Κεραυνός στο Μαξίμου από την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη των πολιτικών — Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι της efood: «Γινόμαστε μια γροθιά, όχι πολίτες 3ης κατηγορίας» (Video)

Κεραυνός στο Μαξίμου από την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη των πολιτικών

Δεν γίνεται οι πολίτες να χάνουν τον ύπνο τους ή ακόμα και το σπίτι τους για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ και κανείς να μην γνωρίζει πώς ρυθμίζονται τα χρέη των πολιτικών και δη αυτών που κυβερνούν.

Κεραυνοβολημένο δείχνει το Μαξίμου και η κυβέρνηση από την τροπολογία που  προανήγγειλε ότι θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη. Η διαφορά με το σημερινό “πόθεν έσχες” θα είναι στο σκέλος του “πόθεν”, καθώς θα καλούνται να δηλώνουν όχι μόνο το ύψος των δανείων τους, αλλά και την πορεία τους. Τις ρυθμίσεις δηλαδή που έχουν γίνει με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

Και όπως γίνεται αντιληπτό όταν ο πρωθυπουργός έχει χρέη 1,3 εκατομμύρια ευρώ, οι υπουργοί 12,7 εκατομμύρια και η ΝΔ 382 εκατομμύρια ευρώ, έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση, ιδίως όταν οι πλειστηριασμοί και οι καταθέσεις εντείνονται, ακόμα και για πρώτες κατοικίες για μερικές χιλιάδες ευρώ.

Την ανακοίνωση έκανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε σημειώσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης χρωστά 1,3 εκατ. και μαζί με τους υπουργούς του έχουν συνολικά χρέη 12,7 εκατ. ευρώ, τα οποία κανείς δεν ξέρει πώς εξυπηρετούνται. Ενώ το κόμμα τους χρωστά περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ που δεν θα ξεπληρωθούν ποτέ και κάθε χρόνο αυξάνονται».

«Είναι μείζον ζήτημα διαφάνειας και Δημοκρατίας. Δεν γίνεται οι πολίτες να χάνουν τον ύπνο τους ή ακόμα και το σπίτι τους για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ και κανείς να μην γνωρίζει πώς ρυθμίζονται τα χρέη των πολιτικών και δη αυτών που κυβερνούν» ξεκαθάρισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Πρωταθλητής στα χρέη είναι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης (χρωστά πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης (χρέη άνω του 1,2 εκατ. ευρώ) και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Παναγιώτης Μηταράκης με χρέη λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μελών της κυβέρνησης  17 υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν χρωστούν, ενώ χρέη έχουν οι υπόλοιποι 38

 

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι της efood: «Γινόμαστε μια γροθιά, όχι πολίτες 3ης κατηγορίας» (Video)Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι της efood: «Γινόμαστε μια γροθιά, όχι πολίτες 3ης κατηγορίας» (Video)

Απεργούν σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι της πλατφόρμας e-food.

Το Σωματείο Εργαζομένων της πλατφόρμας efood Περιφέρειας Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στις 15:00 στο Πεδίο του Άρεως και μοτοπορεία, με στόχο την έκφραση αλληλεγγύης προς τους τετράωρους συναδέλφους τους και την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της efood Περιφέρειας Αττικής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ EFOOD ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ EFOOD ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/6/2022

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 15:00 ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΚΑΙ ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Το κείμενο αυτό έχει ως αποδέκτες όλες εκείνες που τον προηγούμενο Σεπτέμβρη μας στήριξαν, όλους εκείνους που σήκωσαν τις γροθιές τους καθώς περνούσαμε μαζικά από τους δρόμους της Αθήνας ως απάντηση στον εκβιασμό της εταιρίας. Εμείς οι εργαζόμενοι της efood σήμερα ζητάμε την αλληλεγγύη σας για να υψώσουμε ακόμα πιο πολύ το ανάστημά μας, γιατί για άλλη μια φορά η εταιρία εκβιάζει τους τετράωρους συναδέλφους μας και τους απολύει έμμεσα.

Τι συμβαίνει στην efood και γιατί μας αφορά όλους.

