“Κλείδωσε” το Lockdown: Έτσι θα γίνει στην Ελλάδα, συνεδριάζει το υπουργικό. Πανευρωπαϊκές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής – Αυτή είναι η ΚΥΑ για νέα κρατική διαφήμιση στα κανάλια. Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ – “Θεσμικό πρέσινγκ”: Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το ΕΣΡ στη Βουλή – Τους εκπροσώπους των κομμάτων ενημερώνει ο Ν. Δένδιας

Life after lockdown: Will COVID-19 change the way we travel forever? |  Euronews

Η μία μετά τις άλλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν lockdown με πρώτες Γαλλία και Γερμανία, ενώ θέμα χρόνου θεωρείται η απόφαση και για την Ελλάδα. Εξάλλου το θέμα ενός πανευρωπαϊκού lockdown θα εξετάσουν απόψε το βράδυ οι 27 ηγέτες της ΕΕ στην τηλεδιάσκεψη κορυφής με κύριο θέμα τον κοροναϊό.

 “Κλείδωσε” το Lockdown: Έτσι θα γίνει στην Ελλάδα, συνεδριάζει το υπουργικό – Πανευρωπαϊκές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Βεβαίως, και στις δύο περιπτώσεις το lockdown δεν έχει τα χαρακτηριστικά αυτού του πρώτου κύματος. Έτσι, στη μεν Γαλλία θα είναι ανοιχτά μόνο σχολεία, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ενώ στη Γερμανία κλείνουν μόνο τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, μπαρ, καφέ κτλ. και απαγορεύονται οι συναντήσεις άνω των δύο νοικοκυριών. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής υπήρξε άτυπη συμφωνία μεταξύ των ηγετών ν’ αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown όπως αυτό του Μαρτίου και Απριλίου, ούτως ώστε να μην παραλύσει ξανά η οικονομική δραστηριότητα, με ολέθριες συνέπειες.

Το χθεσινό νέο, διαδοχικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα εντείνει την ανησυχία, καθώς το ψυχολογικό όριο των 1.500 μάλλον δεν αναμενόταν να ξεπεραστεί τόσο γρήγορα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Τσεχία που δοκιμάζονται από το νέο κύμα της πανδημίας.

Στόχος των μέτρων σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία είναι μεταξύ άλλων να περιοριστεί μέσα στο Νοέμβριο η εξάπλωση του κορονοϊού, ώστε να μην υποστεί συντριπτική ζημιά η χριστουγεννιάτικη αγορά.

Και η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα, που στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης του κορονοϊού και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, ενισχύουν καλά στοχοθετημένα τεστ, διευκολύνουν την ανίχνευση επαφών, βελτιώνουν τις προετοιμασίες για εκστρατείες εμβολιασμού και διατηρούν την πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως εξοπλισμό εμβολιασμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία στην ενιαία αγορά όλων των εμπορευμάτων, και διευκολύνουν τα ασφαλή ταξίδια.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Σε εγχώριο επίπεδο, η επιλογή του καθολικού lockdown δεν είναι στο τραπέζι. Μολαταύτα, η έκρηξη των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες επαναφέρει τα σχετικά σενάρια – τουλάχιστον σε πρώτη φάση στην επιτροπή των ειδικών, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες βράδυ και φέρεται να εισηγείται την επίσπευση μέτρων όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό, το κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα και συνεπακόλουθα η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 12.30’ σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, η καθολική χρήση μάσκας ακόμη και στις «κίτρινες» περιοχές κτλ.

Στη Θεσσαλονίκη αλλαγή του επιπέδου από πορτοκαλί σε κόκκινο και άρα η επιβολή τοπικού lockdown. Κοντά στο «κόκκινο» βρίσκονται, όμως, και η Λάρισα και η Ροδόπη.

Όλα δείχνουν, επίσης, ότι το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown δεν πρόκειται να εξεταστεί νωρίτερα από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τότε συμπληρώνονται οι 14 μέρες από την επιβολή των μέτρων της καθολικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, συνεπώς τότε θα μετρηθεί η επίπτωσή τους. Όμως, τίποτε δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί εάν η αύξηση των κρουσμάτων είναι εξίσου ραγδαία τις επόμενες μέρες. Πάντως, ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, το lockdown δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά αυτού του Μαρτίου, όπως αποκάλυψε στη συνέντευξή του στο newsit.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί π.χ. να είναι ανοιχτά τα σχολεία ή ακόμη και τα καταστήματα λιανεμπορίου, όπως συμβαίνει και αυτή τη στιγμή στις «κόκκινες» περιοχές.

Εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο φυσικά και θα συζητηθεί η πορεία της πανδημίας, αν και δεν είναι στην επίσημη ατζέντα.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

  • Παρουσίαση από τους Υπουργούς, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση των βασικών αξόνων του νομοσχεδίου «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας»
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον πρωτογενή τομέα
  • Παρουσίαση από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και άλλες ρυθμίσεις της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια του νομοσχεδίου «Κύρωση του από 21.1.2020 Μνημονίου Συνεργασίας για τη δωρεά μεταξύ της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς του Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ και του Ελληνικού Δημοσίου για τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες»
  • Παρουσίαση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη της πορείας προετοιμασίας και βασικών παραμέτρων του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την επιλογή μέλους της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων προτεινόμενου από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ως προς τη σύσταση και συγκρότηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής.

 

Αυτή είναι η ΚΥΑ για νέα κρατική διαφήμιση στα κανάλια – Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Κορωνοϊός: Το Τwitter δηλώνει #μένουμε στο σπίτι «γιατί ένα χαλίκι μπορεί  να ξεκινήσει χιονοστιβάδα» -Ατελείωτα μηνύματα | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Τα 2 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν στα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια δηλαδή Mega, Open, ANT1, ΣΚΑΪ, Star και Αlpha. Μάλιστα τα κανάλια θα μπορούσαν να μεταδώσουν δωρεάν τα μηνύματα καθώς πρόκειται για θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, την Τρίτη δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση 840/2020 (ΦΕΚ 4754/Β/27-10-2020) για τη χρηματοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αφορά «τη μετάδοση μηνυμάτων από τους πανελλαδικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της ανώνυμης εταιρείας “Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.)” και τους τηλεοπτικούς σταθμούς των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου (“Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης”) κατά παρέκκλιση ειδικότερων διατάξεων που αφορούν στη μετάδοση των σχετικών μηνυμάτων από αυτά».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όπως σημειώνει, «με το νέο αρνητικό ρεκόρ 1.547 κρουσμάτων περιμέναμε ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει έστω και τώρα έκτακτο πλάνο ενίσχυσης του ΕΣΥ, μόνιμες προσλήψεις και μαζικά διαγνωστικά τεστ για τους πολίτες.

Τελικά ανακοίνωσε ακόμα δυο εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικά σποτ, τα οποία εκ του νόμου θα μπορούσαν να είναι δωρεάν.

Ο καθένας και οι προτεραιότητές του».

 

“Θεσμικό πρέσινγκ”: Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το ΕΣΡ στη Βουλή – Στοιχεία για την πολυφωνία στα δελτία ειδήσεων

Το νέο κανάλι της Δυτικής Ελλάδος "PLP" και το τηλεοπτικό δίκτυο Hellasnet. tv | Patras Events

«Δεν μου κάνει εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης εδώ και 16 μήνες κυβερνά τη χώρα από το control room ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας…». Με τα λόγια αυτά ξεκινούσε την ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ομιλία με την οποία κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα. Το υπόβαθρο της συγκεκριμένης αναφοράς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γνωστό:

οι θέσεις, οι προτάσεις, η κριτική του κόμματός του κομμένα από τη μεγάλη πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, από αυτόν τον «αόρατο αρχισυντάκτη», όπως χαρακτηριστικά είχε πει -και η συζήτηση για τον πτωχευτικό κώδικα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, βέβαια…

Όμως, και η κατάθεση της πρότασης μομφής δεν έτυχε καλύτερης μεταχείρισης: «κάπου μεταξύ καιρού και αθλητικών», με μια -μικρή- δόση υπερβολής στέλεχος της Κουμουνδούρου που παρακολουθεί καθημερινά τα ΜΜΕ. «Είναι ζήτημα Δημοκρατίας», τόνιζε εξάλλου. Κάτι που είχαν την ευκαιρία να επισημάνουν στις ομιλίες του κατά την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, μεταξύ άλλων, και οι Π. Σκουρλέτης, Ν. Βούτσης, Ε. Τσακαλώτος. Εικόνα που ανατράπηκε, ασφαλώς, την τελευταία ημέρα με τις ομιλίες των κ. Μητσοτάκη, Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Ερωτηθείς για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ και ΜΜΕ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωνε στη συνέντευξή του: «Όμως αυτή η στάση των ΜΜΕ δεν είναι κάτι καινούριο. Βέβαια έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά δεν είναι κάτι που δεν αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο που ήταν κυβέρνηση αλλά και πριν».

