Κλιματική αλλαγή: 50% πιθανότητα η θερμοκρασία να αυξηθεί κατά 1,5°C — Ουάσινγκτον: Οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα 1.000 φορές για τους 1 εκατ. νεκρούς πανδημίας

Κλιματική αλλαγή: 50% πιθανότητα η θερμοκρασία να αυξηθεί κατά 1,5°C τα επόμενα 5 χρόνια

Οι συνέπειες στο κλίμα θα είναι πιο βλαπτικές για τους πληθυσμούς και για ολόκληρο τον πλανήτη, υποστηρίζει ο ΟΗΕ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί για αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι υπάρχει μία στις δύο πιθανότητες, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά μέσο όρο ετησίως να ξεπεράσει προσωρινά το επίπεδο του 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή μέσα σε κάποιο από τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η προσωρινή υπέρβαση αυτού του ορίου για έναν χρόνο δεν είναι συνώνυμη με τη διαρκή υπέρβασή του, τουλάχιστον με την έννοια που ενεγράφη στη Συμφωνία του Παρισιούγια το κλίμα.

Η συμφωνία του 2015 είχε σκοπό να συγκρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά μέσον όρο ετησίως κάτω από το επίπεδο των 2° Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και, ει δυνατόν, κάτω από τον 1,5° Κελσίου.

Σύμφωνα με νεότερο ενημερωτικό δελτίο για το κλίμα, που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός(ΠΜΟ) των Ηνωμένων Εθνών, η πιθανότητα να ξεπεραστεί προσωρινά το όριο του 1,5° Κελσίου δεν έχει πάψει να αυξάνεται από το 2015, έτος κατά το οποίο ο κίνδυνος αυτός βρισκόταν σχεδόν στο μηδέν.

Τα χρόνια από το 2017 ως το 2021, η πιθανότητα αυτή βρισκόταν στο 10%. Όμως πέρασε πλέον «σχεδόν στο 50% για την περίοδο 2022-2026», υπογραμμίζει ο ΠΜΟ. Ωστόσο, θεωρεί μάλλον μικρή την πιθανότητα (10%) ο πενταετής μέσος όρος να ξεπεράσει επίσης το όριο του 1,5° Κελσίου.

«Αυτή η μελέτη δείχνει, με μεγάλη επιστημονική αξιοπιστία, ότι πλησιάζουμε αισθητά στη στιγμή που θα φθάσουμε προσωρινά στο κατώτερο όριο της Συμφωνίας του Παρισιού. Ο αριθμός αυτός (…) δεν επελέγη τυχαία. Σηματοδοτεί το σημείο πέρα από το οποίο οι συνέπειες στο κλίμα θα είναι ολοένα πιο βλαπτικές για τους πληθυσμούς και για ολόκληρο τον πλανήτη», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΜΟ, ο Πέτερι Τάλας.

«Όσο συνεχίζουμε τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Παράλληλα, οι ωκεανοί μας θα συνεχίσουν να θερμαίνονται και να γίνονται τοξικοί, οι πάγοι στη θάλασσα και τα παγόβουνα θα συνεχίσουν να καταρρέουν, το επίπεδο της θάλασσας θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες θα συνεχίσουν να εντείνονται», προειδοποιεί.

Υπογραμμίζει ακόμη ιδιαίτερα την αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική, όπου οι συνθήκες έχουν αντίκτυπο σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που περιλαμβάνει ετήσιες και δεκαετείς προβλέψεις για το κλίμασε παγκόσμια κλίμακα από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας (Met Office), το κυριότερο κέντρο του ΠΜΟ για τις εκτιμήσεις του είδους, υπάρχει πολύ υψηλή πιθανότητα (93%) κάποιο από τα χρόνια μεταξύ του 2022 και του 2026 να είναι το πιο θερμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Το ρεκόρ διατηρεί για την ώρα το 2016, που σημαδεύτηκε από ισχυρό Ελ Νίνιο, φαινόμενο των ωκεανών που οδηγεί σε αύξηση των θερμοκρασιών.

