
Διπλό ρόλο αναλαμβάνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαντίρ Ζαπάροφ, ο οποίος ορκίστηκε πρωθυπουργός του Κιργιστάν, ενώ αναλαμβάνει και καθήκοντα πρόεδρου της χώρας, μετά από μία εβδομάδα αιματηρών ταραχών που έφεραν ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.
Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε σήμερα την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στην πρωτεύουσα Μπισκέκ, μετά την εδραίωση στην εξουσία του Ζαπάροφ.
Ο πρώην πρόεδρος Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ, ο οποίος παραιτήθηκε χθες Πέμπτη, είχε επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είχε δώσει εντολή για την ανάπτυξη του στρατού στο Μπισκέκ την περασμένη εβδομάδα μετά τις ταραχές που προκλήθηκαν έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαπάροφ ήταν στη φυλακή και απελευθερώθηκε από τους υποστηρικτές του. Εξελέγη άμεσα πρωθυπουργός από το Κοινοβούλιο και ανέλαβε την προεδρία μετά την άρνηση του προέδρου του κοινοβουλίου Κανατμπέκ Ισάγεφ, ο οποίος προηγείτο βάσει Συντάγματος, να αναλάβει εκείνος προσωρινά καθήκοντα προέδρου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των βουλευτών που έγινε σήμερα.
Ο Ζαπάροφ δήλωσε στους βουλευτές ότι θα απευθυνθεί στο έθνος των 6,5 εκατομμυρίων σύντομα.
Έξι στους 10 Σκωτσέζους ζητούν νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Με ποσοστό 58% οι Σκωτσέζοι πολίτες δηλώνουν «ναι» στο σενάριο ανεξαρτησίας τους από τη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου, από το ινστιτούτο Ipsos Mori.
Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη μεταξύ 2-9 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.045 Σκωτσέζων, καταδεικνύει επίσης πως το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον τυγχάνει μιας «πολύ ισχυρής» στήριξης από τους πολίτες, με το 72% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως είναι ικανοποιημένο από τη διαχείρισή της επιδημίας του κορονοϊού.
«Εάν το SNP εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις τοπικές εκλογές του επόμενου έτους, η δημοσκόπησή μας καταδεικνύει πως θα υπάρξει μια σημαντική δημόσια πίεση, προκειμένου η κεντρική κυβέρνηση της Βρετανίας να μεταβιβάσει στο κοινοβούλιο της Σκωτίας τις αναγκαίες εξουσίες για να οργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», σχολίασε η Εμιλι Γκρέι, γενική διευθύντρια της Ipsos MORI Scotland.
Το Brexit άλλαξε τα δεδομένα
Είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα του 2014, όταν οι Σκωτσέζοι είχαν ψηφίσει σε ποσοστό 55%, υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. O πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει αποκλείσει επανειλημμένως το ενδεχόμενο να επιτρέψει στη Σκωτία να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια ψήφο που δίνεται «μία φορά ανά γενιά». Την ίδια ώρα, η Νίκολα Στέρτζον επιζητεί δεύτερο δημοψήφισμα πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαΐου, υποστηρίζοντας πως το Brexit άλλαξε τα δεδομένα για τους Σκωτσέζους. Η βρετανική επαρχία είχε ψηφίσει μαζικά το 2016 κατά της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.