Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης δεν μπορεί να περιμένει το τέλος του κορονοϊού – Νιγηρία: Ubang, το χωριό όπου άνδρες και γυναίκες μιλούν διαφορετικές γλώσσες

Μαθητική διαδήλωση στο Σύνταγμα για την κλιματική αλλαγή

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία – Πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τον πλανήτη

Ο πλανήτης δεν μπορεί να περιμένει να «περάσει» η πανδημία του κορονοϊούγια να δράσει κατά της κλιματικής αλλαγήςκαι της καταστροφής της φύσης προειδοποιούν με κοινό τους άρθρο οι μεγαλύτερες επιστημονικές επιθεωρήσεις του κόσμου.

«Η υγεία (των ανθρώπων) έχει ήδη επηρεαστεί από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και την καταστροφή της φύσης», αναφέρουν οι διευθυντές σύνταξης 220 επιστημονικών επιθεωρήσεων, ανάμεσά τους οι Lancet, British Medical Journal και National Medical Journal of India.

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία

Με την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων είναι ήδη σημαντικές.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε αύξηση των περιστατικών αφυδάτωσης και των προβλημάτων στα νεφρά, των καρκίνων του δέρματος, των τροπικών ασθενειών, των ψυχολογικών προβλημάτων, των επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, των αλλεργιών, της θνητότητας και της νοσηρότητας των καρδιαγγειακών και πνευμονολογικών προβλημάτων», υπογραμμίζουν στο κοινό κεντρικό τους άρθρο οι επιστημονικές επιθεωρήσεις. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η μείωση της γεωργικής παραγωγής εμπόδισε τις προσπάθειες αντιμετώπισης του υποσιτισμού.

Εξάλλου, οι επιστημονικές επιθεωρήσεις εξηγούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες επηρεάζουν περισσότερο τους πιο ευάλωτους (μειονότητες, παιδιά, πιο φτωχές κοινότητες), έχουν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται.

Αν η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης φτάσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, κάτι που αναμένεται ως το 2030 σύμφωνα με έκθεση των ειδικών της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, και συνεχιστεί η απώλεια της βιοποικιλότητας, «κινδυνεύουν να προκληθούν καταστροφικές και μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία» των ανθρώπων.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε το τέλος της Covid – 19

«Παρά τη λογική ανησυχία για την covid-19, δεν μπορούμε να περιμένουμε να περάσει η πανδημία για να μειώσουμε γρήγορα» τις εκπομπές των αεριών του θερμοκηπίου, υπογραμμίζουν οι διευθυντές σύνταξης των επιθεωρήσεων.

«Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή μπορούν να ξεπεράσουν αυτούς οποιασδήποτε ασθένειας. Η πανδημία covid-19 θα τελειώσει, αλλά αυτό για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο είναι η κλιματική κρίση», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει ότι «κάθε μέτρο που λαμβάνεται για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη μάς φέρνει πιο κοντά σε ένα πιο υγιές και ασφαλές μέλλον».

Πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τον πλανήτη

Αναφερόμενα στα «πρωτόγνωρα» ποσά που δαπανήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, οι επιστημονικές επιθεωρήσεις ζητούν να αυξηθεί κατά πολύ η χρηματοδότηση για την προστασία του πλανήτη. «Μια καλύτερη ποιότητα αέρα από μόνη της μπορεί να βελτιώσει την υγεία, κάτι που θα αντισταθμίσει το παγκόσμιο κόστος από τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου», σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου.

Όμως εκτός από χρήματά ζητούν «να αλλάξει θεμελιωδώς ο τρόπος που οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας είναι οργανωμένες, όπως και ο τρόπος ζωής μας»: αναδιοργάνωση των μεταφορών, των πόλεων, της παραγωγής και της διανομής των τροφίμων, των χρηματοοικονομικών αγορών, των συστημάτων υγείας.

«Το 2021 πρέπει να είναι η χρονιά που ο πλανήτης μας θα αλλάξει πορεία: η υγεία μας εξαρτάται από αυτό», υπογραμμίζει η Φιόνα Γκόλντι διευθύντρια σύνταξης της επιθεώρησης British Medical Journal.