Σε μια προσπάθεια ερμηνείας, αυτά ήταν τα ΜΜΕ και το 2015, τα ίδια είναι και τώρα, τούτο όμως δεν εμπόδισε τον ΣΥΡΙΖΑ από το να κερδίσει τις εκλογές. Όντας η βασική επιλογή του πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος αλλά και με την αξιοποίηση λιγότερο παραδοσιακών μέσων επικοινωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γίνει κυβέρνηση.

Κάπως έτσι σκέφτονται και σήμερα στην Κουμουνδούρου, ότι η πραγματικότητα, όσο κι αν την κρύψεις ή την διαστρεβλώσεις, θα βρει διαύλους να βγει στην επιφάνεια, είναι κάτι, άλλωστε, που την ζουν καθημερινά οι πολίτες στο «πετσί» τους. Και η πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολη στις μέρες μας…

Όπως μάλιστα έλεγεστενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που εντυπωσίασε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όταν επισκέφθηκε τους πλημμυροπαθείς στην Καρδίτσα, η οργή των κατοίκων απευθυνόταν πρωτίστως κατά των μέσων ενημέρωσης και λιγότερο κατά των υπευθύνων.

«Στην κριτική τους πρώτα έρχονταν τα ΜΜΕ, μετά ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, και μετά ο Μητσοτάκης», σημείωνε το ίδιο στέλεχος.

Πάντως το 2020 δεν είναι 2015 και, όπως μας έλεγε ο συνομιλητής μας, «πριν πέντε χρόνια τα ΜΜΕ είχαν χάσει εντελώς την αξιοπιστία τους. Αλλά και τώρα ‘καίνε’ το απόθεμα της αξιοπιστίας που είχαν εν τω μεταξύ μαζέψει –και το καίνε πολύ γρήγορα. Η ζωή θα το ανατρέψει το σκηνικό αυτό», εκτιμά.

Την ίδια στιγμή, στην Κουμουνδούρου ψάχνουν τρόπους να σπάσουν την κυβερνητική μονοφωνία –δεν μπορείς, και να ήθελες, να καταθέτεις μια πρόταση μομφής το μήνα… Δεν λείπουν δε, και εκείνοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ που θα ήθελαν «πιο σκληρό ροκ» έναντι των ΜΜΕ. Ανεξαρτήτως αυτού, ένα από τα εργαλεία που θα αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη έμφαση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το «θεσμικό πρέσινγκ», κατά τη διατύπωση του συνομιλητή μας.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η επίσκεψη, μια βδομάδα πριν, του Νάσου Ηλιόπουλου στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ θα ακολουθήσει πρόσκληση, σύντομα, του πρόεδρου του Ε.Σ.Ρ., Αθανάσιου Κουτρουμάνου στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μετά από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αίτημα που έχει ήδη γίνει δεκτό κατά πληροφορίες.

Στη συνάντηση που είχαν οι κ. Ηλιόπουλος και Κουτρουμάνος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει, μάλιστα, το ζήτημα της καταγραφής της πολυφωνίας στα δελτία ειδήσεων που άπτεται και σχετικής καταγγελίας που είχε κατατεθεί στα μέσα Απριλίου. (Το Ε.Σ.Ρ. έχει, δηλαδή, τα εργαλεία να μετρήσει το χώρο που καταλαμβάνει σε ένα δελτίο ειδήσεων το ‘Χ’ κόμμα, πρόκειται προφανώς για ποσοτικό κριτήριο, και όχι ποιοτικό, τι λέει ένας ρεπόρτερ ή σχολιαστής για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου κόμματος).

Το Ε.Σ.Ρ. έχει ζητήσει τα σχετικά στοιχεία από τα κανάλια, τα περισσότερα από τα οποία (κανάλια) έχουν ήδη ανταποκριθεί (μεταξύ εκείνων που δεν έχουν στείλει στοιχεία είναι η ΕΡΤ, υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου).

Και, το τεράστιο αυτό υλικό είναι τη στιγμή αυτή υπό επεξεργασία από το ολιγοπρόσωπο στελεχιακό δυναμικό του Ε.Σ.Ρ. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση της καταγραφής από το Ε.Σ.Ρ., της πίτας που καταλαμβάνει κάθε κόμμα, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αρκεί να μην περάσουν… χρόνια!

Νίκος Παπαδημητρίου

 

Τους εκπροσώπους των κομμάτων ενημερώνει ο Ν. Δένδιας

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 29/10 συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί στις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης συμπεριφοράς και προκλητικότητας, στη συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, S. Lavrov, και στα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*