κατοικίας: Τα όρια παραμένουν ως έχουν ωστόσο η αυξήση των αντικειμενικών τιμών μπορεί να κάνουν την αξία αρκετών κατοικιών να υπερβαίνει τη αφορολόγητο όριο. Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, το όριο αντικειμενικής αξίας για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά.
- Αφορολόγητο δωρεών-γονικών παροχών: Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αυξάνει και το κόστος μεταβιβάσεων, έως και τα συμβολαιογραφικά έξοδα τα οποία υπολογίζονται επί της τιμής του ακινήτου. Αντίστοιχα, επιβαρύνσεις θα έχουν και για όσους θέλουν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακίνητα μέσω γονικής παροχής. Το αφορολόγητο όριο για τις γονικές παροχές παραμένει στις 150.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος αυξάνεται εφόσον η τιμή του ακινήτου υπερβαίνει αυτό το ποσό.
Πρόστιμα έως και 5000€ αντί για λουκέτα – Για ποιους “κτυπά η καμπάνα”
Με πρόστιμα που φτάνουν έως και 5.000 ευρώ θα τιμωρούνται φορολογικές παραβάσεις σε μια σειρά από 15 κλάδους αντί για το “λουκέτο” που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν για τα ίδια παραπτώματα όπως μη έκδοση αποδείξεων.
Αλλάζει τον τρόπο τιμωρίας η φορολογική διοίκηση για μια σειρά από κλάδους σε περιπτώσεις παραβάσεων προτάσσοντας την είσπραξη προστίμων αντί για την επιβολή αναστολών στη λειτουργία, που τελικά δε θα έφερνε και το ίδιο όφελος για το κρατικό ταμείο. Έτσι με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή μια σειρά από επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ αντί του λουκέτου για 48 ώρες σε περίπτωση που με επιτόπιο έλεγχο εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις ( π .χ. μη έκδοση φορολογικών αποδείξεων, παρεμπόδιση ελέγχων).
Αναλυτικά το πρόστιμο θα ξεκινάει από τα 1.000 έως 2.500 ευρώ εφόσον κατά τη διάρκεια επιτόπιων φορολογικών ελέγχων διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδώσει ή έχουν εκδώσει ανακριβώς πάνω από 10 αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή άλλα παραστατικά πώλησης ή εφόσον η συνολική αξία συναλλαγών που απεκρύβη εξαιτίας της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση:
• Σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών εφόσον από τον ίδιο επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 παραστατικών πώλησης, ή εφόσον η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, επιβάλλεται, αντί της αναστολής λειτουργίας του γραφείου ή της επαγγελματικής εγκατάστασης, ειδική χρηματική κύρωση από 1.000 έως 2.500 ευρώ.
• Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων διαπιστωθεί εκ νέου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, επιβάλλεται ειδική χρηματική κύρωση από 2.501 έως 5.000 ευρώ.
• Σε κάθε επόμενη διαπίστωση εντός δύο ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, επιβάλλεται ειδική χρηματική κύρωση 5.000 ευρώ.
• Οι κατηγορίες των υπόχρεων για τους οποίους αντί της αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων θα επιβάλλονται πρόστιμα (ειδικές χρηματικές κυρώσεις) από 1.000 έως 5.000 ευρώ είναι οι εξής:
α. Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
β. Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
γ. Κλινικές ή θεραπευτήρια.
δ. Οίκοι ευγηρίας.
ε. Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.
στ. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.
ζ. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα κατοικίες.
η. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
θ. Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.
ι. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
ια. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.
ιβ. Γραφεία τελετών.
ιγ. Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.
ιδ. Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.
ιε. Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής που εδρεύουν σε Δήμους ή σε κοινότητες Δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων Δήμων, με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους, σύμφωνα με τις οικείες Υπουργικές αποφάσεις περί ορισμού Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Ο.Τ.Α. της χώρας.
Η χρήση βίας
Πάντως η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης συνεχίζει να υπάρχει ως επιλογή και επιβάλλεται στις περιπτώσεις που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτικών οργάνων της Α.Α.Δ.Ε.
Επίσης σε περιπτώσεις χρησιμοποίησης βίας που είχε ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη ή τον κίνδυνο ζωής ή που θα μπορούσε να προκαλέσει σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά τη διάρκεια και εξαιτίας εκτέλεσης της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της, με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιβάλλονται σωρευτικά οι κατωτέρω κυρώσεις:
ειδικό πρόστιμο ορίζεται κατ’ ελάχιστον σε σαράντα χιλιάδες ευρώ (40.000) και κύρωση της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης κατ’ ελάχιστον σε τέσσερις (4) μήνες και σε περίπτωση υποτροπής κατ’ ελάχιστον στα δύο (2) έτη.
Σε περίπτωση που πράξεις βίας στρέφονται κατά περισσοτέρων από έναν υπάλληλο της Α.Α.Δ.Ε. το ειδικό πρόστιμο ορίζεται σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και η κύρωση της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης σε έξι (6) μήνες και σε περίπτωση υποτροπής σε τρία (3) έτη.
Να σημειωθεί ότι οι ποινές αυτές προβλέπονταν και από το υφιστάμενο πλαίσιο απλά επέρχονται κάποιες οριακές τροποποιήσεις.