Κατ’ αρχάς … κοντά στο “όχι” στην πρόταση Κυριάκου για το μπόνους εδρών η Γεννηματά – Τι είπε

Μήνυμα ότι ειναι κοντά στην καταψήφιση του εκλογικού νόμου φαίνεται να στέλνει με δηλώσεις της η Φώφη Γεννηματά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή τους την Παρασκευή όπου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το ταξίδι στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που ο αρχηγός της ΝΔ διατηρήσει αμετάβλητη την πρότασή του για τον εκλογικό νόμο που προβλέπει ανώτατο όριο του κλιμακωτού μπόνους στις 50 έδρες.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στη σύσκεψη των γραμματέων και αναπληρωτών τομέων του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι προσέρχεται στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχοντας στις αποσκευές της την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει στο παρελθόν το ΚΙΝΑΛ, η οποία προβλέπει ανώτατο μπόνους 35 εδρών. Συγκεκριμένα, είπε:

«Εμείς εδώ και πολλούς μήνες – πολύ πριν από τις πρόσφατες εκλογές – έχουμε παρουσιάσει τις δικές μας θέσεις. Αυτές τις θέσεις θα επαναλάβουμε. Καθαρές κουβέντες και εξηγήσεις, μακριά από παζάρια και συμψηφισμούς. Λέμε ΝΑΙ στην πολιτική σταθερότητα. Αλλά με ένα πιο δίκαιο και ουσιαστικά αναλογικότερο εκλογικό νόμο, που δίνει την δυνατότητα ισχυρών κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας που εκφράζουν και στηρίζονται σε μια ευρύτερη λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα πούμε όμως ένα ηχηρό ΟΧΙ στην επανάληψη λογικών που οδηγούν στον τεχνητό δικομματισμό που διχάζει τον λαό μας. Αλλά και οδηγούν σε αδύναμες κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας που επιβιώνουν Κοινοβουλευτικά ελέω του bonus του εκλογικού νόμου. Με αυτά τα κριτήρια θα κάνουμε και την τελική αξιολόγηση μας, μέσα από τις συνεδριάσεις των πολιτικών μας οργάνων».

Σύμφωνα με το in.gr, η Φώφη Γεννηματά διαμηνύει ότι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ παραμένει αδιαπραγμάτευτη και προβλέπει ότι το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες.

Σύμφωνα με την πρόταση που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μια έδρα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης, είναι να εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό που θα πλησιάζει το 40% των ψήφων.

Αυτό σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ διαφωνεί με την κυβερνητική πρόταση ως προς το ανώτατο όριο του κλιμακωτού μπόνους. Η κυβέρνηση προτείνει ανώτατο όριο στις 50 έδρες και όχι στις 35 που θέλει το ΚΙΝΑΛ. Αν για παράδειγμα οι τελευταίες εκλογές γίνονταν με βάση την πρόταση του ΚΙΝΑΛ τότε η ΝΔ με το 39,85% που έλαβε, θα εξέλεγε 143 βουλευτές αντί των 158 που εξέλεξε με βάση το μπόνους των 50 εδρών.

Αν κάποιος από τους δύο, ΝΔ ή ΚΙΝΑΛ, δεν κάνει πίσω τότε πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει μόνη της τον νέο εκλογικό νόμο.