Κλιμάκωση στην αν. Μεσόγειο με το γαλλικό ερευνητικό: Επιθετική γραμμή της Άγκυρας, υποβαθμίζει η Αθήνα – Ποιοί ειδικοί; Ο Ιερώνυμος προανήγγειλε Πάσχα στην πόλη και συμφωνία με κυβέρνηση για τις εκκλησίες – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανοίξτε τώρα ελεγχόμενα την εστίαση

Πελώνη-Μαξιμου αδειάζουν τη γραμμή Δένδια: Δεν μας αφορά η τουρκική παρενόχληση σε γαλλικό σκάφος εντός ελληνικής ΑΟΖ-Κατρούγκαλος: Συμφωνεί το ΥΠΕΞ;

Σοβαρές διπλωματικές διαστάσεις, λίγες μέρες μετά την αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, λαμβάνει το επεισόδιο με την παρενόχληση από τουρκικό πολεμικό του γαλλικού ερευνητικού ενώ έπλεε στην ελληνική ΑΟΖ. Ερωτήματα και αντιδράσεις προκαλούν και οι χειρισμοί της ελληνικής πλευράς με τις δηλώσεις τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου του Υπ. Εξωτερικών.

Είναι χαρακτηριστικό πώς η Αριστοτελία Πελώνη όταν ρωτήθηκε για το θέμα είπε ότι είναι ζήτημα της… Γαλλίας ενώ ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απέφυγε να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη περιοχή ελληνικής κυριαρχίας. Παράλληλα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές υπάρχει τουρκικό διάβημα στον έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα για την ελληνική navtex ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει απάντηση από ελληνικής πλευράς.

Όσον αφορά στο επεισόδιο παρενόχλησης όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, πρόκειται για περιοχές που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ελληνικού σταθμού. Και, ως εκ τούτου, ο ελληνικός σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε την απαραίτητη Navtex για τον πλου και τις έρευνες του γαλλικού σκάφους.

Ερωτηθείς για τουρκικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία για το θέμα του γαλλικού σκάφους, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, προκειμένου να υποβληθεί διαμαρτυρία, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως είναι η τουρκική πλευρά που πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

  • Σχετικά με τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς ότι το γαλλικό πλοίο βρισκόταν εντός της ζώνης του τουρκο-λιβυκού μνημονίου που ορίζει -δήθεν- την ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το μνημόνιο είναι ανυπόστατο και πως «για μας δεν υπάρχει».

Οσον αφορά τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αρ. Πελώνη, ότι το περιστατικό με το γαλλικό σκάφος αφορά την γαλλική πλευρά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι, δεδομένου ότι το πλοίο είναι γαλλικό, το θέμα αφορά -και- τη γαλλική πλευρά.

Ο Α. Παπαϊωάννου εξήγησε, επίσης, ότι το L’ATALANTE ξεκίνησε από το Ιόνιο Πέλαγος, συνέχισε να πλέει νότια της Κρήτης και τώρα υπολογίζεται ότι κινείται μεταξύ Καρπάθου και Κάσσου.

Επιπλέον ανέφερε ότι το γαλλικό αίτημα για το ερευνητικό σκάφος υποβλήθηκε στην Ελλάδα για περιοχές αρμοδιότητας των ελληνικών σταθμών, καθώς και σε διεθνή ύδατα.

Η δήλωση Πελώνη και η αντίδραση Κατρούγκαλου

Νωρίτερα πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό με το ερευνητικό σκάφο «L’Atalante» απάντησε ότι το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα αλλά τη Γαλλία!

Στο 15:21, του βίντεο που ακολουθεί η δημοσιογράφος του ALPHA ρωτά την κ. Πελώνη εάν ισχύει ότι τουρκική φρεγάτα «απείλησε» το γαλλικό ερευνητικό νότια της Κρήτης κι εάν αληθεύει ότι κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα. Ο ίδιος επίσης ρωτά εάν αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους η Άγκυρα.

«Δεν αναμένω κάτι, έχουμε πει επανειλημμένα ως προς τα ελληνοτουρκικά ότι εμείς επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και αποκλιμάκωση, το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά, θα επαναλάβω ότι εμείς στόχος μας είναι να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα για να υπάρξει σε μία πρώτη φάση ένα κλίμα αποκλιμάκωσης και το κομμάτι αυτό προωθήθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα».

Το ζήτημα προκάλεσε την αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει:

“Η Κυβ Εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι η παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού σκάφους απο τουρκική φρεγάτα εντός της ελληνικής ΑΟΖ “αφορά τη γαλλική πλευρά”! Συμφωνεί το ΥΠΕΞ ή πρόκειται να ασκήσει αυστηρό διάβημα στην Τουρκία;”

Παράλληλα με νεότερη ανάρτηση υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αφήνει νέα ερωτήματα.

ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

“Το ΥΠΕΞ “άδειασε” την κυβ. εκπρόσωπο αλλά αφήνει νέα ερωτηματικά: η παρενόχληση έγινε εντός «περιοχής ελληνικής αρμοδιότητας» έκδοσης Navtex ή εντός της ελληνικής ΑΟΖ; Θα γίνει το αναγκαίο διάβημα στην Τουρκία;”

Η Τουρκία, κάνοντας χρήση του παράνομου μνημονίου με την Λιβύη, με μία πρωτοφανή κίνηση που παραπέμπει σε εμπόλεμη κατάσταση, έστειλε το πολεμικό της πλοίο με σκοπό να απειλήσει το γαλλικό προκειμένου να αποχωρήσει από την περιοχή, ισχυριζόμενη ότι βάσει του παράνομου μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Σαράτζ, η περιοχή είναι υπό τουρκική κυριαρχία!

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνοαιγυπτική αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού παρακολουθεί το γαλλικό ερευνητικό σκάφος L’ ATALANTE, το οποίο πλέει βόρεια της Καρπάθου.

L'ATALANTE (Research/Survey Vessel) - IMO 8716071, MMSI 227222000, Call Sign FNCM Σημαία France - Πληροφορίες για το Σκάφος, Θέση και Ταξίδι | AIS Marine Traffic

 

Ποιοί ειδικοί; Ο Ιερώνυμος προανήγγειλε Πάσχα στην πόλη και συμφωνία με κυβέρνηση για τις εκκλησίες

Συνεχίζονται οι πιέσεις της εκκλησίας προς την κυβέρνηση για την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συζητήθηκε ο τρόπος λειτουργίας των ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων την περίοδο του Πάσχα, «με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων».

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύγκλιση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην οποία ο αρχιεπίσκοπος θα μεταφέρει όσα συζήτησε με τον πρωθυπουργό. Πάντως μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

«Βρήκαμε μία λύση, θα κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι «η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό».

Ο ίδιος μάλιστα αναφορικά με τη δυνατότητα μετακίνησης προς την επαρχία την περίοδο των εορτών του Πάσχα ανέφερε ότι «δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ. στο χωριό) και δεν μας αφήνουνε. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορωνοϊού περισσότερη. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος». Ουσιαστικά ο Ιερώνυμος αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης η οποία κάνει όπισθεν ολοταχώς για το Πάσχα στο χωριό.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας ζητώντας μεταξύ άλλων να ανέλθει ο μέγιστος αριθμός πιστών στους ναούς από 50 που είναι σήμερα σε 100.

Ταυτόχρονα ζήτησε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας να επιτραπούν τέσσερις λειτουργιές (Μεγάλη Πέμπτη και την Ανάσταση) στο προαύλιο των ναών παρουσία πιστών.

Όπως επισημαίνει η ΔΙΣ, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους ανοιχτούς χώρους με αποστάσεις 2 μέτρων ανά πιστό και μάσκες και με δυνατότητα για περισσότερες από μια λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός πιστών.

Όσον αφορά στην περιφορά του Επιταφίου η εκκλησία διευκρινίζει ότι θα γίνει «λιτά προκειμένου να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός».

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, μιλώντας στο Mega υποστήριξε ότι το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν το περσινό αλλά ούτε και σαν τα προηγούμενα. «Πλέον η μάσκα είναι δεδομένη σε όλους τους ναούς μας» σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού ίδιος ζήτησε να μην αλλάξει η ώρα της ανάστασης το Μεγάλο Σάββατο, ενώ για τη Μεγάλη Παρασκευή κα ιτην περιφορά του επιταφίου σημείωσε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια «λιτή περιφορά πέριξ του ναού».

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανοίξτε τώρα ελεγχόμενα την εστίαση

Το άνοιγμα της εστίασης ελεγχόμενα και με πρωτόκολλα σε εξωτερικούς χώρους ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη που συνεχίζει το πιο μακρόχρονο και αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει:

– την κόπωση από την αποτυχημένη στρατηγική που εφαρμόζεται εδώ και έξι μήνες ενώ το ΕΣΥ παραμένει υπό κατάρρευση και τα κρούσματα εκτός ελέγχου,

– τις καθημερινές αντιφάσεις της κυβέρνησης,

– τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλείται να επικυρώσει η Επιτροπή

-και την πλειοδοσία υπουργών στα τηλεπαράθυρα, ερήμην των επιστημόνων, για το ποιος θα ανοίξει περισσότερες δραστηριότητες,

Η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία της και οι πολίτες την υπομονή τους υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι από τη μία συνεχίζει προσχηματικά ένα αποτυχημένο ιδιότυπο lockdown την ώρα που οι πολίτες συνεχίζουν να στοιβάζονται κάθε μέρα στα ΜΜΜ, στους μαζικούς χώρους εργασίας και από την άλλη προσπαθεί να πείσει πως ο μοναδικός υπαρκτός κίνδυνος για την πανδημία είναι ο συνωστισμός σε πλατείες και δημόσιους χώρους.

Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει. Να σταματήσει να στοχοποιεί τους πολίτες. Να σταματήσει τον παραλογισμό που οδηγεί τη χώρα στη διάλυση.

Καλούμε επιτέλους τον κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης και να προχωρήσει παράλληλα σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Να εφαρμοστούν κανόνες ασφάλειας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο: την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού και διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*