Στην πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 19 Οκτωβρίου προχωρά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όπως αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο κλιμάκωσης του αγώνα κατά του ξεπουλήματος της μεγάλης δημόσιας εταιρείας.
Εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να δώσουν δυναμική απάντηση και με συλλαλητήριο. Θα προηγηθεί συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παρουσιαστούν οι θέσεις της Ομοσπονδίας κατά της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Η πρώτη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα φέρει το ξεπούλημα της εταιρείας, ήταν οργισμένη με το συνδικαλιστικό όργανο να κάνει λόγο για μια εταιρία «στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης που καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπει ως βορά στα τρωκτικά των αγορών και τους τζάμπα μάγκες που επενδύουν, με εγγυημένα έσοδα, σε επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα».
Παραπλανητική η ανακοίνωση για εξαγορά πλασματικών χρόνων
Παραπλάνηση ασφαλισμένων και δημοσιογράφων επιχείρησε και σε ένα βαθμό το κατόρθωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη 23/9 και συνεχίζει να διατηρεί αναρτημένη στην ηλεκτρονική του σελίδα χωρίς διόρθωση. Στην ανακοίνωση το υπουργείο ανακοίνωσε «παράταση -κατά ένα έτος- στην προθεσμία υποβολής αίτησης αναγνώρισης πλασματικών ετών που έληγε στις 31/12/2021, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να κατοχυρώσουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που έχουν θεμελιώσει»…
Ομως στην πραγματικότητα, ποτέ κι από κανένα νόμο δεν ετέθη χρονικό όριο για την εξαγορά πλασματικών ετών. Δυνατότητα που θεσμοθετήθηκε από το 2011 με τον νόμο 3996, οπότε καθένας και καθεμία μπορεί να εξαγοράσει χρόνο από μία μεγάλη γκάμα (μεταξύ των οποίων χρόνια και ημέρες στράτευσης, γονικής άδειας, κύησης-λοχείας, απεργίας, φυλάκισης, φοίτησης, γονικής άδειας) οποτεδήποτε μπορεί και το επιθυμεί για να συμπληρώσει τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του ασφαλιστικού χρόνου που απαιτούνται εκτός από το ηλικιακό όριο.
Αρα ακόμη κι αν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2021 μπορεί οποτεδήποτε να εξαγοράσει πλασματικά χρόνια, δηλαδή και το 2022 και το 2023 και οποτεδήποτε. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από τέσσερις μήνες ο ΕΦΚΑ σε εγκύκλιο του αποτύπωνε ακριβώς αυτή τη δυνατότητα, εξαγοράς πλασματικών ετών χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
Πού αποσκοπεί αυτή η παραπλανητική παράταση και γιατί δεν έσπευσε να κάνει διόρθωση η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου; Αγνοια της νομοθεσίας ή μήπως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θέλει να τελειώσει με τα πλασματικά έτη, να τα καταργήσει πατώντας φρένο στην επίσπευση της συνταξιοδότησης που παρέχουν; Οσο για τα ΜΜΕ που αναπαραγάγαμε την είδηση χωρίς να αμφισβητήσουμε την ορθότητα της ανακοίνωσης, το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε είναι ότι πρόκειται από τις σπάνιες στιγμές που γίνεται λαθεμένη απόδοση της ασφαλιστικής νομοθεσίας από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο.
Ελπίζουμε ότι η ανακοίνωση για την καταβολή αναδρομικών ύψους 26,1 εκατ. ευρώ σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους αύριο, 29 Σεπτεμβρίου, δεν θα χρειαστεί διόρθωση.