Κλείνει η συμφωνία για το τεράστιο φράγμα στο Γαλάζιο Νείλο – Εκτάκτως στη Λιβύη ο Γερμανός ΥΠΕΞ για να συναντήσει τον Χαφτάρ – Sputnik: Ο Χαφτάρ θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Φράγμα στον Νείλο: Αίγυπτος, Αιθιοπία και Σουδάν θα προσπαθήσουν να τα βρουν έως τις 15 Ιανουαρίου

Ένα κολοσσιαίο έργο είναι ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή του. Τι συμφώνησαν Αίγυπτος, Αιθιοπία και Σουδάν.Στιγμιότυπο από τις συνομιλίεςΣτιγμιότυπο από τις συνομιλίες  

Οι αρμόδιοι υπουργοί από την Αίγυπτο την Αιθιοπία και το Σουδάν συμφώνησαν την Τετάρτη να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον αργότερα μέσα στον μήνα, για να ολοκληρώσουν μία συμφωνία για ένα γιγαντιαίο υδροηλεκτρικό φράγμα στο ποταμό Γαλάζιο Νείλο.

Η κατασκευή του φράγματος έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ του Καΐρου και της Αντίς Αμπέμπα. Οι υπουργοί συναντήθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα μέσα στην εβδομάδα και συμφώνησαν την πλήρωση με νερό του μεγάλου φράγματος της Αιθιοπίας (Grand Ethiopian Renaissance Dam -GERD).

Η κατασκευή του φράγματος κόστισε 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η πλήρωση των υδάτων θα γίνει σε στάδια, την περίοδο της ξηρασίας και αφού ληφθούν υπόψη ενδεχόμενες επιπτώσεις στους ταμιευτήρες υδάτων που βρίσκονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σε κοινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

Στη Λιβύημεταβαίνει εκτάκτως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, με την ελπίδα να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχειρίαστην εμπόλεμη χώρα.

«Είναι σημαντικό και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», τόνισε ο Μάας προτού αναχωρήσει για τη Βεγγάζη, ένα ταξίδι το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί.

Το Βερολίνο προσπαθεί να πείσει τον στρατάρχη Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και τον αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας Φαγιέζ αλ Σάρατζ, να είναι παρόντες στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με στόχο την εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση.

Την Τετάρτη, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν οι δύο άνδρες θα είναι παρόντες στο Βερολίνο την Κυριακή.

Ο Μάας χαρακτήρισε τη διάσκεψη του Βερολίνου «την καλύτερη πιθανότητα» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη.

Ο ίδιος τόνισε ότι εκπροσωπεί τους ομολόγους του της ΕΕ στη σημερινή του συνάντηση με τον Χάφταρ. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά», υπογράμμισε.

 

To Sputnik επικαλείται πληροφορία που μεταδίδει το αραβόφωνο Al-Hadath, επικαλούμενο πηγές από τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό (LNA) του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαφτάρ.

Σύμφωνα με την πηγή «Ο Χαφτάρ αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόσκληση και να μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να πάρει μέρος στη διεθνή σύσκεψη».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του LNA την Δευτέρα συναντήθηκε με το πρωθυπουργό της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ στη Μόσχα προκειμένου να υπογράψουν σύμφωνο ανακωχής, κάτι που ωστόσο δεν έγινε καθώς οι δύο πλευρές διαφώνησαν.

Μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι  θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή των αντιμαχόμενων πλευρών καθώς και εκπροσώπους της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μεταβαίνει εκτάκτως στη Βεγγάζη, προκειμένου να πείσει τον στρατάρχη Χαφτάρ να συμμετάσχει στη διάσκεψη.