Τη στιγμή που γράφουμε αυτό το κείμενο, δεκάδες συνάδελφοι μας έχουν εξωθηθεί σε παραίτηση για έναν απλό λόγο. Η σχεδόν τριετής συνθήκη στην οποία επέλεγαν το πρόγραμμά τους έχει πλέον κοπεί, για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Τι σημαίνει αυτό για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μας;

Σημαίνει ότι δεν μπορούν να προγραμματίσουν την δεύτερη δουλειά τους, που ξέρουμε πόσο αναγκαία είναι για την επιβίωσή μας, σημαίνει ότι μια 3ετή συμφωνία έχει αθετηθεί μονομερώς με σκοπό να ξεμπερδεύει η εταιρία σιγά-σιγά με τη μισθωτή εργασία. Σημαίνει στην ουσία ότι επαναλαμβάνει τις κινήσεις του Σεπτέμβρη

Tα κέρδη τους οι ζωές μας.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην efood είναι αυτή που ζούμε όλοι και όλες. Όπως και τόσες άλλες επιχειρήσεις(σουπερμάρκετ, εταιρίες κούριερ κα) η efood ήταν μία από τις μεγάλες κερδισμένες εταιρίες της πανδημίας. Με αυξημένα έσοδα που έφτασαν τα 21 εκατομμύρια ευρώ (από 43,1 εκ. ευρώ το 2019 σε 64,5 εκ. ευρώ το 2020) και με ένα ολοένα και αυξανόμενο κύκλο εργασιών, η efood αποφάσισε πέρσι να βάλει ως επόμενο στόχο την αντικατάσταση της πλειοψηφείας των εργαζόμενών της από μισθωτούς υμε πλήρη
μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε εργαζόμενους υπό το καθεστώς της freelance εργασίας, που πληρώνονται με το κομμάτι και θεωρούνται συνεργάτες.

Η αλλαγή αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η freelance εργασία είναι πολύ πιο φτηνή για την εταιρία από ότι η εξαρτημένη. Ενδεικτικά, η εργοδοσία απαλλάσεται από το κόστος των ενσήμων, των δώρων, των προσαυξήσεων, των αναρρωτικών/τακτικών αδειών κ.α. Αντ’ αυτού «προσφέρει ευελιξία και ελευθερία κινήσεων και ανταγωνιστικές αποδοχές».

Τι μας λέει λοιπόν η efood;

Μας λέει ότι όσα λεφτά και αν έβγαλε στην περίοδο της πανδημίας, όσο τεράστιο και αν είναι το ποσοστό κέρδους της, ποτέ δεν είναι αρκετό. Δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει την σταθερή, μισθωτή οχτάωρη εργασία των εργαζομένων που η ίδια είχε προσλάβει.

Οι αγώνες μας είναι αγώνες όλων των εργαζομένων, είναι δίκαιοι και για αυτό θα νικήσουν.

Το περασμένο Σεπτέμβρη, η εταιρία έδειξε τις διαθέσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, εκβιάζοντας πάνω από 100 συναδέλφους, με αποτέλεσμα τη μαζική κατακραυγή της ευρύτερης κοινωνίας, που αναγνώρισε αυτή την κίνηση για αυτό που ήταν:

Μια ξεδιάντροπη αλλά ειλικρινέστατη δήλωση, ότι οι εργοδοσίες έχουν συνηθίσει να κάνουν ό,τι γουστάρουν.
Μας ξεζουμίζουν και μετά μας πετάνε σαν στημμένη λεμονόκουπα, μας λένε «αυτό είναι και άμα σ’αρέσει».

Και τότε απαντήσαμε με την πυγμή που μας έδωσε η καθημερινότητα μας, που διακινδυνεύουμε τη ζωή μας για
το μεροκάματο, που αναγκαζόμαστε να κάνουμε 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, που δεν ζούμε απλά
επιβιώνουμε. Και είπαμε αρκετά.

  1. Να ανακαλέσει η εταιρεία την απόφαση για κατάργηση του δικαιώματος των διανομέων να ορίζουν το πρόγραμμά τους.
  2. Να επανέλθουν οι προσλήψεις μισθωτών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με παράλληλη διακοπή νέων συμβάσεων freelance.
  3. Να δοθεί το δικαίωμα σε όσους εργαζόμενους με 4ωρη ή 6ωρη απασχόληση το επιθυμούν να τροποποιήσουν τη σύμβαση τους σε πλήρους απασχόλησης.
  4. Να καταβάλλεται βάσει του νόμου 4611/19 και της ερμηνευτικής εγκυκλίου της 1ης Ιουλίου 2019 η αποζημίωση καυσίμων σύμφωνα με τα πραγματικά χιλιόμετρα που διανύουμε ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αξιολόγηση.
  5. Να αυξηθούν τα διαλείμματα των εργαζομένων στα γραφεία σε 60 λεπτά.
  6. Να καταργηθεί η αυτόματη απάντηση στα τηλεφωνικά κέντρα.
  7. Να σταματήσει η εφαρμογή διπλών duties.
  8. Να αποζημιώνεται πλήρως το κόστος της τηλεργασίας σε ρεύμα τηλεπικοινωνίες και εξοπλισμό.
  9. Να γίνουν προσλήψεις σε όλα τα τμήματα.
  10. Να καταργηθούν όλες οι αξιολογήσεις και οι στόχοι που βάζει η εταιρεία.”