Κλιματικός νόμος: Έτσι θα γίνει η στροφή της οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα – Folli Follie: Πώς στήθηκε η μεγάλη απάτη. Ψεύτικοι τζίροι, εταιρείες «φαντάσματα»

Κλιματικός νόμος – Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) – Κυκλική Οικονομία, τα εργαλεία για τη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την κλιματική ουδετερότητα – Προς κατάθεση το φθινόπωρο

Για την ολοκλήρωση των διατάξεων του νέου κλιματικού νόμου ετοιμάζεται πυρετωδώς το ΥΠΕΝ, ώστε να κατατεθεί το φθινόπωρο υιοθετώντας τη δέσμη μέτρων «fitfor 55», αλλά και υλοποιώντας τις Εθνικές Δεσμεύσεις για το κλίμα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με το Imerisia.gr, ο κλιματικός νόμος, μαζί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που αυτές τις ημέρες αναθεωρείται και με τον νόμο για την κυκλική οικονομία θα αποτελέσουν τα τρία «εργαλεία» για τη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την κλιματική ουδετερότητα.

Σήμερα η αρμόδια Επιτροπή εξετάζει τους κλιματικούς νόμους των υπολοίπων κρατών-μελών, αλλά και τις προτάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως το WWF, προκειμένου να υιοθετήσει τους στόχους και τις στρατηγικές που θα οδηγήσουν στην υλοποίησή τους.

Ως μεσοπρόθεσμος εθνικός στόχος αναφέρουν οι πληροφορίες θα είναι ο περιορισμός κατά 55% των εκπομπών αερίων ως το 2030, αλλά και ο καθορισμός τομεακού προϋπολογισμού άνθρακα ανά παραγωγικό κλάδο, δηλαδή ακριβή προσδιορισμό των εκπομπών ξεχωριστά για τις μεταφορές, τον κτιριακό τομέα, τη βιομηχανία κλπ. Απώτερος στόχος είναι η κλιματική ουδετερότητα το 2050 όπως έχει τεθεί από τον ευρωπαϊκό κλιματικό στόχο στη δέσμη μέτρων «fit for 55».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα, σε σύγκριση με το έτος βάσης (1990) οι εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 22%, όταν ο προηγούμενος στόχος που είχε τεθεί το 2018 ανέφερε περιορισμό τους κατά 40%.

Πότε θα τεθεί σε διαβούλευση

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νωρίς το φθινόπωρο, με χρονικό ορίζοντα ψήφισής του από την Ολομέλεια της Βουλής πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ (COP26) στη Γλασκόβη το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Αραβώσης προσφάτως σε ειδική εκδήλωση για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, την οποία διοργάνωσε η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, έχουν ήδη καθοριστεί δύο θέματα:

  • η μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030 και
  • ο καθορισμός προϋπολογισμού άνθρακα ανά παραγωγικό κλάδο.

Στόχος, όπως υπογράμμισε ο κ. Αραβώσης, είναι να υπολογιστεί η δυνατότητα που έχει κάθε κλάδος ξεχωριστά να συμβάλει στον συνολικό κλιματικό στόχο, σε ορίζοντα πενταετίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, υπάρχει η πολιτική βούληση για «πρασίνισμα» της οικονομίας. «Θα έχουμε σύντομα έναν κλιματικό νόμο με όλα τα εργαλεία και τις διεξόδους, ώστε να φτάσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Έχουμε τη φιλοδοξία, αλλά και τα οικονομικά εργαλεία για τη μετάβαση», υποστήριξε ο ίδιος.

 

Folli Follie: Πώς στήθηκε η μεγάλη απάτη – Ψεύτικοι τζίροι, εταιρείες «φαντάσματα»Folli Follie

Σε τραπεζικό λογαριασμό η Folli Follie είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, ενώ οι κατηγορούμενοι εμφάνιζαν 70.000.000 σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας

Ζημιά πάνω από 400 εκατ. εκτιμάται πως προκλήθηκε από τις πράξεις των 13 εκ των 31 κατηγορούμενων της Folli Follie που οδηγούνται σε δίκη για την υπόθεση, βάσει του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το imerisia.gr, μεταξύ αυτών που θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του, Καίτη Κουτσολιούτσου και ο γιος τους, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, οι οποίοι θα δικαστούν για σειρά άλλων κακουργηματικών πράξεων.

Σύμφωνα με τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, από το έτος 2006 και έκτοτε ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία είχαν ενταχθεί τουλάχιστον 13 άτομα, το καθένα από αυτά, με ξεχωριστό και διακριτό ρόλο.

Κατά τους δικαστές, οι κατηγορούμενοι κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών (statement), παρουσιάζοντας ψευδώς  τεράστια χρηματικά ποσά για να δείχνουν μία εύρωστη οικονομική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο η εταιρεία είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, αυτοί εμφάνιζαν 70.000.000.

Εμφάνιζαν ψεύτικους τζίρους και στην Κίνα

Εν συνεχεία τα παραπάνω πλαστά έγγραφα, οι κατηγορούμενοι, τα έστελναν (με τη βοήθεια των συνεργών τους), στους συγκατηγορούμενούς τους στη Κίνα και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό, είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε τεράστια αποθέματα χρημάτων.

Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών στη Κίνα, ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με το γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπο- ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Β. Αμερική. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό, τα χρηματιστήρια και να χειραγωγήσουν την αγορά.

Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και τα χρηματιστήρια, όπως επίσης και τα στελέχη των τραπεζών αποσπώντας με τη μορφή δανεισμού, τεράστια χρηματικά ποσά.

Πετύχαιναν δε να χειραγωγήσουν την αγορά, και πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι αγόραζαν στη πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής της αξίας. Η κομπίνα αποκαλύφθηκε το  2018, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC.

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής της Folli-Follie, παραπέμπεται σε δίκη και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Αντίθετα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν να μην παραπεμφθούν σε δίκη και να απαλλαγούν από τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί, 16 κατηγορούμενοι, ενώ για δύο αρχικώς εμπλεκόμενους η ποινική δίωξη έπαυσε λόγω θανάτου.

Τέλος, να σημειωθεί πως οι δικαστές με το βούλευμά τους αποφάσισαν την παράταση της προσωρινής κράτησης των Δημήτρη Κουτσολιούτσου και Τζώρτη Κουτσολιούτσου για ένα ακόμη εξάμηνο.