Κεραμέως και Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν το σχέδιο αστυνόμευσης των Πανεπιστημίων – Έρχεται επέκταση ωραρίου κυκλοφορίας. Μέχρι το Σάββατο οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο

αστυνόμευση ΑΣΟΕΕ ΜΑΤ

Οι προωθούμενες διατάξεις κινούνται σε τρεις άξονες

Το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία ειδικής αστυνομίας στα Πανεπιστήμια παρουσιάστηκε στις Πρυτανικές Αρχές και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.) από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Παιδείας, αρμόδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Βασίλη Διγαλάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, σε συνέχεια της δέσμευσης για την αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στη πραγματική του έννοια, η οποία υλοποιήθηκε ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης το 2019, με το εν λόγω σχέδιο προωθείται η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημίων και η διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας, μέσα από ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα ισχύει για όλα τα ΑΕΙ της χώρας, προκειμένου να εμπεδωθεί ένα ποιοτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, απαλλαγμένο από φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας.

Κατά τις παρεμβάσεις τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επανέλαβαν ότι είναι «προτεραιότητα η ασφάλεια των πανεπιστημίων και η διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας, μέσα από ένα ρεαλιστικό, επιχειρησιακό σχεδιασμό».

Οι προωθούμενες διατάξεις που συζητήθηκαν με Πρυτάνεις και την ΠΟΣΔΕΠ, σύμφωνα με το υπουργείο, κινούνται σε τρεις άξονες:

  • τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.),
  • τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ
  • την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά ότι «μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».

Την ειδική αστυνομία στα Πανεπιστήμια είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ), με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 

Έρχεται επέκταση ωραρίου κυκλοφορίας – Μέχρι το Σάββατο οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο

Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας τις μέρες του lockdown

Επέκταση ωραρίου στην κυκλοφορία των πολιτών, για να διευκολυνθεί το λιανεμπόριο, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εξετάζεται χαλάρωση της 10ήμερης καραντίνας των Ελλήνων που έρχονται από το εξωτερικό.

Το αργότερο μέχρι το Σάββατο θα έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις για το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, ανέφερε το μεσημέρι της Τετάρτης (9/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3.

Όπως εξήγησε, βάσει της σύσκεψης για τα επιδημιολογικά δεδομένα που έγινε νωρίτερα, υπάρχει πτώση στους δείκτες κρουσμάτων και νοσηλειών, αλλά όχι ικανοποιητική. Η βελτίωση είναι αργή και αυτό έχει καθυστερήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και ενδεχομένως να καθυστερήσει κι άλλο.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν, σχολεία, διασκέδαση ή χιονοδρομικά κέντρα, ενώ δε θα υπάρξει και δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για να διαφοροποιηθούν τα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα υπάρξει επέκταση του ωραρίου στην κυκλοφορία για να διευκολυνθούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Εξετάζεται, επίσης, μια λύση στο ωράριο τις ημέρες των εορτών για να μετακινηθεί ο κόσμος. Υπενθύμισε ότι θα πρέπει οι εορτασμοί στα σπίτια να είναι μέχρι εννέα άτομα.

Σχετικά με την λειτουργία των εκκλησιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι χθες έγινε μια καλή συζήτηση Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, προσθέτοντας ότι είμαστε κοντά στο να βρεθεί μια χρυσή τομή.

Ο εκπρόσωπος άφησε ανοικτό, επίσης, το ενδεχόμενο να χαλαρώσει η προληπτική καραντίνα των 10 ημερών που έχει τεθεί σε όσους Έλληνες έρχονται από το εξωτερικό για τις γιορτές στην Ελλάδα, από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το σενάριο να μπαίνουν σε καραντίνα για λιγότερες μέρες, με το σκεπτικό ότι εφόσον όσοι επιστρέφουν πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν αρνητικό για COVD 19 μοριακό τεστ, θα υπάρχει ήδη “φίλτρο”.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο να αλλάξει το αφορολόγητο με τις αποδείξεις λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν με τις συναλλαγές.