 

Νιγηρία: Ubang, το χωριό όπου άνδρες και γυναίκες μιλούν διαφορετικές γλώσσες

Υπάρχουν πολλές λέξεις που οι άνδρες και οι γυναίκες μοιράζονται από κοινού, ενώ υπάρχουν και άλλες που είναι εντελώς διαφορετικές

Λένε ότι οι γυναίκες είναι από την Αφροδίτη και οι άνδρες από τον Άρη, και αυτό δεν είναι πουθενά πιο εμφανές από ό,τι στην Ubang, μια μοναδική αγροτική κοινότητα της Νιγηρίας, όπου άνδρες και γυναίκες έχουν τις δικές τους ξεχωριστές γλώσσες.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι άνδρες και γυναίκες που μεγαλώνουν μαζί στην ίδια κοινότητα μπορούν να καταλήξουν να μιλούν διαφορετικές γλώσσες, αλλά στην περίπτωση των κατοίκων της Ubang, είναι απολύτως αληθινό. Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο ποιο ποσοστό των λέξεων στη γλώσσα των ανδρών και των γυναικών είναι διαφορετικό, αλλά υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που κάνουν τις προτάσεις να ακούγονται διαφορετικές όταν μιλιούνται από το αντίθετο φύλο. Για παράδειγμα, για το “ρούχα” οι άνδρες χρησιμοποιούν τη λέξη “nki”, ενώ οι γυναίκες λένε “ariga”- το “kitchi” σημαίνει δέντρο για τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες λένε “okweng”. Δεν πρόκειται απλώς για κάποιες λεπτές διαφορές στην προφορά, αλλά για εντελώς διαφορετικές λέξεις και αυτό συμβαίνει από τότε που μπορεί να θυμηθεί κανείς.

Δύο διαφορετικές γλώσσες στην ίδια κοινότητα

«Είναι σχεδόν σαν δύο διαφορετικά λεξικά», δήλωσε στο BBC ο ανθρωπολόγος Chi Chi Undie. «Υπάρχουν πολλές λέξεις που οι άνδρες και οι γυναίκες μοιράζονται από κοινού, ενώ υπάρχουν και άλλες που είναι εντελώς διαφορετικές ανάλογα με το φύλο σας. Δεν ακούγονται το ίδιο, δεν έχουν τα ίδια γράμματα, είναι εντελώς διαφορετικές λέξεις».

Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι σε θέση να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον τέλεια στην Ουμπάνγκ, καθώς τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια μεγαλώνουν γύρω από τους γονείς τους και μαθαίνουν και τις δύο γλώσσες, αλλά από την ηλικία των 10 ετών τα αγόρια αναμένεται να μιλούν στην ανδρική γλώσσα.
«Υπάρχει ένα στάδιο στο οποίο θα φτάσει το αρσενικό και θα ανακαλύψει ότι δεν χρησιμοποιεί τη γλώσσα που του ανήκει», δήλωσε ο αρχηγός Oliver Ibang. «Κανείς δεν θα του πει ότι πρέπει να αλλάξει στην ανδρική γλώσσα. Όταν αρχίσει να μιλάει την ανδρική γλώσσα, καταλαβαίνετε ότι η ωριμότητα έρχεται μέσα του».

Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πώς ή γιατί ξεκίνησε η παράδοση της διπλής γλώσσας των Ουμπάνγκ, αλλά οι περισσότεροι ντόπιοι προτιμούν τη θρησκευτική θεωρία σύμφωνα με την οποία ο Θεός δημιούργησε τον Αδάμ και την Εύα ως ανθρώπους των Ουμπάνγκ και τους έδωσε δύο διαφορετικές γλώσσες. Σχεδίαζε να δώσει σε κάθε εθνοτική ομάδα δύο γλώσσες, αλλά συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχαν αρκετές γλώσσες για όλους, οπότε σταμάτησε στους Ουμπάνγκ, αφήνοντας το χωριό διαφορετικό από όλες τις άλλες κοινότητες του κόσμου.

Ο ανθρωπολόγος Chi Chi Undie πιστεύει ότι οι δύο γλώσσες είναι το αποτέλεσμα μιας «κουλτούρας διπλού φύλου», όπου οι άνδρες και οι γυναίκες λειτουργούν σε δύο ξεχωριστές σφαίρες και ζουν σε ξεχωριστούς κόσμους που σπάνια συναντιούνται. Ωστόσο, παραδέχεται ότι αυτή είναι μια αδύναμη θεωρία, καθώς η κουλτούρα διπλού φύλου υπάρχει σε πολλά μέρη της Αφρικής, μείον τις διαφορετικές γλώσσες για άνδρες και γυναίκες.
Σήμερα, καθώς οι αγγλικές λέξεις συνεχίζουν να εισέρχονται στο λεξικό των νέων στη Νιγηρία, οι δύο γλώσσες της Ουμπάνγκ κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα. Ούτε η ανδρική ούτε η γυναικεία γλώσσα είναι καταγεγραμμένες, οπότε και οι δύο εξαρτώνται από τους νέους που τις μεταδίδουν στην επόμενη γενιά.