“Κλειδώνει” και την Αριζόνα ο Μπάιντεν – Η Πενσιλβάνια ζητά να απορριφθεί η προσφυγή του Τραμπ – Οι δέκα δράσεις του Τζο Μπάιντεν για το κλίμα – Το Πεντάγωνο εμποδίζει την πρόσβαση του Μπάιντεν σε μηνύματα ξένων ηγετών

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές εδραιώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την επικράτησή του στην πολιτεία της Αριζόνα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, επικρατεί σε ακόμη μια πολιτεία-κλειδί, την Αριζόνα, εκτίμησε η Edison Research την Πέμπτη, καταφέρνοντας νέο πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νίκη του Μπάιντεν στην πολιτεία αυτή σημαίνει ότι θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 290 εκλέκτορες στο σώμα που αναδεικνύει τον νικητή των εκλογών — πολύ περισσότερες από τις 270 ψήφους που χρειαζόταν. Κερδίζει επίσης καθαρά τη λαϊκή ψήφο, με διαφορά 5,2 εκατομμυρίων, ή 3,4%.

Υπενθυμίζεται ότι το Associated Press και το Foxnews είχαν εδώ και μέρες κατοχυρώσει την Αριζόνα, υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Με μόλις μερικές πολιτείες να καταμετρούν ακόμη ψηφοδέλτια, καμία εκλογική αριθμητική δεν βγάζει καλό πηλίκο για τον Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως οι εκλογές αμαυρώθηκαν από εκτενή νοθεία, χωρίς κανένα τεκμήριο που να στηρίζει τον ισχυρισμό. Για να επικρατήσει, θα έπρεπε να κερδίσει τον Μπάιντεν σε τρεις πολιτείες όπου ο Δημοκρατικός προηγείται, με μεγάλη ή μικρότερη διαφορά.

Η εκστρατεία του Τραμπ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας τα αποτελέσματα σε διάφορες πολιτείες, αν και ορισμένες από τις αγωγές ήδη μπήκαν στο συρτάρι από τους δικαστές.

Ειδικοί σε νομικά θέματα τονίζουν πως οι προσφυγές της στα δικαστήρια ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα. Πολιτειακοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ρεπουμπλικάνων, διαβεβαιώνουν άλλωστε πως δεν προκύπτουν στοιχεία για σοβαρές παρατυπίες ή νοθεία.

 

Η Πενσιλβάνια ζητά να απορριφθεί η προσφυγή του Τραμπ

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ

Οι αρχές της Πενσιλβάνιας ζητούν να απορριφθεί η προσφυγή του Ντόναλντ Τραμπ που θέλει να μην επικυρωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Οι αρχές της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας ζήτησαν από ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει την προσφυγή της εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ζητούσε να μην επικυρωθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Οι δικηγόροι του υπουργείου Εσωτερικών της Πενσιλβάνιας και επτά κομητειών της Πολιτείας, με τη δική τους προσφυγή ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Μιντλ Ντίστρικτ ζητούν να μην γίνει δεκτό το αίτημα του Τραμπ.

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις περισσότερες ψήφους και στις επτά κομητείες της Πενσιλβάνιας και προηγείται κατά περισσότερες από 53.000 ψήφους στην Πολιτεία αυτή. Κερδίζοντας την Πενσιλβάνια, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 270 εκλέκτορες, όσους χρειάζεται για να εκλεγεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Οι δέκα δράσεις του Τζο Μπάιντεν για το κλίμα μόλις αναλάβει τα ηνία

ΗΠΑ: Οι δέκα δράσεις του Τζο Μπάιντεν για το κλίμα μόλις αναλάβει τα ηνία

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντενσχεδιάζει μια σειρά από δράσεις μόλις αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, πολλές από τις οποίες αφορούν στην καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.

Η νομοθετική ατζέντα του Μπάιντεν για το κλίμα θα εξαρτηθεί κατά πολύ από το αν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας, κάτι το οποίο θα κριθεί στις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια στις 5 Ιανουαρίου.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ωστόσο, ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να υπογράψει μια σειρά από εκτελεστικές δράσεις, οι οποίες δεν απαιτούν την έγκριση της Γερουσίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει επίσης υποσχεθεί την πρώτη μέρα στο αξίωμα ότι θα επανενταχθεί στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, μια διεθνή συμφωνία ορόσημο για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, από την οποία αποσύρθηκε ο Τραμπ το 2017.

