Κλιμάκωση στη Συρία: Σύνοδος του ΝΑΤΟ βάσει του Άρθρου 4 κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας – Τουρκία: Αντεπίθεση σ’ όλα τα μέτωπα στην Ιντλίμπ με τις πλάτες των Αμερικανών

Αποτέλεσμα εικόνας για foto    ΝΑΤΟ

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα για διαβουλεύσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία βάσει του Άρθρου 4 της συνθήκης της συμμαχίας κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο γ.γ. του οργανισμού, μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή των συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ.

  Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα για διαβουλεύσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία βάσει του Άρθρου 4 της συνθήκης της συμμαχίας κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή των συριακών δυνάμεων στην περιοχή της Ιντλίμπ.

“Σήμερα το Συμβούλιο του NATO συναντάται κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για να διαβουλευτεί βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία”, έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Βάσει του Άρθρου 4 ένας σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε τηλεφωνικώς με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ αργά χθες το βράδυ.

 

Τουρκία: Αντεπίθεση σ’ όλα τα μέτωπα στην Ιντλίμπ με τις πλάτες των Αμερικανών

Τούρκοι μαχητές στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας

Η Τουρκία τα παίζει πλέον όλα για όλα στη Συρία. Σε εξέλιξη μεγάλη αντεπίθεση του τουρκικού στρατού μετά από εξάωρο συμβούλιο που συγκάλεσε ο Ερντογάν.

Σε εκτεταμένη επίθεση στην Ιντλίμπ προχωρά εδώ και μερικές ώρες ο τουρκικός στρατός μετά τα συνεχή πλήγματα που δέχθηκε, κυρίως από αεροπορικές επιδρομές και τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 33 Τούρκους στρατιώτες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας το οποίο κράτησε για σχεδόν έξι ώρες και στο οποίο αποφασίστηκε αντεπίθεση για την ανακατάληψη των τουρκικών παρατηρητηρίων που έχουν πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Ασαντ.

Ηδη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευή οι Τούρκοι χτύπησαν συριακό στρατιωτικό κομβόι όπως μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Sabah.

Εν τω μεταξύ την υποστήριξή της στην Τουρκία δημοσιοποίησε το State Department το οποίο τόνισε ότι “στεκόμαστε δίπλα στο νατοϊκό σύμμαχό μας, την Τουρκία και συνεχίζουμε να καλούμε για λήξη των επιθέσεων από τις δυνάμεις του Ασαντ, τη Ρωσία και τις φιλοϊρανικές δυνάμεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του χωρίς να δηλώσεις κάτι παραπάνω προς το παρόν.