Κι όποιος πρόσφυγας ζήσει… έζησε! – Επικίνδυνα ανοργάνωτος επαναπατρισμός

Κι όποιος πρόσφυγας ζήσει... έζησε!
Μοντέλο… Μπόρις Τζόνσον -τη διαβόητη «ανοσία της αγέλης»- φαίνεται πως εφαρμόζει η κυβέρνηση όσον αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα αφήνονται σε συνθήκες υπερσυνωστισμού, χωρίς στοιχειώδη μέσα υγιεινής.

Έντονη ανησυχία και διαμαρτυρίες προκαλούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στους πληθυσμούς των προσφυγικών δομών στα νησιά και στην ενδοχώρα. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι εφαρμόζει απροκάλυπτα το δόγμα «υγεία μόνο για Ελληνες», αφήνοντας τον πληθυσμό των δομών σε συνθήκες υπερσυνωστισμού και χωρίς τα στοιχειώδη μέσα υγιεινής, όχι αντισηπτικά αλλά ούτε σαπούνι και νερό.

Η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό παραπέμπει στη διαβόητη «ανοσία της αγέλης», εγκατάλειψη των πιο ευάλωτων στον θάνατο και επικράτηση των ισχυρότερων οργανισμών. Αλλωστε, μέχρι σήμερα, όσοι ζητούν άσυλο μένουν χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα υγείας από τον Ιούλιο, καθώς η σχετική κάρτα που αντικατέστησε, υποτίθεται, τον ΑΜΚΑ, δεν εφαρμόζεται στην πράξη, παρά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ πριν από μερικούς μήνες, με τη σειρά της κι αυτή σημαντικά καθυστερημένη.

Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο υπουργός Νότης Μηταράκης σημείωνε ότι δεν έχει υπάρξει κανένα κρούσμα κορονοϊού μέσα στα ΚΥΤ στα νησιά. Αναγνώριζε όμως πως «είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα».

Σημείωνε επίσης ότι όσους ήρθαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου, ημερομηνία της πρωτοφανούς προσωρινής αναστολής της διαδικασίας ασύλου με επίκληση την κατάσταση στα σύνορα, τους κράτησε εκτός των ΚΥΤ «ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού» και τους μετέφερε σε κλειστές δομές της ενδοχώρας.

Ο ένας πάνω στον άλλο

Μια από αυτές είναι βέβαια η Μαλακάσα, όπου σοκάρουν οι φωτογραφίες με δεκάδες σκηνές η μία κολλητά στην άλλη, εκεί δηλαδή όπου τοποθετήθηκαν άνθρωποι τους οποίους υποψιάζεται το υπουργείο ότι μπορεί να εμφανίζουν πιθανό κρούσμα.

«Πολύ υποδεέστερα των περιστάσεων και των αναγκών» χαρακτηρίζει τα μέτρα για τα ΚΥΤ η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, σημειώνοντας ότι «παραμένει ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους ίδιους και για τους κατοίκους». Καταλήγει: «Όλα συγκλίνουν ότι σκόπιμα στην κυβέρνηση αφήνετε την κατάσταση να βγει εκτός κάθε ελέγχου, πράγμα βέβαιο όταν (το απευχόμαστε) θα βρεθεί θετικός στον κορονοϊό ο πρώτος άνθρωπος μέσα από τη ΒΙΑΛ! Πλανάσθε πλάνην οικτράν αν νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μας κάνετε να αποδεχτούμε εν μέσω πανδημίας με εκβιαστικά διλήμματα τις εμμονές σας για τη νέα υπερδομή».

Έκκληση για δημόσια υγεία για όλους, ντόπιους και μετανάστες, απευθύνει η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου, σημειώνοντας τις άθλιες συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς, ενώ η κυβέρνηση είναι «διατεθειμένη να εφαρμόσει πρωτόγνωρους περιορισμούς και πρωτόγνωρη εγκατάλειψη, αρθρώνοντας χυδαία άλλοθι για την ευθύνη της στη διάλυση του συστήματος δημόσιας υγείας».

Επικίνδυνα ανοργάνωτος επαναπατρισμός

Επαναπατρίστηκαν απόψε (βράδυ Κυριακής) από την Ισπανία και αντί να πάνε σε κατ’ οίκον περιορισμό στη διεύθυνση που θα δήλωναν στις αρχές για την 14ημερη καραντίνα, οδηγήθηκαν σε ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο για μια… συλλογική καραντίνα άνευ περιοριστικών μέτρων.

Όλοι μαζί, όσοι ήταν στην πτήση. Με πούλμαν όπου καθόντουσαν δίπλα δίπλα χωρίς να τους δηλωθεί πού θα πήγαιναν και χωρίς να τους δοθούν μέσα προφύλαξης για την περίπτωση που κάποιος ήταν φορέας του ιού.

Στο ξενοδοχείο όπου οδηγήθηκαν μπορεί το προσωπικό να φορούσε μάσκες, αλλά οι επαναπατρισθένες κυκλοφορούσαν όπου και όπως ήθελαν – και όποιος ήθελε έμπαινε και έβγαινε και μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τους δικούς τους.

«Εγώ δεν αγκάλιασα τη φίλη μου και της έδωσα κάποια πράγματα που χρειαζόταν από απόσταση, ωστόσο είδα δίπλα μου άλλους να έρχονται σε άμεση επαφή με τους δικούς τους» μάς λέει φίλος ανθρώπου που επαναπατρίστηκε (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας), καταγγέλλοντας επίσης ότι δεν είχαν τις βαλίτσες τους μαζί και συνεπώς ούτε τα προσωπικά τους είδη που τυχόν χρειάζονταν. Στη συνέχεια τους μεταφέρθηκαν οι βαλίτσες τους.

Πατέρας ενός από τους ανθρώπους που μπήκαν στην καραντίνα, υπογράμμισε πως δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται, ούτε έγιναν τα προβλεπόμενα τεστ, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για όσα διαδραματίστηκαν.

Τους έδωσαν μάλιστα και ένα φύλλο οδηγιών, με το οποίο τους ενημέρωναν για τις ώρες σερβιρίσματος των γευμάτων και τη… χρέωση της εξυπηρέτησης δωματίου.