Ο Μπάιντεν έχει καταρτίσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για το κλίμα με στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Περιλαμβάνει επένδυση 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε καθαρή ενέργεια και πράσινες θέσεις εργασίας και ζητά τον τερματισμό των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και την απαγόρευση των νέψν αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη.

Οι δέκα εκτελεστικές δράσεις για το κλίμα και την μείωση των εκπομπών, τις οποίες ο Μπάιντεν είπε ότι θα λάβει την πρώτη μέρα που θα αναλάβει τα ηνία ως πρόεδρος, είναι οι εξής:

– Απαίτηση ορίων ρύπανσης από μεθάνιο για εργασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

– Χρήση του συστήματος προμηθειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για οχήματα 100% καθαρής ενέργειας και μηδενικών εκπομπών.

– Διασφάλιση ότι τα κυβερνητικά κτήρια και οι εγκαταστάσεις είναι πιο αποτελεσματικά και έτοιμα για το κλίμα.

– Εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος νόμου για τον Καθαρό Αέρα (Clean Air Act) και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές με την ανάπτυξη νέων προτύπων οικονομίας καυσίμου.

– Διπλασιασμό των υγρών καυσίμων όπως των προηγμένων βιοκαυσίμων και ανάδειξη της γεωργίας ως βασικού μέρους της λύσης στην κλιματική κρίση.

– Μείωση των εκπομπών και μείωση του κόστους των καταναλωτών μέσω νέων προτύπων για την αποδοτικότητα των κτηρίων.

– Απαίτηση αποφάσεων ομοσπονδιακής άδειας για την εξέταση των επιπτώσεων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής και διασφάλιση ότι κάθε ομοσπονδιακή επένδυση σε υποδομές μειώνει τη ρύπανση του κλίματος.

– Απαίτηση από δημόσιες εταιρείες να αποκαλύψουν τους κινδύνους για το κλίμα και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στις λειτουργίες και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

– Προστασία της βιοποικιλότητας, επιβράδυνση των ρυθμών εξαφάνισης και διατήρηση του 30% των γαιών και των υδάτων της Αμερικής έως το 2030

– Μόνιμη προστασία του Αρκτικού Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής, δημιουργία εθνικών πάρκων και μνημείων, απαγόρευση νέων αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη και ύδατα, τροποποίηση των δικαιωμάτων για την κάλυψη του κόστους του κλίματος και δημιουργία προγραμμάτων για την ενίσχυση της αναδάσωσης και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα για τον διπλασιασμό των υπεράκτιων ανέμων έως το 2030.

 

Το Πεντάγωνο εμποδίζει την πρόσβαση του Μπάιντεν σε μηνύματα ξένων ηγετώνΕκλογές ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο εμποδίζει την πρόσβαση του Μπάιντεν σε μηνύματα ξένων ηγετών

Σωρεία μηνυμάτων από ξένους ηγέτες προς τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκονται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ εμποδίζει την πρόσβασή του σε αυτά, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ξένοι ηγέτες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι το Πεντάγωνο δεν μπορεί να τους φέρει σε επαφή με τον εκλεγμένο πρόεδρο και τα επιτελεία τους έχουν έρθει σε επικοινωνία με διπλωμάτες της εποχής του Ομπάμα για να τους ζητήσουν βοήθεια για το πώς μπορούν να στείλουν συγχαρητήρια μηνύματα στην ομάδα του Μπάιντεν, δήλωσαν πηγές στο CNNi. Ξένοι διπλωμάτες δήλωσαν στο CNNi ότι ορισμένες ξένες κυβερνήσεις αισθάνονται ότι βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά.

Παραδοσιακά, το Στέιτ Νιτπάρτμεντ υποστηρίζει όλες τις επικοινωνίες για τον εκλεγμένο πρόεδρο, και πολλές είναι οι χώρες που ξεκίνησαν να στέλνουν μηνύματα στο Πεντάγωνο κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Αλλά καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να παραδεχτεί τη νίκη του Μπάιντεν, δεκάδες μηνύματα δεν έχουν παραλειφθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*