Υπάρχει πιθανότητα που επίσης φθάνει το 93% ο μέσος όρος θερμοκρασίας την περίοδο 2022-2026 να είναι υψηλότερος από αυτόν της περασμένης πενταετίας (2017-2021).

Το 2021, η παγκόσμια θερμοκρασία κατά μέσον όρο ξεπέρασε κατά 1,11° Κελσίου την προβιομηχανική θερμοκρασία αναφοράς, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΠΜΟ για το παγκόσμιο κλίμα. Η οριστική εκδοχή της έκθεσης θα δημοσιοποιηθεί τη 18η Μαΐου.

Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, τα φαινόμενα Λα Νίνια στις αρχές και στα τέλη του 2021 οδήγησαν μεν σε μείωση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, αλλά αυτό «δεν είναι παρά προσωρινό» και δεν αντιστρέφει «την τάση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μακροπρόθεσμα». Η εμφάνιση ενός φαινομένου Ελ Νίνιο θα οδηγούσε αμέσως σε αύξηση των θερμοκρασιών.

 

Ουάσινγκτον: Οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα 1.000 φορές για τους 1 εκατ. νεκρούς της πανδημίας

Οι καμπάνες του εθνικού καθεδρικού ναού της αμερικανικής πρωτεύουσας ήχησαν πένθιμα χίλιες φορές χθες Δευτέρα σε απότιση φόρου τιμής στα θύματα της COVID, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν να ξεπεράσουν, αν δεν ξεπέρασαν ήδη, το τραγικό ορόσημο του ενός εκατομμυρίου θανάτων εξαιτίας της πανδημίας.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που μετρά επισήμως τους περισσότερους νεκρούς στον πλανήτη λόγω της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, μπροστά από τη Βραζιλία, την Ινδία ή τη Ρωσία. Χθες Δευτέρα, οι θάνατοι ήταν πάνω από 995.000, τουλάχιστον σύμφωνα με τους αριθμούς που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πως το ορόσημο όδευε να ξεπεραστεί ή ξεπεράστηκε ήδη.

Η καμπάνα του καθεδρικού ναού άρχισε να ηχεί περί τις 18:00 (ώρα Ουάσινγκτον· 01:00 ώρα Ελλάδας). Κάθε χτύπος αντιπροσώπευε 1.000 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Ο πένθιμος ήχος της καμπάνας είχε ακουστεί κι όταν οι ΗΠΑ ξεπέρασαν προηγούμενα τραγικά ορόσημα, για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν η χώρα θρηνούσε πλέον 200.000 νεκρούς.

«Σήμερα το έθνος μας ξεπέρασε έναν τραγικό σταθμό: ένα εκατομμύριο Αμερικανοί πέθαναν εξαιτίας της COVID-19», συνόψισε ο πρεσβύτερος του καθεδρικού ναού, ο αιδεσιμότατος Ράντολφ Μάρσαλ Χόλεριθ, προτού αρχίσουν να ηχούν οι καμπάνες.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν εδώ και αρκετές εβδομάδες άνοδο των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, μετά την άρση της υποχρέωσης να χρησιμοποιούνται μάσκες, κάτι που πλέον απλά συστήνεται στους κλειστούς χώρους για τους περισσότερους.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες. Το όριο των 900.000 θανάτων ξεπεράστηκε τον Φεβρουάριο, πριν από τρεις μήνες. Εκείνο των 800.000 τον Δεκέμβριο, ενάμισι μήνα νωρίτερα.

Όταν είχε ξεπεραστεί το ορόσημο του μισού εκατομμυρίου νεκρών, τον Φεβρουάριο του 2021, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε μιλήσει για απολογισμό πιο βαρύ απ’ ό,τι αυτοί «του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, του Δεύτερου Παγκοσμίου και του Πολέμου του Βιετνάμ μαζί».

Συνολικά, η πανδημία του νέου κορονοϊού στοίχισε τη ζωή σε 13-17 εκατομμύριαανθρώπους σε όλο τον κόσμο από την 1η Ιανουαρίου 2020 ως την 31η Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*